ΤΟΠΙΚΑ

Εβδομάδα των Παθών για τις επιχειρήσεις

εβδομάδα-των-παθών-για-τις-επιχειρήσε-18908

Μεγάλες αντιδράσεις στην αγορά από τις νέες αυξήσεις τιμών και προειδοποιήσεις για καινούργια λουκέτα – Φύλλο και φτερό τα οικονομικά των επιχειρήσεων

Σαφάρι ελέγχων ενόψει των εορτών του Πάσχα στην εμπορική αγορά. Αποδείξεις, τιμολόγια αγοράς προϊόντων, παράνομες ταμειακές μηχανές, υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ θα βρεθούν στο επίκεντρο των ελέγχων που εντείνονται τη Μεγάλη Εβδομάδα από την Εφορία Βόλου και Νέας Ιωνίας, μετά από εντολή του υπουργείου Οικονομικών. Την ίδια στιγμή, όμως, η επιχειρηματικότητα αιμορραγεί.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Μετά τη δύσκολη περίοδο του καλοκαιριού με την επιβολή του κεφαλαιακού ελέγχου και ένα τρίμηνο που πάγωσε τους τζίρους σε χαμηλά ποσοστά, όλοι προσδοκούσαν στην «ανάσταση» των επιχειρήσεών τους στις γιορτές του Πάσχα. Τελικά επιβάλλεται και νέα αύξηση του ΦΠΑ στο 24%! Οι αντιδράσεις αλυσιδωτές. Εμπόριο, επαγγελματοβιοτέχνες, Επιμελητήριο, εστίαση, ξενοδόχοι, φοροτεχνικοί φωνάζουν ότι η αύξηση των προϊόντων και των υπηρεσιών θα σημάνει και την καταστροφή της επιχειρηματικότητας.

Η αγορά αργοπεθαίνει

Σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκονται οι επιχειρήσεις. Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας Νίκος Πουμάνας, ανέφερε ότι η αγορά αργοπεθαίνει εξαιτίας της χαμηλής αγοραστικής δύναμης των φορολογουμένων, η οποία θα χειροτερέψει με τις συμφωνίες που διαρρέουν.

«Αν μειωθούν οι συντάξεις και η φορολογία αυξηθεί, τότε η αγοραστική δύναμη θα αποδυναμωθεί περαιτέρω. Ομως, οι υγιείς επιχειρήσεις, εκείνες δηλαδή που μπορούν να ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις, είναι πλέον ελάχιστες», είπε ο ίδιος.

Οι οικονομολόγοι βλέπουμε καθημερινά τις οφειλές που υπάρχουν σε ΤΕΒΕ, ΙΚΑ, Εφορία. «Οι επαγγελματίες δεν χρωστούν επειδή δεν θέλουν να πληρώσουν, αλλά επειδή αδυνατούν να ανταπεξέλθουν με την πτώση του τζίρου», ανέφερε και επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή τα περισσότερα επαγγέλματα υπολειτουργούν».

Το ταμειακό πρόβλημα είναι εμφανές. Οπως είπε, «τα πάγια έξοδα δεν βγαίνουν με ευκολία. Υπάρχει και η μισθοδοσία, το ΙΚΑ, όταν ο τζίρος διαρκώς συρρικνώνεται, ενώ είναι γνωστό ότι όταν οι φόροι αυξάνονται, τότε αυξάνεται και η φοροδιαφυγή. Το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει φτάσει τα 87 δισ. ευρώ».

Καταστροφική η αύξηση

Καταστροφική για την αγορά χαρακτήρισε την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Κώστας Τσέλιος. Οπως είπε, η ανακοίνωση και μόνο της αύξησης χειροτέρεψε την ψυχολογία του καταναλωτή. «Ενώ έχουμε τον υψηλότερο ΦΠΑ στην Ευρώπη, αυξάνουν περαιτέρω το κόστος των προϊόντων που γεμίζουν το καλάθι της νοικοκυράς και επιφέρουν περαιτέρω ύφεση. Αν γίνει αύξηση του ΦΠΑ -που θα γίνει- τότε αυτή θα προκαλέσει και αυξήσεις σε ΔΕΚΟ, στις καθημερινές ανάγκες του καταναλωτή», πρόσθεσε.

Προειδοποίησε ότι η έμμεση φορολογία έρχεται σε μία στιγμή, που η αγορά δεν αντέχει άλλο: «Είναι καταστροφική από τη στιγμή που αυτά τα μέτρα δε βοηθούν στην ανάπτυξη. Θα οδηγήσει σε νέα λουκέτα, ενώ δε θα υπάρξουν οι προσδοκώμενες επενδύσεις. Το μόνο που θα επιτύχουν είναι να μεγαλώσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των επαγγελματιών, αλλά πλέον και των συνταξιούχων και των μισθωτών στην Εφορία, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να έρθει η κατάρρευση. Αν τελειώσει ο ιδιωτικός τομέας, τότε θα τελειώσει και το κράτος. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν πριν να είναι ακόμη πολύ αργά».

Χιλιάδες νέα λουκέτα

Καίριο πλήγμα στις επιχειρήσεις θα αποτελέσει η αύξηση του ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα εν μέσω capital controls κατά τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών Εμπόρων Τρύφωνα Πλαστάρα. Οπως εξήγησε, οι συντάξεις μειώνονται συνεχώς και θα μειωθούν και περαιτέρω, ενώ ο τζίρος των επιχειρήσεων συρρικνώνεται. Σε συνδυασμό με τη γενικότερη δυσκολία που υπάρχει στην αγορά, τότε θα έχουν είτε νέα λουκέτα στις επιχειρήσεις, είτε άλλες μορφές αντιδράσεις.

Επισήμανε ότι κοντά στην αύξηση του ΦΠΑ υπάρχει και η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών όσον αφορά στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις. «Υπάρχει αύξηση της φορολογίας. Οι προεκλογικές προοδευτικές ιδέες μετατράπηκαν μετεκλογικά σε συντηρητικές πρακτικές και μάλιστα άκρως επιθετικές απέναντι στην επιχειρηματικότητα. Ομως, το επιχειρείν θα πρέπει να είναι ο μοχλός ανάπτυξης και όχι ο εχθρός της εκάστοτε κυβέρνησης. Επιτέλους οι κυβερνήσεις πρέπει να δουν τους επιχειρηματίες σαν συνεργάτες και όχι σαν αντίπαλους. Αν ο επιχειρηματίας δεν είναι σε μία φυσιολογική οικονομική κατάσταση, τότε όλο το οικοδόμημα φορολογικό -οικονομικό δεν μπορεί να λειτουργήσει σε υγιείς βάσεις. Χρειάζεται να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες που να καταδεικνύουν έμπρακτα ότι η κυβέρνηση είναι στο πλευρό των επιχειρηματιών. Σε διαφορετική περίπτωση, θα μιλάμε για χιλιάδες νέα λουκέτα. Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε το ασφαλιστικό κομμάτι».

Η αγορά σε μεγάλο κίνδυνο

Ακρως ανησυχητική και επικίνδυνη για το επιχειρείν της χώρας χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ΜαγνησίαςΑριστοτέλης Μπασδάνης την αύξηση του ΦΠΑ. Ο κ. Μπασδάνης επισημαίνει ότι η επιχειρηματική κοινότητα συρρικνώνεται, μέρα με τη μέρα.

«Καθημερινά κλείνουν βιομηχανικές μονάδες, μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και επιχειρήσεων, εκατοντάδες εργαζόμενοι μένουν άνεργοι, ενώ μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία με τις μικρές της δυνάμεις παλεύει να σώσει ό,τι είναι δυνατό να σωθεί μέσα στο ζοφερό αυτό κλίμα που επικρατεί», ανέφερε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε ότι εν μέσω μίας τέτοιας κατάστασης η αγορά μπαίνει σε μεγάλο κίνδυνο.

Ο ίδιος έχει ήδη ζητήσει να αναληφθούν πρωτοβουλίες από τους βουλευτές της Μαγνησίας επισημαίνοντας ότι οι επιχειρήσεις που θα καταφέρουν να απορροφήσουν την αύξηση των τιμών θα είναι ελάχιστες.

Το μαρτύριο της σταγόνας

«Δεν μπορούμε να υπομείνουμε άλλο το μαρτύριο της σταγόνας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης, καταθέτοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την άποψή του για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα προκύψουν λόγω της αύξησης του ΦΠΑ από 23 σε 24%. Ο πρόεδρος των ξενοδόχων εκφράζει τη δυσαρέσκεια του συνόλου των επαγγελματιών του κλάδου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ελαφρά τη καρδία ο υπουργός ανάπτυξης και ο υπουργός Οικονομικών, προτείνουν να αυξηθεί το ΦΠΑ. Με αυτό τον τρόπο καταστρέφουν τον τουρισμό την μοναδική πηγή χρηματοδότησης της Ελληνικής οικονομίας».

Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει το σύνολο των ξενοδόχων, διά στόματος του κ. Ζαφείρη, έχουν εξαντληθεί πλέον οι αντοχές των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, οι οποίοι είναι οι βασικοί χρηματοδότες του κράτους. «Η αύξηση του ΦΠΑ συνεπάγεται μείωση στα έσοδά μας, τα οποία, υπενθυμίζουμε, ότι είναι τα χρήματα τα οποία δίνουμε για τη χρηματοδότηση του κράτους. Οι βασικοί, λοιπόν, χρηματοδότες του κράτους, επισημαίνει ο ίδιος, δεν θα μπορούν πλέον να το χρηματοδοτήσουν, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί και έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό».

ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Σαφάρι ελέγχων σε επιχειρήσεις της Μαγνησίας ενόψει του Πάσχα

Φύλλο και φτερό τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων στις εορτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εφοριακοί υπάλληλοι σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους θα τσεκάρουν την έκδοση αποδείξεων και όπου διαπιστώνονται παραβάσεις θα επιβάλλουν το 50% του αναλογούντος ΦΠΑ συν 250 ευρώ πρόστιμο. Επιπλέον, θα ελέγχονται οι ταμειακές μηχανές εάν είναι νόμιμες και θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες άνω των 2.000 ευρώ. Η απόδοση του ΦΠΑ (υποβολή δήλωσης), θα ελέγχεται επίσης ανά τρίμηνο ή μήνα ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων της κάθε επιχείρησης. Το υπουργείο Οικονομίας έστειλε γενική διαταγή. Ειδικά για την υποβολή του ΦΠΑ οι παραβάτες θα καλούνται για υποβολή της δήλωσης σε εύλογο διάστημα -ορισμένων ημερών- και σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται πρόστιμα που με τις προσαυξήσεις φτάνουν έως και το 120% του οφειλόμενου ΦΠΑ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου