ΤΟΠΙΚΑ

Πασχαλιάτικες μνήμες του παρελθόντος

πασχαλιάτικες-μνήμες-του-παρελθόντο-851206

Πασχαλινές εικόνες θα ζωντανέψουν με λόγο και μουσική, στην σημερινή, θεσμοθετημένη, πλέον εκδήλωση του 10ου Γυμνασίου Βόλου, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στον Ιερό ναό Αγίων Αναργύρων. Η αποψινή εκδήλωση, που εντάσσεται στο κατανυκτικό κλίμα των επερχόμενων ημερών, αποτελεί ταυτόχρονα, επίσημη παρουσίαση του πολιτιστικού προγράμματος που υλοποίησε το εν λόγω σχολείο, επικεντρώνοντας, σε πρώτη φάση, το ενδιαφέρον του σε Χριστουγεννιάτικες μνήμες και στην παρούσα φάση σε εικόνες της Πασχαλιάς. Το φιλολογικό μέρος επιμελείται ο φιλόλογος Διονύσης Λεϊμονής και το μουσικό, αντίστοιχα, η Κατερίνα Αποστολοπούλου, η οποία θα διευθύνει την σχολική χορωδία, που θα αποδώσει επίκαιρα τραγούδια, κάλαντα και εκκλησιαστικούς ύμνους. Η κοινή και αξιέπαινη προσπάθεια διδασκόντων και μαθητών έχει ως στόχο “την ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων, οι οποίοι κλήθηκαν να καταγράψουν μέσω αφηγήσεων από τους γονείς, τους παππούδες, αλλά και από προσωπικές μνήμες, κάποιο Πάσχα με ιδιαίτερη σημασία” θα πει ο κ. Λεϊμονής, για να προσθέσει ότι “οι μαθητές θα διαβάσουν σήμερα τις εργασίες τους, αλλά και κείμενα που έχουν άμεση σχέση με το θέμα”.
Τις δικές τους ιστορίες θα παρουσιάσουν, συγκεκριμένα, οι μαθητές Μαρία Ηλιοπούλου, Αναστασία Γκούγκου, Χριστίνα Τσιακατίρη και Μαρία Βασδεκά, ενώ επίκαιρα κείμενα θα διαβάσουν οι συμμαθητές τους Παναγιώτα Σπανού, Χρήστος Χαχόπουλος, Δήμητρα Γιουβανίδη και Δημήτρης Μπασδάνης, πλαισιωμένοι από τα μέλη της σχολικής χορωδίας. Η δημιουργική διαδικασία στην οποία έδωσαν ενθουσιώδες “παρών” οι μαθητές, εμπλούτισε με θετικές εικόνες το γνωστικό τους πεδίο κι όπως αναφέρει στο σημείο αυτό η Μαρία Ηλιοπούλου “καταγράφοντας την δική μου ιστορία, που με βοήθησε να θυμηθώ κάποια γεγονότα του παρελθόντος, διαπίστωσα ότι τα έθιμα του Πάσχα δεν διατηρούνται σε μεγάλο βαθμό σήμερα και μέσα από την προσπάθειά μας υπενθυμίζουμε στους μεγάλους την ανάγκη διατήρησής τους”. Η νεαρή Αναστασία Γκούγκου ομολογεί ότι μέσω της συμμετοχής της στο πρόγραμμα “κατάφερα να μάθω περισσότερα σχετικά με το Πάσχα, το κατανυκτικό κλίμα της γιορτής, αλλά παράλληλα, βοηθήθηκα σε σχέση με την έκφρασή μου ως προς τον γραπτό λόγο”. Ο Χρήστος Χαχόπουλος, αντίστοιχα, ο οποίος θα διαβάσει κείμενο σχετικό με το Πάσχα στην Κωνσταντινούπολη κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, υπογραμμίζει ότι “μελετώντας τα στοιχεία διαπίστωσα ότι οι Ελληνες κράτησαν την ελληνικότητά τους μέσα από ήθη και έθιμα, δεν έχασαν τις αξίες και τα ιδανικά τους, πράγμα που έγινε και στην Αθήνα την ίδια περίοδο Το πρόγραμμα αυτό, καταλήγει, μας ευαισθητοποιεί αυτές τις Αγιες Μέρες που ακολουθούν και μας δίνει εικόνες μιας άλλης εποχής”.
Η κοινή προσπάθεια αποκτά ξεχωριστό νόημα λαμβανομένων υπόψη των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι μαθητές, από άποψη κτιριακής υποδομής, ενώ υπογραμμίζει, παράλληλα, το δημιουργικό πνεύμα που χαρακτηρίζει το έμψυχο υλικό του σχολείου. Οπως αναφέρει στο σημείο αυτό η μαθήτρια της Γ Γυμνασίου Αθηνά Αναστασίου, μέλος της σχολικής χορωδίας “πρέπει να υποστηρίζονται οι προσπάθειές μας από τους συμπολίτες μας γιατί υλοποιούνται παρ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Κάθε Κυριακή, κάνουμε πρόβες με την Χορωδία, υπό την διεύθυνση της καθηγήτριάς μας Κατερίνας Αποστολοπούλου και συμμετέχουμε σε μια καλή προσπάθεια, που πρέπει να την δουν όλοι”. Στόχος του προγράμματος που θα παρουσιάσουν σήμερα οι μαθητές του 10ου Γυμνασίου Βόλου είναι “ μέσα από τις ιστορίες των παιδιών να καταλάβουμε πως τα πάθη του Χριστού και η Ανάσταση έχουν άμεση σχέση με την καθημερινή μας ζωή. Να βιώσουμε και την απώλεια και την χαρά και την δημιουργία για τον ερχομό της νέας ζωής, μέσα από την μυσταγωγία των ημερών” όπως επισημαίνει ο φιλόλογος Διονύσης Λεϊμονής, επισφραγίζοντας με αυτή την σκέψη, την κοινή δημιουργική πρόταση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου