ΤΟΠΙΚΑ

Τέσσερις νέες γεωτρήσεις ανοίγει η ΔΕΥΑΜΒ

τέσσερις-νέες-γεωτρήσεις-ανοίγει-η-δε-20725

Για την αντιμετώπιση της αυξημένης κατανάλωσης τους θερινούς μήνες

Στη διάνοιξη τεσσάρων νέων γεωτρήσεων, εκ των οποίων οι δύο πρώτες στις περιοχές της Χιλιαδούς και του Ξηριά, προχωρά η ΔΕΥΑΜΒ για την αντιμετώπιση των αναγκών του Πολεοδομικού Συγκροτήματος σε νερό, κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών οπότε και παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση κατά περίπου 3.400 κ.μ. την ημέρα. Φέτος, ο ήπιος χειμώνας, δεν βοήθησε για την πλήρωση των δεξαμενών και εκτιμάται ότι αν δεν ληφθούν μέτρα σωστής διαχείρισης του υδατικού αποθέματος τόσο από πλευράς της επιχείρησης όσο και από πλευράς των καταναλωτών, δεν θα αποφευχθούν ούτε φέτος μέτρα μείωσης της πίεσης του νερού.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΥΑΜΒ, η κατανάλωση νερού στο πολεοδομικό συγκρότημα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 κυμάνθηκε στο 1.564.000 κ.μ. Η κατανάλωση αυξήθηκε κατακόρυφα το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς και συγκεκριμένα τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, έφθασε σε 1.863.000 κ.μ. νερού. Αυτό σημαίνει αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης νερού κατά τους θερινούς μήνες περίπου 3.400 κ.μ.

Η καταναλωτική συμπεριφορά πολιτών, οδήγησε τόσο το περασμένο όσο και το προηγούμενο καλοκαίρι, σε μείωση της πίεσης του νερού στο δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα νοικοκυριά στους τελευταίους ορόφους πολυκατοικιών σε συνοικίες του Βόλου, είτε να μην έχουν ούτε σταγόνα νερού, είτε οι βρύσες να… στάζουν.

Για την αντιμετώπιση του ελλείμματος σε νερό, δρομολογείται η διάνοιξη τεσσάρων γεωτρήσεων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του καλοκαιριού.

«Φέτος δυστυχώς δεν μας βοήθησε ο καιρός», σχολίασε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Αποστόλης Γαλάτης με αφορμή τον ήπιο χειμώνα που πέρασε, προσθέτοντας ότι οι τέσσερις γεωτρήσεις θα είναι το πρώτο άμεσο βήμα για την κάλυψη του ελλείμματος σε νερό.

Οπως ανέφερε, η ΔΕΥΑΜΒ θα φροντίσει για την ενημέρωση των πολιτών προκειμένου να καταναλώνουν με σύνεση το νερό κι όχι να το σπαταλούν.

Την ίδια ώρα, η ΔΕΥΑΜΒ προχωρά σε πρόγραμμα υγειονομικής αναγνώρισης των πηγών, προκειμένου να μη χάνεται πηγαίο νερό, ενώ έχει καταθέσει για χρηματοδότηση έργο που αφορά στη ζωνοποίηση και αυτοματοποίηση του δικτύου ύδρευσης στην πόλη. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 13,4 εκατ. ευρώ που διεκδικείται μέσω ΕΣΠΑ προκειμένου να διασφαλιστεί περισσότερο και καλύτερης ποιότητας νερό στην πόλη. Προγραμματίζεται η αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων στον κεντρικό ιστό της πόλης, η ζωνοποίηση και αυτοματοποίηση του δικτύου με στόχο να ελεγχθούν και οι διαρροές νερού που σήμερα ανέρχονται στο 38%.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου