ΤΟΠΙΚΑ

Φιλοξενία σε ανθρώπινες συνθήκες ~ Για 203 Σύριους πρόσφυγες στην ΜΟΖΑΣ Α.Ε.

φιλοξενία-σε-ανθρώπινες-συνθήκες-για-2-26694

Ανάμεσα στους πρόσφυγες 103 παιδιά και 48 γυναίκες εκ των οποίων οι δύο έγκυες

Τη φιλοξενία της πόλης σε ανθρώπινες συνθήκες απολαμβάνουν ήδη από προχθές το βράδυ, 203 Σύριοι πρόσφυγες που κατέφθασαν στις εγκαταστάσεις της Μόζας Α.Ε. με πούλμαν από την περιοχή των Ιωαννίνων. Μεταξύ των προσφύγων, στο σύνολό τους Σύριοι, βρίσκονται 103 παιδιά και 48 γυναίκες, εκ των οποίων οι δύο έγκυες.

Οι πρόσφυγες προσπαθούν να προσαρμοστούν στην καθημερινότητα στο νέο κέντρο φιλοξενίας όπου εγκαταστάθηκαν προσωρινά, μέχρι να ανοίξει ο… δρόμος για να φθάσουν στη δική τους Γη της Επαγγελίας. Στο στεγασμένο χώρο των εγκαταστάσεων έχουν στήσει ράντζα, κάποιοι και μικρές σκηνούλες, όπου κοιμήθηκαν προχθές το βράδυ.

Στον εξωτερικό χώρο υπάρχουν 10 ντουζιέρες και νιπτήρες, όπου μπορούν να κάνουν το μπάνιο τους αλλά και να φροντίσουν για το πλύσιμο των ρούχων τους. Μάλιστα χθες το πρωί, αρκετές γυναίκες έστησαν σκάφες για να πλύνουν τα ρούχα της οικογένειας. Υπάρχουν επίσης 20 χημικές τουαλέτες.

Εχουν εγκατασταθεί πολύπριζα προκειμένου να μπορούν να φορτίσουν τα κινητά τους τηλέφωνα, ενώ στήθηκαν τραπέζια με καρέκλες, ώστε εκεί να απολαμβάνουν τα γεύματά τους. Καθημερινά τους παρέχονται με ευθύνη του στρατού τρία γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό).

Γιατροί και νοσοκόμοι του στρατού εξέτασαν χθες τις δύο έγκυες γυναίκες, αλλά και μικρά παιδιά που παρουσίασαν βήχα. Οι δύο έγκυες γυναίκες διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου. Η μια από αυτές επέστρεψε το βράδυ στο κέντρο φιλοξενίας, η δεύτερη όμως που είναι ετοιμόγεννη παρέμεινε στο Αχιλλοπούλειο. Σημειώνεται ότι στο χώρο υπάρχει ιατρείο και αναρρωτήριο.

Οπως είναι γνωστό, τη λειτουργία των εγκαταστάσεων έχει αναλάβει ο στρατός και η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας. Το έργο τους συνδράμει η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων. Η είσοδος στο χώρο απαγορεύεται σε δημοσιογράφους και πολίτες, που δεν είναι διαπιστευμένοι από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Ο Δήμος Βόλου κοντά στους πρόσφυγες

Στις εγκαταστάσεις της αντιπροσωπείας Μόζας Α.Ε. όπου από προχθές το βράδυ βρίσκονται 203 πρόσφυγες από την Συρία, βρέθηκαν χθες στελέχη της Δημοτικής Αρχής Βόλου με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας κ. Τάσο Μπατζιάκα οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις ενέργειες που έχουν γίνει από την στιγμή της άφιξής τους, ενώ μοίρασαν και σακούλες με είδη διατροφής μακράς διάρκειας.

Διανεμήθηκαν 203 σακούλες με είδη διατροφής μακράς διάρκειας, νερά, μπισκότα, κρουασάν, χυμοί, με τον κ. Μπατζιάκα να δηλώνει μεταξύ άλλων πως «η ευθύνη της λειτουργίας του Κέντρου Φιλοξενίας βαρύνει ναι μεν το Στρατό ωστόσο με την σημερινή παρουσία της Δημοτικής Αρχής γίνεται καταφανές πως ο Δήμος Βόλου θα είναι παρών και θα συνεργάζεται σε οτιδήποτε χρειαστεί».

«Οταν τέθηκε το θέμα για την μετεγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή μας και μετά από τις συνομιλίες που είχε ο αρμόδιος υπουργός κ. Βίτσας με τον αιρετό δήμαρχο Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέο, είχαμε τονίσει ότι ο χώρος που θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες πρέπει να πληροί όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις, να είναι στεγασμένος και πάνω από όλα να διασφαλίζονται όλοι οι όροι υγιεινής και καθαριότητας και όχι να δημιουργήσουμε και εδώ συνθήκες Ειδομένης. Αυτό σήμερα όπως όλοι διαπιστώνουμε έγινε πράξη και οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν χωρίς προβλήματα στον χώρο που διαμορφώθηκε στις εγκαταστάσεις της Μόζας Α.Ε. όπως άλλωστε είχαμε υποδείξει», επισήμανε ο κ. Μπατζιάκας. Σημειώνεται πως από την Δημοτική Αρχή στο Κέντρο Φιλοξενίας μετέβησαν εκτός του κ. Μπατζιάκα, οι κ.κ. Γιώργος Μουλάς, Αρης Σαββάκης, Απόστολος Ζαρκάδας – Βεργής, Βιολέτα Καντόλα, Δέσποινα Κότογλου, Σοφία Χάλαρη, Δημήτρης Λιβογιάννης και Μιχάλης Καπουρνιώτης.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου