ΤΟΠΙΚΑ

Από το χωράφι κατευθείαν στο… ράφι

από-το-χωράφι-κατευθείαν-στο-ράφι-851206

Την ώρα που οι αγρότες αναζητούν διάφορους τρόπους για να ενισχύσουν το αγροτικό τους εισόδημα, οι εναλλακτικές καλλιέργειες και δραστηριότητες αποδεικνύονται μία πρόταση αναβαθμισμένης γεωργίας που και στην περιοχή μας αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.
Ο 33χρονος Χαράλαμπος Αραμπατζής από το Βελεστίνο στράφηκε στα αρωματικά φυτά και τα όσπρια και ήδη απολαμβάνει τους πρώτους καρπούς των κόπων του. Μαζί με την οικογένειά του επένδυσε σε αυτές τις εναλλακτικές καλλιέργειες και σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, ήδη ετοιμάζεται να «ανοιχτεί» σε μεγαλύτερες πρωτοβουλίες.
Έχοντας επαφή με τη γη από πολύ μικρός, ο Χ. Αραμπατζής σπούδασε Τεχνολόγος Γεωπόνος με Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Βιομηχανικών Επιχειρήσεων. Ξέροντας δηλαδή τα πράγματα «από μέσα» και αξιοποιώντας στο έπακρο την επιστημονική του κατάρτιση αποφάσισε να καλλιεργήσει σε στρέμματα που η οικογένεια παλαιότερα καλλιεργούσε σιτάρι και βαμβάκι, αρωματικά φυτά, ρεβίθια και φακές.
«Πήρε τη μεγάλη απόφαση» πριν από τέσσερα χρόνια. Πολλοί ίσως να μην πίστευαν τότε ότι το εγχείρημα θα έχει επιτυχία. Σήμερα όμως η επιλογή δικαιώθηκε.
Πρόκειται για μία επιτυχημένη περίπτωση επιχειρηματικής δραστηριότητας στον αγροτικό τομέα, βιώσιμη και διαρκώς εξελίξιμη.
Ο Χ. Αραμπατζής κατανόησε πολύ απλά την ανάγκη δραστηριοποίησης σε κλάδους τα προϊόντα των οποίων παρουσιάζουν ζήτηση χωρίς να εξαρτώνται από επιδοτήσεις. Ήδη τα προϊόντα έχουν πολύ μεγάλη απήχηση.
Ρίγανη, θυμάρι και δενδρολίβανο, σε καλαίσθητες συσκευασίες με την επωνυμία «Φερραία Γη» βρίσκονται σε καταστήματα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων και σούπερ μάρκετ, ενώ σταδιακά απλώνεται και στον τομέα των εξαγωγών. Για τα όσπρια… η ζήτηση επίσης είναι πολύ μεγάλη… διατίθενται σε συγκεκριμένους πελάτες κατά παραγγελία, ενώ γίνεται προσπάθεια για προώθηση των προϊόντων σε μεγαλύτερες πια ποσότητες στην εγχώρια αγορά.
Την ίδια ώρα υπάρχουν ακόμη αγρότες που περιμένουν να «βρέξει» επιδοτήσεις, οι νέες δυναμικές καλλιέργειες δείχνουν το δρόμο και τη νέα προοπτική στην αγροτική παραγωγή της χώρας μας.
Τα αρωματικά φυτά (ρίγανη, χαμομήλι, τσάι του βουνού) και τα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια) αποτελούν τα προϊόντα με μέλλον στην ελληνική γη, προϊόντα που όπως δείχνει η περίπτωση του νέου από το Βελεστίνο όχι μόνο διασφαλίζουν το μέλλον του αγρότη, αλλά προσφέρουν διέξοδο
από τις μονοκαλλιέργειες, αξιοποιώντας ιδανικά τα εδάφη και το κλίμα της χώρας μας.
Η γη δεν τον πρόδωσε…
Η έκταση που επέλεξε να προχωρήσει τις εναλλακτικές αυτές καλλιέργειες αποδείχτηκε η καταλληλότερη «Θυμάμαι τον παππού μου να λέει ότι παλιά εκείνη την περιοχή την ονόμαζαν «βραστήρα» και πράγματι αυτό αποδείχτηκε», επεσήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο νέος αγρότης.
Τριάντα στρέμματα ρεβίθια και φακές και άλλα 40 στρέμματα αρωματικά φυτά. Ρίγανη, θυμάρι και δενδρολίβανο.
Η ποιότητα των προϊόντων θεωρείται από τις καλύτερες . Στη νέα εσοδεία τα προϊόντα θα συνοδεύονται από πιστοποιητικό Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, μιας και δεν χρησιμοποιούνται ούτε χημικά ούτε φυτοφάρμακα.
Ο Χ. Αραμπατζής σε αυτό είναι κατηγορηματικός όπως και στο ότι η Πολιτεία πρέπει να σκύψει δίπλα σε τέτοιες πρωτοβουλίες για να συνδράμει τέτοιες εναλλακτικές παραγωγές.
Τα πράγματα δεν ήταν εύκολα στην αρχή. Ο ίδιος έχοντας και την επιστημονική κατάρτιση έψαξε πολλές ώρες μέσα στο διαδίκτυο για να ενημερωθεί για τις συγκεκριμένες καλλιέργειες, παρακολούθησε σεμινάρια για την καλλιέργεια των αρωματικών φυτών και ταξίδεψε σε πολλές περιοχές της Ελλάδος όπου υπάρχουν ήδη τέτοιες καλλιέργειες .
Αναγκάστηκε πολλές φορές να απευθυνθεί στο εξωτερικό για να εξασφαλίσει σπόρους.
Δυστυχώς στη χώρα μας για τα αρωματικά φυτά δεν υπάρχουν πιστοποιημένοι σπόροι!!!
Απίστευτο και όμως αληθινό… Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει πιστοποιημένος σπόρους, αλλά εισάγει την κύρια ποσότητα της εγχώριας κατανάλωσης οσπρίων και ρίγανης από το Εξωτερικό… Ρίγανη από τη Τουρκία, φασόλια από την Κίνα και ρεβίθια από το Μεξικό!!!
Αντί για σιτάρι
Αρωματικά φυτά και όσπρια
Η απόφαση για το Χαράλαμπο και την οικογένειά του δεν ήταν απλή. Πίστευαν όμως ότι αξίζει το ρίσκο και τελικά δικαιώθηκαν.
Η καλλιέργεια ρίγανης και των άλλων αρωματικών φυτών θεωρείται πιο προσοδοφόρα, καθώς χρειάζεται λίγο νερό, ελάχιστα λιπάσματα και καθόλου χημικά ή φυτοφάρμακα.
Ισχυρό εξάλλου κίνητρο θεωρήθηκε και η μακρά διάρκεια απόδοσης της καλλιέργειας, που μπορεί να φθάσει μέχρι τα 10-12 χρόνια. Τα αρωματικά φυτά φυτεύονται τη μία χρονιά και μπορεί να δίνουν άνθη για τις επόμενες 10-12 ετήσιες συγκομιδές.
Το μάζεμα γίνεται με τα χέρια ή ειδικές μηχανές τις περισσότερες φορές που έχουν φτιάξει οι ίδιοι την πατέντα. Ελάχιστοι εργάτες, όποτε χρειάζεται για να σκαλίσουν ή να καθαρίσουν τα χωράφια από τα χόρτα.
Η ρίγανη… μαζεύεται είτε σε ματσάκια είτε τριμμένη, ξεραίνεται υπό σκιά σε κατάλληλους χώρους και συσκευάζεται σε ειδικά σακουλάκια ή γυάλινα βάζα για την προώθηση στην αγορά. Το ίδιο και το θυμάρι και το δενδρολίβανο… Πολύ προσωπική δουλειά και μεράκι….
«Σύντομα -λέει ο Χ. Αραμπατζής- σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε και ένα σύγχρονο συσκευαστήριο, δίπλα στις εκτάσεις που σήμερα καλλιεργούνται. Εκεί για πρώτη φορά ο ίδιος θα αναζητήσει επίσημα την συνδρομή της Πολιτείας. Υπάρχουν ειδικά επενδυτικά προγράμματα στα οποία μπορεί να ενταχθεί έτσι ώστε να εξασφαλίσει την επιδότηση για την μεταποίηση των προϊόντων του και την καθετοποίηση της παραγωγής. ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ… ΣΤΟ ΡΑΦΙ!!!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου