ΤΟΠΙΚΑ

Η ακριβότερη βενζίνη στη Μαγνησία!

η-ακριβότερη-βενζίνη-στη-μαγνησία-851206

Πανελλαδική πρωτιά στη μέγιστη τιμή της αμόλυβδης βενζίνης «κατέκτησε» το τριήμερο του Πάσχα η Μαγνησία, με 1,640 ευρώ το λίτρο. Βρέθηκε στην πρώτη θέση μεταξύ των εννέα νομών -στο σύνολό τους τουριστικών- που εκτίναξαν τις ανώτατες τιμές πώλησης της αμόλυβδης πάνω από το πλαφόν που επιβλήθηκε και συνεχίζει να ισχύει στους οκτώ «ύποπτους» για κερδοσκοπία νομούς της χώρας.

Φωτιές… άναψαν αθηναϊκά δημοσιεύματα, τα οποία έδιναν στη Μαγνησία την πρωτιά της ακρίβειας στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης. Η είδηση που έκανε πανελλαδικό γύρο ήθελε οι εκδρομείς του τριημέρου του Πάσχα να γέμισαν σε τοπικό πρατήριο υγρών καυσίμων τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους έως 1,749 ευρώ το λίτρο.
Το βενζινάδικο που ανήρτησε την τιμή-φωτιά στις επιγραφές του εντοπίστηκε στη Σκιάθο μετά από έρευνα της Διεύθυνσης Εμπορίου. Η πληροφορία ως προς την τιμή (1,749) δεν επιβεβαιώθηκε για την αμόλυβδη 95 οκτανίων. Επιβεβαιώθηκε ωστόσο ότι η Μαγνησία κράτησε τα ηνία της υψηλότερης τιμής με 1,640 ευρώ το λίτρο σε πρατήριο υγρών καυσίμων της EKO-ΕΛΔΑ στη Σκιάθο.
Ήταν η μέγιστη τιμή που κατέγραψε πανελλαδικά το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, πολύ πάνω από το υψηλότερο πλαφόν που ορίστηκε σε οκτώ νομούς της χώρας (1,567 ευρώ).
“Aπολύτως δικαιολογημένη η τιμή επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ένωσης Πρατηριούχων Μαγνησίας Άγγελος Τσαβές που υπογράμμισε ότι η τιμή στα νησιά διαμορφώνεται ανάλογα με τις τιμές που χρεώνουν οι πετρελαικές εταιρείες που μεταφέρουν τα καύσιμα στα νησιά».
Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι νομοί Ευρυτανίας και Κυκλάδων (1,620 ευρώ το λίτρο), ενώ μαζί με τη Μαγνησία είναι οι τρεις νομοί της χώρας που κινήθηκαν πάνω από 1,6 ευρώ το λίτρο.
Στη νησιωτική Μαγνησία, όπου η τιμή της βενζίνης ανεβαίνει συγκριτικά με τις χερσαίες περιοχές εξαιτίας των μεταφορικών εξόδων, η αμόλυβδη 95 οκτανίων πωλούνταν έως 1,640 ευρώ το τριήμερο του Πάσχα.
Το τηλεγράφημα με την ανώτατη τιμή που εντοπίστηκε από την υπηρεσία της Νομαρχίας σε πρατήριο της Σκιάθου εστάλη με κατεπείγουσες διαδικασίες στο υπουργείο Ανάπτυξης. Οι ενέργειες κινήθηκαν ταχύτατα, σύμφωνα με τον αντινομάρχη, για την αποτροπή επιβολής τυχόν πλαφόν στο σύνολο της Μαγνησίας και για να «μην τους πάρει όλους η μπάλα».
Το Παρατηρητήριο Τιμών (www.fuelprices.gr) παρουσίαζε χθες τη μέγιστη τιμή στη Μαγνησία να διαμορφώνεται στο 1,640 ευρώ, την ελάχιστη στο 1,400 ευρώ και τη μέση τιμή 1,455 ευρώ το λίτρο.
Οι Νομαρχίες πάντως έχουν μείνει στα «τυφλά» σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών υγρών καυσίμων. Την αρμοδιότητα της τιμοληψίας ανέλαβε εξ ολοκλήρου το υπουργείο Ανάπτυξης. Απευθείας στην Αθήνα πλέον δίνουν ραπόρτο για τη διαφοροποίηση των τιμών τους οι πρατηριούχοι είτε με φαξ είτε με ηλεκτρονικό μήνυμα είτε τηλεφωνικά.
Στις κατά τόπους Διευθύνσεις Εμπορίου απέμεινε η αρμοδιότητα του ελέγχου τυχόν νοθείας στα καύσιμα. «Δεν θα απολογηθώ για όσα συμβαίνουν στο υπουργείο», έλεγε χθες ο αντινομάρχης, ο οποίος δεν ήταν εκ των πραγμάτων σε θέση να δώσει πλήρη εικόνα για τη διαμόρφωση των τιμών της βενζίνης το προηγούμενο τριήμερο, παραπέμποντας στο Παρατηρητήριο Τιμών.
Μετά τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η επιβολή πλαφόν στην τιμή των καυσίμων σε οκτώ νομούς δεν εμπόδισε τη δράση των κερδοσκόπων στην υπόλοιπη χώρα, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός δήλωνε ότι διενεργούνται έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν υπήρξαν κερδοσκοπικές ανατιμήσεις.
Ο κ. Κομνηνός επεσήμανε ότι ανά πάσα στιγμή οι τιμές παρακολουθούνται, ενώ σημείωσε ότι η ευθύνη για την απόφαση της επιβολής πλαφόν μόνο σε οκτώ νομούς ανήκει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου