ΤΟΠΙΚΑ

800 μαθητές εκθέτουν έργα ζωγραφικής Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

800-μαθητές-εκθέτουν-έργα-ζωγραφικής-η-μ-42842

Σε ένα μεγάλο πίνακα ζωγραφικής μετατρέπουν μαθητές του Βόλου το πολιτιστικό κέντρο Ν. Ιωνίας. Επιστρατεύοντας τη φαντασία τους αλλά και τεχνικές που διδάχθηκαν στο σχολείο, 800 περίπου μαθητές, συμμετέχουν με ισάριθμα έργα στη διασχολική έκθεση τέχνης που εγκαινιάζεται την ερχόμενη Παρασκευή. Είναι μία μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα καλλιτεχνική συνάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών που παντρεύει την παιδεία με την τέχνη. Γιατί όπως επισημαίνει η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Κική Δανιηλίδου, «παιδεία χωρίς τέχνη δεν γίνεται»…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Η φαντασία στον κόσμο των εφήβων», είναι το θέμα της διασχολικής έκθεσης τέχνης που διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στο πλαίσιο της «Γιορτής Παιδείας 2016 – Το σχολείο δημιουργεί». Μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια όπου το μάθημα των καλλιτεχνικών αποτελεί μάθημα επιλογής συναντώνται με έργα τους στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας. Η έκθεση την επιμέλεια της οποίας έχει η επιμελήτρια τέχνης, Ελενα Νικηφόρου, θα εγκαινιαστεί την ερχόμενη Παρασκευή στις 6 το απόγευμα και θα μετατρέψει το χώρο σε μια απέραντη… γκαλερί ζωγραφικής.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό γεγονός στην πόλη», σχολιάζει η κ. Δανιηλίδου. Κάθε Γυμνάσιο και Λύκειο συμμετέχει ανάλογα με τη δυναμική του με 30 έως 40 έργα μαθητών, που επέλεξαν οι εκπαιδευτικοί καλλιτεχνικών μαθημάτων και εκφράζουν διαφορετικές τεχνικές: εξπρεσιονισμό, ρεαλισμό, κατασκευές, κολάζ.

Τόσο η ποιότητα όσο και η πληθώρα των έργων που θα παρουσιαστούν, πιστοποιούν την προσπάθεια που γίνεται στα σχολεία για τη δημιουργία τέχνης ως αναπόσπαστο μέρος της εκπαίδευσης των παιδιών. «Η τέχνη δημιουργεί παιδεία. Και παιδεία χωρίς τέχνη δεν γίνεται», αναφέρει η κ. Δανιηλίδου με αφορμή τη διοργάνωση της μεγάλης καλλιτεχνικής μαθητικής συνάντησης.

Συνδυασμός μαθημάτων

Οι εκπαιδευτικοί Καλλιτεχνικών μαθημάτων, της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, παρουσιάζουν, σύμφωνα με την εκπαιδευτικό εικαστικό του 3ου Γυμνασίου Βόλου, Νεκταρία Γιακμογλίδου ένα μικρό μέρος από τις δημιουργίες των μαθητών τους, με σκοπό να μοιραστούν με το κοινό, τις άγνωστες αλλά πολύ αξιόλογες δουλειές που καθημερινά δημιουργούν με τα παιδιά. Τα έργα αποτελούν το αποτέλεσμα μιας θεωρητικής βάσης που επιλέγουν κατά περίπτωση, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών.

Στα τρία χρόνια του γυμνασίου που διδάσκονται οι μαθητές τα Εικαστικά, εμπλέκονται με διάφορα επιστημονικά πεδία: από μαθηματικά: αναλογίες, κλίμακες κ.α., μέχρι γεωμετρία: στα γραμμικά/διακοσμητικά σχέδια, ιστορία της Τέχνης, λογοτεχνία, καθώς επίσης έρχονται σε επαφή με πλείστες τεχνικές και υλικά. Στο λύκειο, οι μαθητές επιλέγουν τα μαθήματα της Καλλιτεχνικής Παιδείας, της Ιστορίας Τέχνης, του Γραμμικού και Ελεύθερου σχεδίου.

Εστιάζουν στο βλέμμα

Δειγματοληπτικά, κάθε εκπαιδευτικός εικαστικός θα παρουσιάσει ένα μικρό μέρος, του μεγάλου πραγματικά όγκου έργων που παράγονται κατά την διάρκεια του σχολικού έτους, ώστε να υπάρξει κάποια ποικιλία θεμάτων και τεχνικών.

«Τα έργα που εκθέτουμε, από το 3ο γυμνάσιο, είναι το αποτέλεσμα μιας διεξοδικής μελέτης στις αναλογίες και τα επιμέρους χαρακτηριστικά του προσώπου, με εστίαση στο βλέμμα του κάθε παιδιού (είναι άλλωστε αυτοπροσωπογραφίες) και μίξη ρεαλιστικών και αφαιρετικών στοιχείων», αναφέρει η κ. Γιακμογλίδου.

Εμπνευση από Picasso

Εργα εμπνευσμένα από τη Guernica του Picasso δημιούργησαν οι μαθητές του 5ου Γυμνασίου Βόλου, που έχουν υπεύθυνη καθηγήτρια εικαστικών την κ. Ελπινίκη Καμόσου. Οι μαθητές στο πλαίσιο δύο διδακτικών ενοτήτων δούλεψαν με το φως και τις φωτοσκιάσεις, ενώ προσέγγισαν και τον κυβισμό. Στην αρχή οι μαθητές στάθηκαν αμήχανοι μπροστά σε έργα αφηρημένης τέχνης, σιγά – σιγά όμως άρχισαν να απελευθερώνονται και να ανακαλύπτουν όχι μόνο τις δυσκολίες αλλά και τη μαγεία της μοντέρνας τέχνης και να δημιουργούν τα δικά τους έργα.

Πίνακες με… όρνιθες του Αριστοφάνη

Μέσα από τη μυθοπλασία προσέγγισαν το θέμα της έκθεσης οι μαθητές του 1ου ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής με υπεύθυνο εκπαιδευτικό εικαστικών, τον κ. Νίκο Ποδιά. Δούλεψαν με τις Ορνιθες του Αριστοφάνη, ένα επίκαιρο έργο και χρησιμοποίησαν πινέλα και τέμπερες για να αποδώσουν πάνω στον καμβά τα πουλιά όπως τα φαντάστηκαν.

«Το μάθημα των εικαστικών ειδικά στην ειδική αγωγή βοηθά τα παιδιά όχι μόνο να εκφράζονται αλλά και να αναπτύσσουν δεξιότητες, να βελτιώνουν τη λεπτή κινητικότητα. Παρόμοιες είναι οι ασκήσεις που βάζουν στα παιδιά και οι ίδιοι οι εργοθεραπευτές: τους βάζουν να ζωγραφίζουν μεταξύ άλλων», ανέφερε ο κ. Ποδιάς, μιλώντας για τη σημασία του μαθήματος των εικαστικών.

Εργο της Ηλέκτρας Ντόντα - γ’ τάξη του 5ου Γυμνασίου Βόλου

Εργο του Νίκου Βλασταρά - ε’ τάξη 1ο ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής

Εργο από τη Μαρία Γρηγορούλη από το 1ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, υπεύθυνη καθηγήτρια Μυρτώ Καϊοπούλου

Εργο της Μαρία Σκούρα από το 3ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, υπεύθυνη καθηγήτρια Μυρτώ Καϊοπούλου

Εργο της Ευθυμίας Γάλλου από το Μουσικό Σχολείο Βόλου, υπεύθυνη καθηγήτρια Βασιλική Πέρκα

Εργο του Ρομανού Λουδοβίκου μαθητή του 3ου Γυμνασίου Βόλου

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου