ΤΟΠΙΚΑ

Εισηγήθηκε νομοσχέδιο η Κατερίνα Παπανάτσιου

εισηγήθηκε-νομοσχέδιο-η-κατερίνα-παπ-26755

Οπως ανακοινώθηκε από το πολιτικό γραφείο της βουλευτού Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνας Παπανάτσιου, η βουλευτής στην επιτροπή Εμπορίου αναφέρθηκε στην ευθυγράμμιση του νομοσχεδίου με τις συνεταιριστικές αρχές, η οποία γίνεται αντιληπτή από την υιοθέτηση του διεθνή ορισμού των συνεταιρισμών στο πρώτο κιόλας άρθρο.

Παράλληλα, τόνισε πως οι αρχές του συνεργατισμού είναι διάσπαρτες στο κείμενο, από την συνεταιριστική εκπαίδευση με την δημιουργία για πρώτη φορά ταμείου για την εκπαίδευση και την κατάρτιση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, μέχρι την εισαγωγή νομοθετικά του ένα μέλος-μία μερίδα-μία ψήφος, που διαφοροποιεί απόλυτα τον συνεταιρισμό από τις κεφαλαιουχικές εταιρίες και δίνει έμφαση στον κοινωνικό του ρόλο. Η κ. Παπανάτσιου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους γυναικείους συνεταιρισμούς, οι οποίοι αποτέλεσαν και σημείο τριβής στην διαδικασία της ακρόασης των φορέων από την μείζονα αντιπολίτευση. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε η βουλευτής, πρόκειται για ένα σημαντικό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό θεσμό, ο οποίος βγάζει τις γυναίκες στην περιφέρεια και ιδίως στις αγροτικές περιοχές από την αλλοτριωτική απομόνωση της οικογενειακής εστίας και τις υπηρεσίες που αυτή απαιτεί παραδοσιακά.

Ειδική αναφορά έκανε η βουλευτής στη νέα δομή που εισάγεται με το σ/ν σε Περιφερειακό και Εθνικό επίπεδο με τη δυνατότητα δημιουργίας Περιφερειακών Αγροτικών Συνεταιρισμών είτε Εθνικών Αγροτικών Συνεταιρισμών, σε κλαδικό επίπεδο, ενώ κλείνοντας ανέφερε πως η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάρτιση του σ/ν με βάση το όραμα για την ανάπτυξη του συνεταιριστικού κινήματος και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Τόνισε δε πως οι περισσότεροι από τα άτομα που ενεπλάκησαν με το εν λόγω σ/ν έχουν εμπλακεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στον πρωτογενή τομέα και στο συνεταιριστικό κίνημα με αποτέλεσμα να μην μιλούν εκ του ασφαλούς, αλλά βάσει εμπειρίας, αποκτημένης στην παραγωγή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου