ΤΟΠΙΚΑ

Δεν αποκλείει νέα υποβάθμιση η Moody’s

δεν-αποκλείει-νέα-υποβάθμιση-η-moodys-851206

Η πιθανότητα υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τη Moodys εντός των επόμενων 12 – 18 μηνών είναι πάνω από 50%, δήλωσε σε συνέντευξή της στο Reuters η κορυφαία αναλύτρια του οίκου για τη χώρα μας, Σάρα Κάρλσον.
Το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους όσον αφορά την εκτέλεσή του, παρά το πακέτο βοήθειας που εξειδικεύτηκε την Κυριακή, ωστόσο, ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας είναι περιορισμένος, είπε η κυρία Κάρλσον.
Η εξειδίκευση του μηχανισμού βοήθειας σε περίπτωση που η Ελλάδα ζητήσει την ενεργοποίησή του ήταν θετική εξέλιξη, αλλά η πιθανότητα υποβάθμισης της χώρας από την τρέχουσα αξιολόγηση Α2, «κάποια στιγμή, τους επόμενους 12-18 μήνες», παραμένει πάνω από 50%, σημείωσε.
«H επιπλέον σαφήνεια του πακέτου ήταν χρήσιμη, διότι υπήρχαν εκκρεμή ζητήματα και ήταν αρκετά απροσδιόριστο μέχρι την Κυριακή. Οι λεπτομέρειες καθησυχάζουν το κόσμο», σημείωσε η υπεύθυνη ανάλυσης της Moodys για την Ελλάδα.
Ωστόσο, δήλωσε ότι η Moodys επικεντρώνεται στα μεσομακροπρόθεσμα δημοσιονομικά θεμελιώδη για να αποφασίσει την αξιολόγησή της, με το κόστος δανεισμού, τις προοπτικές μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και την επικείμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού να αποτελούν τους βασικούς παράγοντες.
«Υπάρχουν πολύ σημαντικοί κίνδυνοι στην εκτέλεση (σ.σ του ΠΣΑ) αναφορικά με αυτό που θέλουν να επιτύχουν», είπε
Η Μoodys θεωρεί αρνητικές τις προοπτικές όσον αφορά την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας και έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει πιστά το δημοσιονομικό της πρόγραμμα, διαφορετικά κινδυνεύει με υποβάθμιση.
Η αξιολόγηση A2 της Moodys βρίσκεται τέσσερις βαθμίδες πάνω από την αξιολόγηση της Fitch Ratings και δύο βαθμίδες πάνω από αυτήν της Standard & Poors.
H Fitch μείωσε την περασμένη εβδομάδα την αξιολόγησή της για τη χώρα σε «BBB-» και άφησε να εννοηθεί ότι πιθανόν να ακολουθήσουν και νέες υποβαθμίσεις, επικαλούμενη την επιδείνωση των δημοσιονομικών προβλημάτων.
«Η αξιολόγηση της Ελλάδας είναι A2 με αρνητικές προοπτικές. Αυτό υποδηλώνει ότι είναι πολύ μικρή η πιθανότητα χρεοκοπίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι το πακέτο βοήθειας έχει ενσωματωθεί στην αξιολόγησή μας», κατέληξε η Σ. Κάρλσον.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου