ΤΟΠΙΚΑ

Ποιοι κατηγορούνται για το νερό της ΔΕΥΑΜΒ

ποιοι-κατηγορούνται-για-το-νερό-της-δε-851206

Ανωμοτί καταθέσεις θα κλιθούν να δώσουν ενώπιον της Πταισματοδίκη Βόλου, ο πρώην δήμαρχος Βόλου και πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ κ. Κυριάκος Μήτρου, τέσσερα διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης, όπως και μία υπάλληλος, για την υπόθεση της αλλοίωσης των αποτελεσμάτων των χημικών αναλύσεων για την ποιότητα του πόσιμου νερού στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου. Εκτός από τον κ. Μήτρου, κατηγορίες θα αντιμετωπίσουν, οι κ.κ. Αν. Αθανασόπουλος, Αν. Κολιού, Γ. Κομνηνάκης, Δημ. Κουτσιφέλης και η Ν. Μαυροκεφαλίδου.
Από την Εισαγγελία Βόλου σχεδόν έχει ολοκληρωθεί η προκαταρκτική έρευνα και οι προαναφερόμενοι θα κλιθούν από την Πταισματοδίκη να δώσουν εξηγήσεις (όπως αναφέρονται πλέον στην ποινική δικονομία οι απολογίες), για να εξακριβωθεί αν παραβιάσθηκαν οι διατάξεις της Κ.Υ.Α. 2600/2001 που αναφέρεται στις προδιαγραφές της ποιότητας του νερού, αν έθεσαν σε κυκλοφορία αγαθό που θα προκαλούσε βλάβη στη δημόσια υγεία, αλλά και για τις αλλοιώσεις – πλαστογραφήσεις στοιχείων, που προέκυπταν από τις χημικές αναλύσεις του πόσιμου νερού.
Ωστόσο η έρευνα θα διερευνηθεί σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ευθύνες και για άλλα πρόσωπα πέραν των έξι. Αυτό θα συμβεί λόγο του πορίσματος των δυο επιστημόνων εμπειρογνωμόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, όσο και από την Ενορκη Διοικητική Εξέταση, που διεξήγαγε ο διευθυντή του Δήμου Βόλου κ. Νίκος Παλαμιώτης.
Για το λόγο αυτό η Πταισματοδίκης αναμένεται να καλέσει προκειμένου να λάβει επιπλέον ή συμπληρωματικές καταθέσεις από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ (πρώην και νυν) από οκτώ υπαλλήλους του Χημείου της διαδημοτικής επιχείρησης, όπως και από υπευθύνους αρμοδίων φορέων, όπως Διεύθυνση Υγείας της ΝΑΜ, στελέχη του Ε.Φ.Ε.Τ και των αρμοδίων αντινομαρχών υγείας (πρώην και νυν).
Τα ερωτήματα που προκύπτουν βάση της νέας εισαγγελικής παραγγελίας είναι γιατί δεν ενημερώθηκαν οι συναρμόδιες αρχές για τις υπερβάσεις που έχουν καταγραφεί στην ποιότητα του νερού, γιατί δεν αντικαταστάθηκαν έγκαιρα οι βλάβες του δικτύου, όπως στις Γλαφυρές με αποτέλεσμα να παρατηρούνται υπερβάσεις των ορίων, αν έγιναν αλλοιώσεις στις τιμές του ελευθέρου χωρίου σε σχέση με τα όσα αναγράφονταν στο τετράδιο του Χημείου και μεταφέρονταν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή της ΔΕΥΑΜΒ. Σημειώνεται ότι βάση του πορίσματος της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, η αρμόδια υπάλληλος της ΔΕΥΑΜΒ έχει παραδεχθεί ότι από δικό της λάθος μεταφερόταν διαφορετικές τιμές των αναλύσεων του νερού από το τετράδιο του Χημείου στον ηλεκτρονικό υπολογιστή της επιχείρησης.

Το πόρισμα
Στο πόρισμα των δύο καθηγητών του ΑΠΘ κ.κ. Κωνσταντίνο Φυτιάνο και Μανασσή Μήτρακα, που συντάχθηκε κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, μετά την έφοδο του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Βόλου κ. Αχιλλέα Ζήση και δύο αντεισαγγελέων στα γραφεία και τα εργαστήρια της ΔΕΥΑΜΒ, στις 31 Μαρτίου 2006, αναφέρονται τα εξής:
– Παρατηρούνται υπερβάσεις από τις ανώτατες επιτρεπτές τιμές (όπως ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία) σε συγκέντρωση χλωριούχων ιόντων και σε ελεύθερο χλώριο και νάτριο.
– Επίσης παρατηρείται ουσιαστική έλλειψη καταγραφής της συγκέντρωσης του νατρίου, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως στην έκθεσή μας, στο οποίο παρατηρούνται επίσης υπερβάσεις της συγκέντρωσής του με δυσμενείς συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία.
– Υπάρχει ελλιπής δειγματοληψία για χημικές και μικροβιολογικές παραμέτρους, η οποία δε γίνεται με τη συχνότητα που ορίζεται από την Κ.Υ.Α. 2600/2001.
– Οι αναλύσεις οι οποίες γίνονται, αφορούν ένα πάρα πολύ μικρό αριθμό παραμέτρων (χλωριούχα, ελεύθερο χλώριο, σκληρότητα) από το σύνολο των 50 περίπου παραμέτρων που απαιτεί η Κ.Υ.Α. 2600/2001.
– Η πιο σοβαρή παράβαση έγκειται στην αλλοίωση των αποτελεσμάτων των συγκεντρώσεων του ελευθέρου χλωρίου που δίνονται στη δημοσιότητα για προφανείς σκοπούς και λόγω των σοβαρών επιπτώσεων που έχουν στην ανθρώπινη υγεία
– Δεν γίνονται φυσικοχημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις με τη συχνότητα και για τις παραμέτρους που απαιτεί η ελληνική νομοθεσία βάσει του πληθυσμού της πόλης του Βόλου
– Παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις ολικών κολοβακτηριδίων στις θέσεις δειγματοληψίας Χρυσή Ακτή Παναγιάς, Σέσκλο και Γλαφυρές. Για τους άλλους σταθμούς δεν αναφέρονται αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων
– Παρατηρούνται σε δείγματα νερού που πάρθηκαν από σπίτια υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (8-17 mg/l)
– Στο ημερήσιο δελτίο ποιότητας νερού για το Δήμο Βόλου (31.8.2006) αναφέρεται παραπλανητικά ότι η Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β. ελέγχει καθημερινά δείγματα νερού από διάφορα σημεία του δικτύου ως προς τις παραμέτρους που ορίζονται στην οικεία Κ.Υ.Α., ενώ στην πραγματικότητα προσδιορίζονται μόνο δύο παράμετροι από τις πενήντα περίπου παραμέτρους που απαιτεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση.
– Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Νερού της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β. δε διαθέτει πιστοποιημένο σύστημα διασφάλισης ελέγχου της ποιότητας του νερού (Διαπίστευση 17025) και, ως εκ τούτου, η διενέργεια αναλύσεων από τη Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β. δεν είναι σύννομη και δεν κατοχυρώνεται η αξιοπιστία και η εγκυρότητα των αποτελεσμάτων.
– Τέλος, αναφορικά με τους εποπτικούς ελέγχους της ποιότητας του πόσιμου νερού από τη Διεύθυνση Υγείας της Ν.Α.Μ. αναφέρεται ότι έχουν βρεθεί ακατάλληλα δείγματα, όπως επίσης ότι από τις σχετικές αναλύσεις διαπιστώνονται υπερβάσεις στις συγκεντρώσεις χλωριούχων ιόντων και συνιστάται άμεση λήψη μέτρων
– Επίσης οι τιμές του ελεύθερου χλωρίου, όπως καταγράφονται στα τετράδια αναλύσεων του Χημείου της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β., υπερβαίνουν τα ανώτατα επιτρεπτά όρια. Οι τιμές αυτές μεταφέρονται κατ αρχάς αυτούσιες στο επίσημο βιβλίο αναλύσεων της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β, πλην ορισμένων περιπτώσεων. Κατά τη μεταφορά των τιμών αυτών από το επίσημο βιβλίο αναλύσεων στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα και στα δελτία τα οποία είναι τα ίδια με τα δελτία αποστολής προς τη Διεύθυνση Υγιεινής υπάρχουν αλλοιώσεις – πλαστογραφία των τιμών. (Αφορούν τις περιοχές Ν. Δημητριάδα, Λαρίσης, Φιλαδέλφεια , Μελισσάτικα, Σέσκλο, Β΄.Β.Ι.Π.Ε, Φιλαδέλφεια-Δημοκρατίας, Βελισσαρίου -Παλαιά, Ιάσονος, Αγιος Κωνσταντίνος, Αγιος Σπυρίδων και Μέτκα) Συγκεκριμένα δίνονται τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές που μετρήθηκαν (μέχρι και στο 1/3 ελάττωση της πραγματι¬κής τιμής).Επιπρόσθετα έχουμε αλλοίωση των αποτελεσμάτων και στο επίσημο βιβλίο αναλύσεων της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β. για τα δείγματα που αφορούσαν τις περιοχές Ν. Δημητριάδα, Λαρίσης, Φιλαδελφείας και Μελισσάτικα.
Όσον αφορά το δείγμα με κωδικό αριθμό 2721 (14.07.2005) στο οποίο έχει μετρηθεί ελεύθερο χλώριο 1,26 mg Cl2/l, η τιμή αυτή δεν έχει καταχωρηθεί στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα ούτε έχει αποσταλεί στη Διεύθυνση Υγιεινής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου