ΤΟΠΙΚΑ

Ζητούν να γίνει οκτάμηνη η κοινωφελής εργασία

ζητούν-να-γίνει-οκτάμηνη-η-κοινωφελής-32276

Την επέκταση της διάρκειας των συμβάσεων όσων απασχολούνται στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας από 5 σε 8 μήνες τουλάχιστον, ζητούν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα με επιστολή τους στον Υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλο.

Ειδικότερα οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, αναφέρουν τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ, τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας έχουν εγκριθεί με σκοπό

α) την επανασύνδεση των μακροχρονίων ανέργων και ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας,

β) τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των ανέργων,

γ) την κάλυψη κοινωνικών αναγκών και δ) τη σύζευξη των παραγωγικών ικανοτήτων των ανέργων με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας όπως αναφέρεται στο άρθρο 1, της αριθμ. 6.1714/5.1504 ΚΥΑ (ΦΕΚ 424/22-2-2016).

Δυστυχώς όμως, οι συμβάσεις αυτές της κοινωφελούς εργασίας είναι πολύ μικρής χρονικής διάρκειας ώστε οι «ωφελούμενοι» ελάχιστα ωφελούνται.

Πέραν του γεγονότος ότι αμείβονται με αποδοχές πολύ μικρότερες των προβλεπομένων από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, επιπλέον λόγω της μικρής διάρκειας της σύμβασης, μόλις 5 μήνες, οι ωφελούμενοι δεν μπορούν να αποκτήσουν δικαίωμα στη λήψη ταμείου ανεργίας μετά τη λήξη της σύμβασής τους, ώστε να στηριχθούν οικονομικά μέχρι την εύρεση νέας θέσης εργασίας.

Εκτός από τους ωφελούμενους όμως, οι υπηρεσίες που τους έχουν προσλάβει και που έχουν ελάχιστο μόνιμο προσωπικό στη διάθεσή τους, τους έχουν αναθέσει έργο που πολλές φορές δεν μπορεί να ολοκληρωθεί εξαιτίας της μικρής χρονικής διάρκειας της σύμβασης των εργαζόμενων στην κοινωφελή εργασία. Επίσης, οι υπηρεσίες δεν μπορούν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τους εργαζόμενους της κοινωφελούς εργασίας, αφού για το έργο που τους ανατίθεται, απαιτείται χρόνος για την εκπαίδευση και την εξοικείωση του εργαζόμενου με το αντικείμενο εργασίας, με αποτέλεσμα να μειώνεται αισθητά ο ωφέλιμος και αποδοτικός χρόνος εργασίας στην υπηρεσία.

Γεγονός είναι ότι οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας με αριθμό δημόσιας πρόσκλησης 5/2015, κατά τη διάρκεια της σύμβασής τους, απέκτησαν μερικά δικαιώματα ανάλογα με αυτά λοιπών συμβασιούχων και μόνιμων υπαλλήλων σύμφωνα με την τροποποιημένη με αριθμ. 6.1714/5.1504 ΚΥΑ (ΦΕΚ 424/22-2-2016) που βελτίωσαν αισθητά την εργασία τους.

Κύριε Υπουργέ, για όλους τους παραπάνω λόγους, ήδη η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δ. Κολυνδρίνη, με έγγραφό της προς εσάς ζητάει χρονική παράταση στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα (Δημόσια Πρόσκληση Νο5/2015) που αφορά σε ωφελούμενους που απασχολούνται ήδη για 5 μήνες στην ΠΕ Μαγνησίας & Σποράδων. Την παράταση αυτή ζητάει για την σημαντική υπηρεσία που προσφέρουν οι ωφελούμενοι του Προγράμματος και με την οποία καλύπτουν κενά που παρουσιάζονται στη στελέχωση των Υπηρεσιών και με αφορμή τον αποκλεισμό της πόλης του Βόλου από πλευράς της Κυβέρνησης για συμμετοχή των ανέργων της στα επόμενα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας. Κύριε Υπουργέ,δεδομένου ότι έχει προταθεί τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας να επεκταθούν από πέντε (5) μήνες σε οχτώ (8) με όλα τα οφέλη που συνεπάγεται αυτό για τον ωφελούμενο, με το παρόν έγγραφο αιτούμαστε να επεκταθεί η σύμβασή μας κατ’ ελάχιστο από πέντε σε οχτώ μήνες.

Παρακαλούμε, καταλήγει η επιστολή, για τις σχετικές ενέργειές σας, ώστε να επιτευχθεί αυτή η μεταβολή στις τρέχουσες συμβάσεις, γεγονός που θα βοηθήσει σημαντικότατα όλους τους ωφελούμενους και τις οικογένειές τους σε μία περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης στη χώρας μας, που βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη, με τα γνωστά σε όλους τεράστια ποσοστά ανεργίας.»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου