ΤΟΠΙΚΑ

Προωθεί στη Ρουμανία την αγριαγκινάρα

προωθεί-στη-ρουμανία-την-αγριαγκινάρ-851206

Η πράσινη ενέργεια έχει μπει για τα καλά σε τροχιά υλοποίησης σε πολλές χώρες. Στη Ρουμανία συγκεκριμένα πραγματοποιείται πρόγραμμα καλλιέργειας 300.000 στρεμμάτων με αγριαγκινάρα για την παραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας ίσης με αυτή που παράγεται από 300.000 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου ετησίως, στο οποίο το ρόλο του επιστημονικού συμβούλου έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Πρόκειται για το πρώτο από μια σειρά μεγάλων προγραμμάτων που εκπονεί και θα εκπονήσει και στο μέλλον το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ το εν λόγω πρόγραμμα γίνεται σε περιοχές της ανατολικής Ρουμανίας από το εργαστήριο Γεωργίας της Γεωπονικής Σχολής και το διευθυντή καθηγητή Νίκο Δαναλάτο.

Το εργαστήριο Γεωργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει ασχοληθεί εκτενώς με την καλλιέργεια αγριαγκινάρας και την παραγωγή βιομάζας, καθώς το προϊόν που παράγει το εν λόγω ενεργειακό φυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς αντικατάσταση του πετρελαίου θέρμανσης σε βιομηχανική έως και οικιακή χρήση.

Από πειράματα που πραγματοποίησε το εργαστήριο σε καλλιέργειες αγριαγκινάρας διαπιστώθηκε ότι μπορεί να παραχθεί από το πολυετές αυτό φυτό και τη βιομάζα του, ένα στερεό καύσιμο το οποίο σε αυτή τη μορφή μπορεί να παράγει θερμική ενέργεια ικανή να αντικαταστήσει το πετρέλαιο θέρμανσης για βιομηχανική και οικιακή χρήση αλλά και την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος σε μονάδες μικρής ή μεγάλης εγκατεστημένης ισχύος.

Τον πειραματισμό πάνω στο εν λόγω ενεργειακό φυτό ξεκίνησε από το 1993 ακόμα ο κ. Δαναλάτος με εντυπωσιακά αποτελέσματα, ενώ πρέπει εδώ να αναφερθεί πως το Εργαστήριο Γεωργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι ο πρώτος δημόσιος χώρος της Ελλάδας που θερμαίνεται με ελληνικό «πετρέλαιο», αφού παρήγαγε και μεταποίησε σε βιομηχανική βάση το πρώτο ελληνικό στερεό καύσιμο σε μορφή πελλέτας και σήμερα το χρησιμοποιεί για τη θέρμανσή του με πρώτη ύλη την αγριαγκινάρα.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις πελλέτες πρόκειται για μικρά κυλινδρικά τεμάχια από συμπιεσμένο ξύλο. Είναι δυνατή η συσκευασία τους, μεταφορά με βυτιοφόρα και αποθήκευσή τους. Μεταφέρονται αυτόματα από τους αποθηκευτικούς χώρους σε υπερσύγχρονους καυστήρες με αποδόσεις ίδιες με αυτές των καυστήρων πετρελαίου. Έχουν υγρασία περίπου 8% και θερμική αξία τέτοια, ώστε δύο κιλά να ισοδυναμούν με περίπου ένα λίτρο πετρελαίου.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Δαναλάτος, το ίδιο υλικό μπορεί να εξαχθεί και σε άλλες χώρες του εξωτερικού όπως η Ιταλία και η Γερμανία κ.α., όπου η κατανάλωση στερεών καυσίμων είναι μεγάλη και μάλιστα σε πολύ καλή τιμή αγοράς. Με βάση την τιμή ζήτησης του προϊόντος αυτού από χώρες του εξωτερικού πωλείται τουλάχιστον 200 ευρώ ο τόνος, η αντικατάσταση χωραφιών που σήμερα καλλιεργούνται με σιτάρι με αγριαγκινάρα θα αποδώσει στον αγρότη ένα πρόσθετο ακαθάριστο κέρδος της τάξης των 50 έως 100 ευρώ το στρέμμα, ενώ η απόσβεση της μονάδος μετατροπής της βιομάζας σε πελλέτες μπορεί να γίνει σε λιγότερο από 5 χρόνια.

«Τα στερεά καύσιμα θα επικρατήσουν μέσα στην επόμενη πενταετία ως η κυριότερη ανανεώσιμη πηγή βιοκαυσίμων, παρά τη μεγάλη έμφαση που δίνεται σήμερα στα υγρά καύσιμα και αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την πολιτεία», καταλήγει ο κ. Δαναλάτος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου