ΤΟΠΙΚΑ

Ο πλούτος της Πηλιορείτικης γης ενισχύει την τοπική οικονομία

ο-πλούτος-της-πηλιορείτικης-γης-ενισχ-33781

Οι προσδοκίες από τη συμμετοχή του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου στο δίκτυο “Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές

Με στόχο «ο πλούτος της ελληνικής γης και ο μόχθος των αγροτών μας να γίνουν εισόδημα για την ελληνική οικονομία στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, και τα προϊόντα μας να βρουν την θέση τους στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή αγορά», ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου συμμετέχει ενεργά στο Σχέδιο Διατοπικής Συνεργασίας “Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές”, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LEADER.

Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Ιερά Οδό ( Βοτανικός) η πρώτη Γενική Συνέλευση του Δικτύου των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων με τον Δήμαρχο Ζαγοράς – Μουρεσίου Παν. Κουτσάφτη να συμμετέχει στη Συνέλευση καθώς το Πήλιο, είναι μια από τις περιοχές παρέμβασης στο Σχέδιο το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του ΥπΑΑΤ – Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της ΚΕΔΕ – Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Η αφορμή και η πρωτοβουλία

Η ελληνική γαστρονομία είναι η βάση της Μεσογειακής δίαιτας, του πιο αποδεκτού διατροφικού προτύπου παγκόσμια. Η Μεσογειακή δίαιτα είναι ταυτόχρονα ένας τρόπος διαβίωσης και ένα διατροφικό πρότυπο που έχει παραμείνει σταθερό στον χρόνο και στον χώρο. Συμπεριλαμβάνει κυρίως ελαιόλαδο, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, ψάρια και κρέας, τα οποία συνοδεύονται από κρασί ή αφεψήματα, με σεβασμό στις θρησκευτικές επιταγές της κάθε κοινότητας. Βασικό χαρακτηριστικό της Μεσογειακής δίαιτας είναι ότι περιλαμβάνει μια ομάδα δεξιοτήτων, γνώσεων, τελετών, συμβόλων και παραδόσεων για τις καλλιέργειες, τη συγκομιδή, την αλιεία, την κτηνοτροφία και τη διατήρηση, τη μεταποίηση, το μαγείρεμα. Ιδιαίτερα όμως το χαρακτηριστικό της από κοινού χρήσης και κατανάλωσης των τροφίμων. Η συν-εστίαση είναι το θεμέλιο της πολιτιστικής ταυτότητας και συνέχειας των Ελλήνων και των υπόλοιπων Μεσογειακών λαών.

Ο στόχος

Το Σχέδιο αφορά στην ανάδειξη των εκλεκτών γεύσεων με αναγνωρισμένα, πιστοποιημένα και εκλεκτά προϊόντα από την κάθε περιοχή των εταίρων, με σκοπό την ανάδειξη της γαστρονομικής παράδοσης, προς όφελος της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού. Εργαλείο υλοποίησης του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού θα είναι το Δίκτυο Ελληνικών Γεύσεων, το οποίο δημιουργήθηκε και υποστηρίζεται από το Σχέδιο.

Ο απώτερος στόχος του παραπάνω Σχεδίου είναι η ανάδειξη των πιο εκλεκτών γεύσεων με τα πιο εκλεκτά ελληνικά προϊόντα, ΠΟΠ, ΠΓΕ και άλλα ονομαστά ποιοτικά προϊόντα.

Το Πήλιο

Με χωριά μοναδικής αρχιτεκτονικής που κοσμούν τις πλαγιές του, το Πήλιο συναρπάζει τους επισκέπτες του από άκρη σε άκρη. Αγνά υλικά συνδυάζονται με μινιμαλιστικό τρόπο για να συνθέσουν αριστουργηματικές γεύσεις. Άγρια χόρτα σε σαλάτα, κρίταμα τουρσί ή τα τσιτσίραβλα τουρσί, πίτες και διάφοροι κεφτέδες λαχανικών, σπετσοφάι και παραδοσιακή πηλιορείτικη φασολάδα, είναι μερικά από τα καθημερινά εδέσματα της πηλιορείτικης κουζίνας. Στα γιορτινά τραπέζια βρίσκουμε χοιρινό πρασοσέλινο, ψητή μοσχαροκεφαλή ή κότα γεμιστή με τα εντόσθιά της, που μαγειρεύεται στην κατσαρόλα μαζί με ρείκι, κουκουνάρι και ντόπια κάστανα. Τη γευστική λίστα συμπληρώνουν μοναδικά ΠΟΠ προϊόντα. Φρέσκα φρούτα που νοστιμίζουν γλυκά την εμπειρία μας, είτε είναι τα χυμώδη ΠΟΠ Μήλα Ζαγοράς Πηλίου είτε τα τραγανά ΠΟΠ Φιρίκια ή τα λεπτεπίλεπτα ΠΟΠ Αχλάδια Κρυστάλλια. Η μελανή ΠΟΠ Κονσερβολιά στολίζει τις πλαγιές της οροσειράς σε όλο το μήκος και πλάτος ενώ το ΠΓΕ Ελαιόλαδο Πηλίου δίνει γεύση στις σαλάτες και τα μαγειρευτά. Για γευστικό τελείωμα ένα ποτηράκι ΠΓΕ κρασί Μαγνησίας ή το ΠΟΠ κρασί Αγχίαλος που προέρχεται από αυθεντικές ελληνικές ποικιλίες για όσους αγαπούν μονάχα το λευκό κρασί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου