ΤΟΠΙΚΑ

Προστατεύονται από το δάκο πάνω από 1.100.000 ελαιόδεντρα

προστατεύονται-από-το-δάκο-πάνω-από-1-100-000-25614

Διεθνή Ανοικτό Ηλεκτρονικό Δημόσιο Μειοδοτικό Διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου για το έργο «Παροχή υπηρεσιών για τον από εδάφους δολωματικό ψεκασμό ελαιοδέντρων στα πλαίσια του Προγράμματος Συλλογικής Καταπολέμησης του δάκου της ελιάς έτους 2016 στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων» προκήρυξε η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 362.738,05 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, πλέον ΦΠΑ (23%) 83.429,75 ευρώ, και συνολικά σε 446.167,80 ευρώ και αφορά από εδάφους δολωματικό ψεκασμό 1.109.486 ελαιοδέντρων. Το αντικείμενο του έργου χωρίζεται είκοσι (20) τμήματα και παρέχεται η δυνατότητα στους διαγωνιζόμενους να υποβάλλουν προσφορά, εφόσον το επιθυμούν, για ένα ή περισσότερα ή το σύνολο των τμημάτων. Οι προσφορές θα αναφέρονται ανά ψεκαζόμενο ελαιόδεντρο, όπως η διακήρυξη ορίζει. Ορίζεται ανώτερη τιμή προσφοράς 0,123 ευρώ χωρίς το Φ.Π.Α. ανά ψεκαζόμενο ελαιόδεντρο στις ηπειρωτικές περιοχές και 0,144 ευρώ χωρίς το Φ.Π.Α. ανά ψεκαζόμενο ελαιόδεντρο στις νησιωτικές περιοχές.

Η διάρκεια του έργου ορίζεται από 01/6/2016 έως 15/11 /2016. Ημερομηνία λήξης υποβολής των προσφορών μέχρι την 17/05/2016, ημέρα Τρίτη και ώρα 3:00 μ.μ.

Δεν επιτρέπεται η παράλληλη συμμετοχή στο διαγωνισμό που οργανώνει η συγκεκριμένη υπηρεσία για την ανάδειξη εργολάβων για τον έλεγχο των δακοπληθυσμών με τη μέθοδο της παγιδοθεσίας για το 2016, επί ποινή αποκλεισμού για όλες τις προσφορές. Tο δόλωμα ψεκάζεται σε κάθε τρίτο δέντρο σε ελαιώνες κανονικής πυκνότητας, σε κάθε δεύτερο δέντρο σε ελαιώνες μέτριας πυκνότητας και σε όλα τα δέντρα σε αραιοφυτεμένες φυτείες. Όταν ο πληθυσμός είναι μεγάλος ψεκάζονται όλα τα δέντρα. Επιπλέον, εφαρμογή γίνεται στην ακαλλιέργητη έκταση του χωραφιού (παραβόλα) και κοντά σε περιοχές που ο δάκος μπορεί να εντοπίσει τροφή από άλλα καρποφόρα δένδρα (συκιές, αχλαδιές).

Ο ψεκασμός ξεκινά με την Ανατολή του Ήλιου και σταματά, όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 28ο C. Η διεξαγωγή του ψεκασμού επίσης διακόπτεται σε περίπτωση ανέμου και βροχής. Απαγορεύεται ψεκασμός το απόγευμα. Η παρασκευή του ψεκαστικού υγρού είναι πολύ σημαντική.

Στο μεταξύ, ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, επισημαίνοντας τη ραγδαία εξάπλωση του επιβλαβούς μύκητα βερτιτσίλιο στα ελαιόδεντρα της Μαγνησίας και ζητώντας, συγχρόνως, τη συνδρομή του Υπουργείου, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έρευνες για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του φαινομένου. Όπως τονίστηκε στη Μαγνησία, η καλλιέργεια της βρώσιμης ελιάς είναι η κύρια απασχόληση της πλειοψηφίας των αγροτών. Στο Δήμο Νοτίου Πηλίου και στο Δήμου Αλμυρού παράγονται σημαντικές ποσότητες βρώσιμης ελιάς και λαδιού που καταναλώνονται είτε εντός της χώρας είτε εξάγονται, ενισχύοντας την τοπική και εθνική οικονομία, αλλά οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, διότι σε μερικές περιοχές το φαινόμενο αυτό έχει καταστρέψει μέχρι και το 20% του φυτικού κεφαλαίου τους. Το χειρότερο είναι ότι δεν έχει βρεθεί κατάλληλο φαρμακευτικό σκεύασμα ικανό να αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Οι παραγωγοί προσπαθούν μόνοι τους να βρουν μια λύση, εφαρμόζοντας ριζοποτίσματα με μυκητοκτόνα, τα οποία επιβαρύνουν το περιβάλλον και έχουν ελάχιστα αποτελέσματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου