ΤΟΠΙΚΑ

Εξι off shore δηλώθηκαν στη Μαγνησία

εξι-off-shore-δηλώθηκαν-στη-μαγνησία-851206

Στη Μαγνησία δραστηριοποιούνται οι έξι από τις 1.251 συνολικά εξωχώριες εταιρίες (off shore) σε όλη τη χώρα και που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, σε σχετικό δημοσίευμα που είχε στο πασχαλινό της φύλλο η εφημερίδα ΒΗΜΑ της Κυριακής.
Οι εταιρίες αυτές αποκαλύφθηκαν από τις ιδιοκτησίες ακινήτων μεγάλης αξίας που κρύβονται πίσω από τις υπεράκτιες, οι οποίες διαθέτουν ως μοναδικό περιουσιακό στοιχείο ένα ακίνητο, συνήθως μία βίλα πολλών τετραγωνικών μέτρων στα βόρεια προάστια ή σε γνωστά νησιά του Ιονίου, του Αιγαίου ή των Κυκλάδων, στη Χαλκιδική ή σε άλλες περιοχές της χώρας.
Η αρχή έγινε από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο στράφηκε κατά των 1.251 συγκεκριμένων εταιριών που πέρυσι υπέβαλαν δήλωση και πλήρωσαν φόρο 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, χωρίς ωστόσο να εμφανίζεται ο πραγματικός ιδιοκτήτης. Έπεσαν δηλαδή στην «παγίδα» της Εφορίας, ενώ άλλες τόσες εταιρίες, ίσως και περισσότερες, απέφυγαν να κάνουν δήλωση και απλώς τώρα αναζητούνται . Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας στις περισσότερες περιπτώσεις τα ακίνητα αυτά ενοικιάζονται σε τρίτα πρόσωπα, τα οποία άλλες φορές είναι οι ιδιοκτήτες και σε άλλες όχι.
Στη Μαγνησία οι εταιρίες που ανήκουν στον πίνακα των 1.251 εταιριών που διαθέτουν ακίνητα στη χώρα μας είναι δύο στη ΔΟΥ Σκιάθου, μία στη ΔΟΥ Σκοπέλου, μία στη Β΄ ΔΟΥ Βόλου και δύο στη ΔΟΥ Αλμυρού. Τα περισσότερα ακίνητα έχουν δηλωθεί στην Αθήνα και στον Πειραιά, αλλά και στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Κέρκυρα, τη Ρόδο και τη Χαλκιδική.
Στο Βόλο στελέχη από τις Οικονομικές Εφορίες δήλωναν χθες άγνοια, με εξαίρεση το ακίνητο που έχει δηλωθεί στη Β΄ ΔΟΥ Βόλου, για το οποίο πιθανολογούν ότι είναι μεγάλη ιδιοκτησία σε παραθαλάσσια περιοχή του Δήμου Αρτέμιδος. Κάνουν μάλιστα λόγο οι ίδιες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών στη Μαγνησία για υπερπολυτελή βίλα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με τεθωρακισμένες πόρτες και παράθυρα, πισίνες κ.α.
Μεγάλη η φορολόγηση
Τα παραπάνω ακίνητα είναι πλέον βέβαιο από εδώ και στο εξής θα επιβαρύνονται με ετήσιο ποσοστό φόρου 15%, σύμφωνα με τα μέτρα που περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο. Το ποσοστό αυτό της φορολογικής επιβάρυνσης είναι αρκετά υψηλό και αποτρεπτικό για να συνεχίσουν να διατηρούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τα συγκεκριμένα ακίνητα στις offshore. Για παράδειγμα, αν κάποιος διαθέτει ένα τέτοιο ακίνητο στη Σκιάθο αντικειμενικής αξίας 2,5 εκατομμυρίων ευρώ και το έχει γράψει σε offshore εταιρία, τότε σε έξι με επτά χρόνια θα έχει πληρώσει φόρο ίσο με την αξία του δηλαδή 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Το επόμενο χτύπημα θα έλθει στις αρχές του 2011 με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, που προς το παρόν έχουν «παγώσει» λόγω της οικονομικής κρίσης. Έτσι υποχρεωτικά όλοι οι ιδιοκτήτες θα αναγκαστούν να εμφανίσουν τα ακίνητα στο όνομά τους ή να τα μεταβιβάσουν σε άλλα πρόσωπα (συζύγους, παιδιά κ.λ.π.).
Ωστόσο οι 1.251 εταιρίες είναι μόνο η εμφανής κορυφή όλων εκείνων που αξιοποίησαν τα «παράθυρα» του φορολογικού νόμου. Στο Υπουργείο Οικονομικών αναζητούν ακόμη 2.000 εξωχώριες εταιρίες, οι οποίες ενώ έχουν στην ελληνική επικράτεια κάποιο ακίνητο δεν το έχουν δηλώσει μέσω του ειδικού εντύπου για την καταβολή της ειδικής φορολογίας του 3%. Για το λόγο αυτό το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) αναμένεται να εγκαταστήσει μόνιμα συνεργεία ελέγχου σε νησιά και σε ηπειρωτικές περιοχές, αλλά και εκεί όπου έχει εντοπιστεί σημαντικός αριθμός ακινήτων που ανήκουν σε υπεράκτιες εταιρίες.
Η φορολογική μεταχείριση των off shore
Οι ίδιες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών στο Νομό Μαγνησίας που ρωτήθηκαν σχετικά με τις offshore, που τους τελευταίους μήνες έχουν μπει για τα καλά στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, υπογράμμισαν ότι ως «εξωχώρια» εταιρία ή οffshore σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι εκείνη η εταιρία που έχει την έδρα της σε αλλοδαπή χώρα και με βάση τη νομοθεσία της οποίας δραστηριοποιείται αποκλειστικά σε άλλες χώρες και απολαμβάνει ιδιαίτερης ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης. Σύμφωνα με τον κατάλογο των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης «φορολογικοί παράδεισοι» είναι άγνωστες στη συντριπτική τους πλειονότητα χώρες όπως οι: Ανδόρα, Ανγκουίλα – εξαρτώμενο έδαφος του Ην. Βασιλείου, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα,, Αρούμπα – που ανήκει στην Ολλανδία, Κοινοπολιτεία των Μπαχάμες, Μπαχρέιν, Μπελίζ, Βρετανικοί Παρθένοι Νήσοι- εδάφη του Ην. Βασιλείου, Νήσοι του Κουκ – εξαρτώμενο έδαφος της Νέας Ζηλανδίας, Δομινικανή Δημοκρατία, Γιβραλτάρ- εξαρτώμενο έδαφος του ηνωμένου Βασιλείου, Γρενέδα, Γκέρνσει/ Σαρκ / Αλδερνέι – εξαρτώμενα εδάφη από το στέμμα της Αγγλίας, Νήσος του Μαν – εξαρτώμενο έδαφος από το στέμμα της Αγγλίας , Λιβερία, Πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν, Δημοκρατία των Μαλδίβων, Δημοκρατία των νήσων Μάρσαλ, Πριγκιπάτο του Μονακό, Μοντσεράτ – έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, Δημοκρατία του Ναούρου, Ολλανδικές Αντίλες – έδαφος της Ολλανδίας, Νιούι – συνδεδεμένο με τη Νέα Ζηλανδία, Παναμάς, Σαμόα , Δημοκρατία των Σεϊχέλες, Αγία Λουκία, Ομοσπονδία του Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις, Αγιος Βικέντιος και Γκρεναντίνες,, Τόνγκα, Τουρκς και Καικος – εδάφη του Ην. Βασιλείου, Παρθένα Νησιά των ΗΠΑ , Δημοκρατία του Βανουάτου. Τα ίδια στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι φορολογικός παράδεισος είναι και η Κύπρος, όπου η φορολογία είναι μόλις 10%.
Εν κατακλείδι τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών στη Μαγνησία σημειώνουν ότι τα πλεονεκτήματα των εξωχώριων εταιριών για τους ιδιοκτήτες τους είναι:
– Σε περίπτωση μεταγενέστερης μεταβίβασης του ακινήτου λόγω κληρονομικής διαδοχής κ.λ.π., ο νέος ιδιοκτήτης θα λάβει τις μετοχές χωρίς την καταβολή φόρου, καθόσον οι μετοχές των εξωχώριων εταιριών είναι «στο κομιστή» δηλαδή μεταβιβάζονται απλά με την παράδοση αυτών στο νέο ιδιοκτήτη χωρίς άλλες διατυπώσεις
– Μη τήρηση βιβλίων και στοιχείων του ΚΒΣ από 1/1/2007, εφόσον τηρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 27 του Νόμου 3522/2006
– Αποφυγή τεκμηρίου απόκτησης (πόθεν έσχες) για την αγορά ή ανέγερση του ακινήτου
– Διατήρηση της ανωνυμίας των πραγματικών ιδιοκτητών καθόσον ο αντίκλητος ορίζεται συνήθως υπάλληλος της εταιρίας ή δικηγόρος
– Σε περίπτωση κατασχέσεων η προσημειώσεων για χρέη τα ακίνητα που ανήκουν σε εξωχώριες εταιρίες συνήθως μένουν στο «απυρόβλητο», καθόσον δεν μπορούν εύκολα να εντοπιστούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες λόγω της ανωνυμίας που προαναφέρθηκε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου