ΤΟΠΙΚΑ

Αψηφά και πάλι την απειλή κυρώσεων

αψηφά-και-πάλι-την-απειλή-κυρώσεων-851206

Τη στιγμή που εντατικοποιούνται οι ζυμώσεις σε διεθνές επίπεδο για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ παρουσιάζει νέες συσκευές φυγοκέντρισης «τρίτης γενιάς», οι οποίες σύμφωνα με την Τεχεράνη μπορούν να εμπλουτίζουν ουράνιο με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα.
«Οι διεθνείς απειλές το μόνο που θα κάνουν είναι να ενισχύσουν την αποφασιστικότητα του Ιράν να συνεχίσει την πυρηνική πολιτική του» δήλωσε ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ σε ομιλία του για την εθνική Ημέρα Πυρηνικής Ενέργειας στο Ιράν, και επανέλαβε ότι η Τεχεράνη δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
«Έχουμε δεσμευθεί σε μία διαδρομή χωρίς επιστροφή» είπε ο Αχμαντινετζάντ, τονίζοντας ότι «το Ιράν είναι μία πυρηνική χώρα, είτε οι εχθροί του συμφωνούν, είτε όχι».
Ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι η χώρα του τάσσεται κατά των πυρηνικών όπλων -«τα θεωρούμε απάνθρωπα» είπε- και κατηγόρησε τις μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις ότι βάλλουν κατά του Ιράν προκειμένου «να δικαιολογήσουν τη διατήρηση των αποθεμάτων τους».
Επιτέθηκε ξανά στο Ισραήλ μιλώντας για «καθεστώς ανδρείκελο που κατέχει αποθέματα [πυρηνικών όπλων], αλλά υποστηρίζεται» από τη Δύση. «Αν θέλετε τη μη διασπορά των πυρηνικών όπλων και τον αφοπλισμό, αφοπλιστείτε εσείς και αφοπλίστε και τους φίλους σας» δήλωσε απευθυνόμενος στη Δύση.

Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ προειδοποίησε επίσης τις χώρες που απειλούν το Ιράν ότι «κάθε χέρι, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, που θέλει να πλήξει το Ιράν, θα κοπεί»

Οι δηλώσεις του υπερσυντηρητικού Ιρανού προέδρου έγιναν μετά την παρουσίαση μίας μακέτας για συσκευής φυγοκέντρισης τρίτης γενιάς με ικανότητα εμπλουτισμού ουρανίου έξι φορές μεγαλύτερη από εκείνες της μονάδας στη Νατάνζ.

Σχετικά με τις νέες συσκευές φυγοκέντρισης ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί ανέφερε ότι «οι νέες συσκευές έχουν τη δεκαπλάσια ισχύ διαχωρισμού από αυτές της πρώτης γενιάς».
Ο εμπλουτισμός ουρανίου είναι η πρωταρχική ανησυχία των κυβερνήσεων της Δύσης που διαπραγματεύονται ανεπιτυχώς επί χρόνια με το Ιράν την αναστολή του πυρηνικού του προγράμματος. Η σχετική τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή καυσίμων για πυρηνικές εγκαταστάσεις και για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Οι νέες συσκευές φυγοκέντρισης είναι πιο προηγμένες από το μοντέλο P1 -που φέρεται να προμηθεύτηκε το Ιράν στη μαύρη αγορά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 80 και είναι επιρρεπές σε βλάβες- και το οποίο χρησιμοποιείται στις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου της Νατάνζ.

Τον περασμένο Οκτώβριο η Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του Ιράν ανακοίνωσε ότι μία δεύτερη γενιά συσκευών φυγοκέντρισης θα εγκατασταθεί στη μονάδα της Κομ, την οποία είχε κρατήσει μυστική η Τεχεράνη από τη διεθνή κοινότητα. Οι συσκευτές αυτές αναπτύχθηκαν από Ιρανούς πυρηνικούς επιστήμονες και τα συστατικά τους κατασκευάστηκαν στο εσωτερικό της χώρας.
Το BBC μεταδίδει ότι οι ειδικοί στον τομέα των πυρηνικών σημειώνουν ότι το βασικό ζήτημα είναι πόσες συσκευές φυγοκέντρισης τρίτης γενιάς μπορεί να παράξει το Ιράν. Υπήρξαν ήδη πολλά προβλήματα με το υπάρχον μοντέλο και μένει να αποδειχθεί εάν μπορεί η Τεχεράνη να βάλει τις νέες συσκευές σε μαζική παραγωγή και λειτουργία.
Ο Ομπάμα
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Παρασκευή ότι δεν υπάρχουν «εγγυήσεις» πως οι κυρώσεις που θα επιβληθούν στο Ιράν θα αλλάξουν την πολιτική της Τεχεράνης σχετικά με τα πυρηνικά. Τόνισε, πάντως, ότι πιστεύει πως η συντονισμένη πίεση μπορεί να διαφοροποιήσει τις επιλογές του Ιράν.
«Εάν η ερώτηση είναι κατά πόσον έχουμε εγγυήσεις ότι οι κυρώσεις που μπορούμε να επιβάλουμε σε αυτή τη φάση θα αλλάξουν αυτόματα την ιρανική συμπεριφορά, τότε (η απάντηση είναι) ότι σίγουρα δεν έχουμε» δήλωσε στην εκπομπή Good Morning America του δικτύου ABC.
«Εάν είμαστε συνεπείς και σταθεροί στην επιβολή διεθνούς πίεσης… με τον καιρό, το Ιράν, που δεν είναι ένα καθεστώς χαζό, που είναι πολύ προσεκτικό και κοιτά να δει τι συμβαίνει στη διεθνή κοινότητα, θα αρχίσει να κάνει αναλύσεις κόστους-οφέλους για το εάν θα πρέπει να επιδιώξει την κατασκευή πυρηνικών όπλων ή όχι» πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μερικές ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για τα πυρηνικά που ξεκινά τη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον και σε μία περίοδο που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ άρχισε τις συνομιλίες για να αποφασίσει εάν θα επιβάλει μέτρα κατά της Τεχεράνης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου