ΤΟΠΙΚΑ

Ημιυπαίθρια 4.000 διαμερίσματα στο Βόλο

ημιυπαίθρια-4-000-διαμερίσματα-στο-βόλο-851206

Περίπου 4000 ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν στην κυριότητα τους ισάριθμα διαμερίσματα στο Βόλο, στα οποία έχει γίνει αλλαγή χρήσης και τα οποία από κατοικία έχουν μετατραπεί σε επαγγελματική στέγη και στεγάζουν ιατρεία, δικηγορικά γραφεία, τεχνικά γραφεία, συμβολαιογραφεία κ.ο.κ, θα πρέπει να σπεύσουν στην Πολεοδομία του Δήμου Βόλου από τον επόμενο μήνα και να το δηλώσουν, αμέσως μόλις πάρουν ισχύ Νόμου οι πρόσφατες ρυθμίσεις της Υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη, που αύριο Δευτέρα εισάγει στη Βουλή προς ψήφιση το σχετικό Σχέδιο Νόμου. Ανάλογη εικόνα, τηρουμένων των πληθυσμιακών μεγεθών των δύο Δήμων, υπάρχει και στη Νέα Ιωνία, όπως λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Οικοδομικών Έργων και γνωστός κατασκευαστής του Βόλου κ. Νίκος Παπαγεωργίου.
Εάν δεν το πράξουν, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε τη Μ. Τετάρτη η αρμόδια Υπουργός που ανακοίνωσε τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, τότε θα τιμωρούνται με πρόστιμο ανέγερσης αυθαιρέτου που θα αντιστοιχεί στο 30% τη αξίας της παράνομης επιφάνειας, καθώς και πρόστιμο διατήρησης στο 5% σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου οι σημαντικότερες αλλαγές που επέρχονται με το Σχέδιο Νόμου που προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι :
Επεκτείνεται η δυνατότητα τακτοποίησης σε σοφίτες και πατάρια που βρίσκονται μέσα στο νόμιμο περίγραμμα της οικοδομής και που δεν περιλαμβάνονταν στον προηγούμενο νόμο Σουφλιά. Επειδή στην παραλία του Βόλου υπάρχουν πολλά καταστήματα με πατάρι διευκρινίζεται ότι μέχρι το 1983 τα πατάρια υπολογίζονταν μόνον κατά 50% στο συντελεστή δόμησης, στη συνέχεια καταργήθηκε με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να μην κατασκευάζονται πατάρια στις οικοδομές. Αντίθετα οι σοφίτες ποτέ δεν ήταν νόμιμες.
Δεν περιλαμβάνονται στο υπό ψήφιση νόμο και επομένως δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν τα κλεισμένα μπαλκόνια και οι παράνομες προσθήκες στο δώμα, καθώς είναι έξω από το νόμιμο περίγραμμα του κτιρίου, το οποίο νοείται ότι καταλήγει στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου.
Μέσα στο νόμιμο όγκο του κτιρίου θεωρούνται ότι είναι οι πυλωτές οι οποίες άλλαξαν χρήση και οι οποίες μετατράπηκαν σε γραφεία ή μαγαζιά και επομένως μπορούν να το νομιμοποιήσουν , σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, δηλώνοντας την αλλαγή χρήσης.
Επίσης στο υπό ψήφιση Σχέδιο Νόμου είναι οι ημιυπαίθριοι χώροι. Ένα στεγασμένο δωμάτιο δηλαδή που δεν έχει τον τοίχο προς το δρόμο. Ο νόμος προβλέπει ότι μπορούν να νομιμοποιηθούν και τα υπόγεια. Τα μάρκετ που έχουν, παλιές άδειες, έχουν κάνει αλλαγή χρήσης και που από χώρους στάθμευσης που ήταν στην άδεια τα έχουν μετατρέψει σε αποθηκευτικού χώρους. Το πρόβλημα με τα υπόγεια, όπως λέει ο κ. Παπαγεωργίου, στη Μαγνησία είναι πιο έντονο στα εκτός σχεδίου ακίνητα, όπου η άδεια αναγράφει νομίμως υφιστάμενα υπόγεια στα οποία στην πορεία αντί για χώρους αποθήκης μετατράπηκαν σε χώρο κατοικίας.
Ο νόμος δεν προβλέπει οτιδήποτε για τις υπερβάσεις . Προβλέπει τις αλλαγές εντός της οικοδομικής άδειας που έχει στα χέρια του ο κάθε ιδιοκτήτης.

Διαφοροποιούνται τα πρόστιμα και αντί του 10% που προέβλεπε ο περυσινός νόμος Σουφλιά, αυτά διαμορφώνονται από 5% έως 15% της αντικειμενικής τιμής ζώνης του ακινήτου. Στο χαμηλότερο συντελεστή περιλαμβάνονται επιφάνειες για την πρώτη κατοικία έως 25 τετραγωνικά, γεγονός που σημαίνει ότι για ένα πρόσθετο υπνοδωμάτιο που εξασφαλίστηκε με κλείσιμο του ημιυπαίθριου χώρου, εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από 1300 ευρώ έως 2500 ευρώ περίπου, ανάλογα με την περιοχή του ακινήτου. Για εκτός σχεδίου δόμηση η νομιμοποίηση για το ίδιο υπνοδωμάτιο θα είναι μικρότερη
Δίνεται περιθώριο οκτώ μηνών για να δηλωθούν οι παρανομίες. Το πρόστιμο θα πληρώνεται σε 18 μήνες ή εφάπαξ οπότε θα παρέχεται έκπτωση 10%
Διευκρινίζεται ότι η εξαίρεση από την κατεδάφιση των παράνομων κλεισμένων χώρων θα ισχύει για 40 χρόνια , διάστημα για το οποίο ο ιδιοκτήτης απαλλάσσεται από το … βραχνά της καταγγελίας του γείτονα , όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου.
Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν και σύμφωνα με όσα έχει εξαγγείλει η Υπουργός θα αποδίδονται στο Δήμο όπου υπάρχουν οι αυθαιρεσίες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα στους οικείους ΟΤΑ. Έργα που έχουν να κάνουν με κατεδαφίσεις , με απαλλοτριώσεις για την απόκτηση κοινόχρηστων χώρων, για πολεοδομικές και αστικές αναπλάσεις κ.ο.κ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου