ΤΟΠΙΚΑ

Σήμερα «κλειδώνει» το Ασφαλιστικό

σήμερα-κλειδώνει-το-ασφαλιστικό-851206

Oι τελευταίες λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και οι οριστικές αποφάσεις για κρίσιμα σημεία του νέου συστήματος, όπως είναι ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και ο χρόνος έναρξης των νέων ρυθμίσεων, θα «κλειδώσουν» στη συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα.

Εν όψει του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, χθες υπήρξε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο και την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Οι κυριότερες ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αφορούν την καθιέρωση βασικής σύνταξης σε όλα τα Ταμεία και τη θέσπιση ανταποδοτικής σύνταξης σύμφωνα με τα έτη ασφάλισης και τον συντάξιμο μισθό, καθώς και αλλαγές στο καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης.
Οι συντάξεις όσων ασφαλίζονται σε περισσότερα του ενός Ταμεία, από το 2011 θα υπολογίζονται με νέο τρόπο επιχειρώντας να αρθούν υπάρχουσες αδικίες.
Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Μαΐου.
Η κυβέρνηση -υπό την πίεση και της νέας αξιολόγησης του μικτού κλιμακίου το Μάιο- πιέζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να λάβει σκληρές αποφάσεις γύρω από το Ασφαλιστικό, το οποίο είναι πρώτο στη λίστα των διαρθρωτικών αλλαγών της οικονομίας.
Παράλληλα, ιδιαίτερα πιεστική είναι η οικονομική κατάσταση του συστήματος που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αναμένεται να εκτινάξει το κόστος των παροχών στο 24% του ΑΕΠ ως το 2050, εφόσον δεν ληφθούν μέτρα.
Βάσει των νέων ρυθμίσεων, εκτιμάται ότι για να πάρει κανείς τη σημερινή, πλήρη σύνταξη θα πρέπει να δουλεύει πάνω από 35 χρόνια, ενώ θα κρίνεται απολύτως ασύμφορο να αποχωρήσει κάποιος σε ηλικία κάτω των 65.

“Το ΔΝΤ δεν εμπλέκεται “
«Το ΔΝΤ, όπου συμμετέχει, σε όλα τα επίπεδα όχι μόνο στο ασφαλιστικό, διαθέτει εκείνες τις τεχνικές γνώσεις ώστε να βοηθηθούμε σε κάποιες αρχές και αυτός είναι ο μόνος ρόλος του. Και βέβαια μην ξεχνάμε ότι το ΔΝΤ έρχεται ανά τακτά διαστήματα γιατί είμαστε και μέλος του», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά με το ρόλο του κλιμακίου του ΔΝΤ για το ασφαλιστικό και αναφορές μελών της ΓΣΕΕ.

Ο κ. Πεταλωτής ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ δεν εμπλέκεται στη σύνταξη του ασφαλιστικού λέγοντας ότι «σαφώς και δεν είναι έτσι». Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση έχει τις αρχές της, πως δυστυχώς υπάρχει μια πραγματικότητα που κουβαλάει πολλές παθογένειες από το παρελθόν και ότι το αρμόδιο υπουργείο κάνει μια σοβαρή δουλειά μέσα από την κοινωνική διαβούλευση ώστε να καταλήξει σε ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα. «Εάν τη σύνταξή του την είχε αναλάβει το κλιμάκιο του ΔΝΤ, νομίζω ότι ο κ. Λοβέρδος δεν θα βρισκόταν στο νοσοκομείο», πρόσθεσε χαριτολογώντας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου