ΤΟΠΙΚΑ

Ενας στους τέσσερις έφηβους με ψυχολογικά, λόγω… πανελληνίων

ενας-στους-τέσσερις-έφηβους-με-ψυχολο-25681

Ένας στους τέσσερις έφηβους αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα με το άγχος των πανελληνίων εξετάσεων. Όπως επισήμανε, χθες, σε εκδήλωση του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Βόλου στο αμφιθέατρο Σαράτση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο ψυχολόγος Δημήτρης Τσουκάλης, τα ψυχολογικά προβλήματα στην εφηβεία βρίσκουν τόπο και εκρήγνυνται με τις πανελλαδικές εξετάσεις. Δεν είναι τυχαίο,επισήμανε, που τόσοι πολλοί έφηβοι καταλήγουν σε καρδιολόγους με κρίσεις πανικού. Ο ίδιος είπε ότι ένας τρόπος για να βοηθηθούν πολλοί έφηβοι είναι μέσα από τις σχέσεις τους με τους γονείς τους,στους οποίους μπορούν να εκτονώσουν τα άγχη τους και τις δυσκολίες και να ανακουφιστούν. Το άγχος των πανελλαδικών βγάζει όλες τις ψυχικές δυσκολίες. Ο κ. Τσουκάλης εξήγησε ότι «όλα τα ανεπεξέργαστα ζητήματα προβάλλονται εκεί όπως ένας προτζέκτορας προβάλλει πάνω σ’ ένα άσπρο τοίχο.

«Βέβαια στους εφήβους χρησιμοποιούμε ό, τι είναι καλό από διατροφή, μέχρι μασάζ, βόλτες, μουσική, τα πάντα. Υπάρχουν ακόμη και τεχνικές χαλάρωσης, που οι έφηβοι μπορούν να παρακολουθήσουν πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις, που θα τους βοηθήσουν αρκετά» πρόσθεσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι στόχος της εκδήλωσης είναι κατανοήσουν οι γονείς τη φύση της εφηβείας και τα άγχη της.

Ο έφηβος είναι σημαντικό να μην παίρνει προσωπικά την εξέταση, καθώςοι εξετάσεις δεν κρίνουν ούτε το χαρακτήρα, ούτε τις ικανότητές του, απλά και μόνο την προετοιμασία του. Όμως το πιο βασικό, όπως είπε ο Σταύρος Κατσούρας, από το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού στη Μαγνησία, είναι να καταστεί κατανοητό ότι δεν υπάρχει μία επιλογή. «Δεν υπάρχει μία στιγμή που θα κρίνει τη ζωή του νέου ανθρώπου. Στην πορεία όλοι θα χρειαστούν να κάνουν πολλές επιλογές, κατά πάσα πιθανότατα θα δώσουν πολλές εξετάσεις, ενδεχομένως πάρα πολλοί από αυτούς ίσως χρειαστούν να αλλάξουν καριέρα.

Συνεπώς θα πρέπει να απομυθοποιήσουμε το μύθο ότι οι τρεις -τέσσερις -δώδεκα ώρες κρίνουν τη ζωή ενός ανθρώπου» συμπλήρωσε.

Η χθεσινή εκδήλωση απάντησε πως τα παιδιά θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την όλη διαδικασία χωρίς να υπάρχουν ανασταλτικοί παράγοντες. Η πρόεδρος του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Βόλου, Αμαλία Κορδάτου, επισήμανε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει καλή διατροφή, ηρεμία, θετική σκέψη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου