ΤΟΠΙΚΑ

Γρηγορότερη αδειοδότηση των ΑΠΕ

γρηγορότερη-αδειοδότηση-των-απε-851206

Σε απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, χαμηλότερα τιμολόγια ρεύματος για τους κατοίκους των περιοχών όπου εγκαθίστανται μονάδες ΑΠΕ, εξορθολογισμό των τιμών απορρόφησης της «πράσινης» ενέργειας στοχεύει το νομοσχέδιο για την «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».
Με τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου:
1.Καθορίζεται εθνικός δεσμευτικός στόχος 20% για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην κάλυψη της τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2020
2. Απλοποιείται/ορθολογικοποιείται η διαδικασία έκδοσης της άδειας παραγωγής έργου ΑΠΕ, η οποία αποσυνδέεται από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
3. Συγχωνεύονται, σε μία ενιαία διαδικασία, οι διαδικασίες Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) και Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ).
4. Το 1/3 του ειδικού τέλους 3% επί της παραγωγής ΑΠΕ θα αποδίδεται στους οικιακούς καταναλωτές του δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος του ΟΤΑ, στο οποίο εγκαθίσταται το έργο, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος Τα υπόλοιπα 2/3 θα δίνονται στον αντίστοιχο ΟΤΑ για έργα τοπικής ανάπτυξης.
5. Οι ΑΠΕ, ως περιβαλλοντικά φιλικές μορφές ενέργειας, επιτρέπεται να χωροθετούνται κατ αρχήν παντού, εκτός από τις περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης ή άλλες περιοχές υψηλής οικολογικής αξίας
6. Συνίσταται Αυτοτελής Υπηρεσία Πολιτικής και Έργων ΑΠΕ που θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό και θα μετεξελιχθεί σε one-stop shop.
7. Ορθολογικοποιείται η τιμολόγηση της παραγόμενης ενέργειας με στόχο να ενισχυθούν μικρές εγκαταστάσεις και τεχνολογίες
8. Ειδικά για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, που είναι μια νέα και ανώριμη αγορά, προβλέπεται ο στρατηγικός σχεδιασμός της χωροθέτησης των εγκαταστάσεων και η προκήρυξη δημόσιου διαγωνισμού για την κατασκευή και την εκμετάλλευσή τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου