ΤΟΠΙΚΑ

Ιώβειος υπομονή για 150 Βολιώτες

ιώβειος-υπομονή-για-150-βολιώτες-851206

Δεκαπέντε και πλέον μήνες στην αναμονή βρίσκονται περισσότεροι από 150 Βολιώτες, περιμένοντας την έγκριση των δικαιολογητικών τους για την απονομή της σύνταξης από το πρώην επικουρικό Ταμείο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου.
Η ενοποίηση του πρώην ταμείου Μετάλλου με το ΙΚΑ αντί να διορθώσει τα κακώς κείμενα, δημιούργησε μεγαλύτερα προβλήματα, με αποτέλεσμα οι συνθήκες απονομής της επικουρικής σύνταξης να χαρακτηρίζονται τριτοκοσμικές.
Εργαζόμενοι που συνταξιοδοτήθηκαν από βιομηχανίες και βιοτεχνίες μετάλλου και χάλυβα από τη Μαγνησία έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά τους εδώ και ενάμιση και δύο χρόνια. Από τότε όμως και όσες φορές απευθύνθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες εισέπραξαν θα και θα… που τους παραπέμπουν κάθε φορά στο άμεσο μέλλον.
«Κάποτε αγωνιούσαμε για τις καθυστερήσεις που είχαμε μέχρι να εκδοθεί η κύρια σύνταξη από το ΙΚΑ. Τώρα περιμένουμε ακόμη και δύο χρόνια για να εγκριθεί η επικουρική σύνταξη από το πρώην ταμείο Μετάλλου» τόνιζε χθες με παράπονο στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Κ.Β., που βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να περιμένει περίπου 15 μήνες….
Το ποσό της επικουρικής σύνταξης από το πρώην ταμείο Μετάλλου κυμαίνεται από 400 μέχρι και 600 ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο σε μία περίοδο που ο κάθε συνταξιούχος μετρά και υπολογίζει για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του και το ένα ευρώ.



Στο περίμενε … και για το εφάπαξ
Η ίδια και χειρότερη κατάσταση επικρατεί και αναφορικά με το εφάπαξ των εργαζομένων στις βιομηχανίες και τις βιοτεχνίες μετάλλου και χάλυβα.
Οι δικαιούχοι δοκιμάζονται, αν έχουν γερά νεύρα, καθώς ο χρόνος αναμονής έχει φτάσει τους 14 μήνες και αν δεν βρεθεί λύση, η αναμονή εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα τρία χρόνια.
Υπολογίζεται πως ο χρόνος για την έκδοση του εφάπαξ στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα κυμαίνεται πια από 9 έως και 14 μήνες. Ωστόσο πριν γίνει η ενοποίηση δεν ξεπερνούσε τους 3 με 4 μήνες.
Οι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του νέου ασφαλιστικού φορέα και επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι δεν έχει ακόμη γίνει διαχωρισμός των εισφορών στο μεγαλύτερο από τα ταμεία -αυτό των εμποροϋπαλλήλων- που μπήκαν στον νέο ασφαλιστικό φορέα.
Οι δαπάνες έχουν μοιραστεί με βάση τα έσοδα, ωστόσο δεν είναι σωστά κατανεμημένες. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως το 44% βαραίνει το ταμείο μετάλλου, που αντιστοιχεί σε διπλάσια έξοδα από ό,τι είχε ο συγκεκριμένος φορέας πριν από την ενοποίηση.
Δεν έχει ακόμη κατατεθεί ο προϋπολογισμός του ταμείου πρόνοιας των ιδιωτικών υπαλλήλων για το νέο χρόνο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου