ΤΟΠΙΚΑ

Ζήτησε δουλειά και όχι διαρροές

ζήτησε-δουλειά-και-όχι-διαρροές-851206

Να σταματήσει η φημολογία και να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην παρέμβασή του –χθες το απόγευμα- στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα από την ομιλία του κ. Παπανδρέου: «Να σταματήσουμε την εύκολη ενασχόληση που, ήταν πανταχού παρούσα τους τελευταίους μήνες, γύρω από φημολογίες και να μπούμε συνεχώς και όλο και περισσότερο στα προβλήματα του τόπου που ζητούν διόρθωση, αλλαγές, από τους θεσμούς μέχρι τις αντιλήψεις και τις νοοτροπίες.»
O κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ορόσημο τη συμφωνία στήριξης της Ελλάδας, η οποία επετεύχθη στην ΕΕ. «Υπάρχουν και νέες προτάσεις που μελλοντικά -όχι άμεσα- θα συζητηθούν, για μια πιο ουσιαστική διαχείριση παρόμοιων προβλημάτων» συμπλήρωσε.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η συμφωνία ήταν σαφέστατα μεγάλη επιτυχία και για την Ελλάδα και για την ΕΕ, καθώς «θα μπορούσαμε να πούμε ότι δημιουργήσαμε και εξασφαλίσαμε ένα δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα αλλά και για κάθε χώρα που θα αντιμετώπιζε παρόμοιο πρόβλημα».
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει σταθερή αξιοπιστία σε βάθος χρόνου, καθώς την άμεση αξιοπιστία την έχουμε κατακτήσει ως νέα κυβέρνηση, με νέες αντιλήψεις και αποφασισμένη να προβεί στις απαραίτητες αλλαγές.
«Ο ελληνικός λαός απέδειξε αυτό τον καιρό ότι και ωριμότητα έχει και τις αλλαγές ζητά, αρκεί αυτές να διαπνέονται από τις αρχές της αξιόπιστης διακυβέρνησης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δίκαιης κατανομής βαρών και πλούτου, της διαφάνειας και της συλλογικής προσπάθειας.»
Ξεκαθάρισε επίσης ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την απαραίτητη εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
«Πυρ ομαδόν» από την Αντιπολίτευση
Εντονες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης στο θέμα των διαρροών που είχαν σαν αποτέλεσμα την εκτόξευση των spread.
Από τη ΝΔ ο Πάνος Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη» την κίνηση αυτή και κάλεσε τον πρωθυπουργό να βρει αμέσως ποιο στέλεχος της κυβέρνησης ευθύνεται για τη δήλωση.
«Ο πρωθυπουργός οφείλει να βρει και να κατονομάσει ποιό είναι αυτό το στέλεχος, αλλιώς θα είναι ο ίδιος υπεύθυνος για τη ζημιά, που υφίσταται η ελληνική οικονομία» πρόσθεσε.
Ο ίδιος επανήλθε και στο θέμα της φορολόγησης των τιμολογίων με 8%. Είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε χθες να καταργηθεί το συγκεκριμένο μέτρο και πρόσθεσε ότι «είτε το ποσοστό είναι 8%, είτε μειωθεί στο 5%, όπως φημολογείται, θα προκαλέσει περαιτέρω ασφυξία στην αγορά».
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η άνοδος των spread είναι ένα ακόμη στοιχείο που αποκαλύπτει το μέγεθος του εμπαιγμού της κυβέρνησης, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ οι οποίοι ισχυρίζονται ότι τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που έλαβαν και τα επόμενα που ακολουθούν στο Ασφαλιστικό, στο εργασιακό και στους μισθούς τα λαμβάνουν για την κάλυψη του μεγάλου δημόσιου χρέους και του ελλείμματος.
Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ σημείωσε ότι τα spread δεν «φλερτάρουν» με τις 400 μονάδες βάσεως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά εξαιτίας της κυβερνητικής ακρισίας. «Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου, αν μη τι άλλο, δείχνει ζαλισμένη»
Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βυθίζει την οικονομία στην ύφεση, διογκώνει την ανεργία, στραγγαλίζει τις μικρές επιχειρήσεις.
«Η απόλυτη ευθύνη για αυτές τις εξελίξεις ανήκει στην κυβέρνηση Παπανδρέου, που, με τις επιλογές και τις παλινωδίες της, οδηγεί τη χώρα σε μακρά περίοδο αποσταθεροποίησης και εν τέλει στις δαγκάνες του ΔΝΤ.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου