ΤΟΠΙΚΑ

Απονομή πτυχίων, βραβεύσεις και συγκίνηση

απονομή-πτυχίων-βραβεύσεις-και-συγκί-43956

Βραβεύτηκε η ομάδα Κένταυρος και ένας από τους πρώτους -πριν από 22 χρόνια- απόφοιτος του ΤΜΧΠΠΑ

Διπλή βράβευση στη χθεσινή πρώτη ενιαία τελετή ορκωμοσίας για την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: τιμήθηκε ένας από τους πρώτους αποφοίτους του τμήματος μηχανικών, χωροταξίας, πολεοδομίας και περιφερειακής ανάπτυξης, σημερινός λέκτορας του τμήματος γεωγραφίας στο πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, ο Κωνσταντίνος Μελαχροινός και η ομάδα Κένταυρος, που ήδη ετοιμάζει το τρίτο μονοθέσιο αγωνιστικό αυτοκίνητο για να συμμετάσχει σε διπλό διαγωνισμό τον ερχόμενο Αύγουστο, στη Γερμανία και την Ουγγαρία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί απόφοιτοι, αλλά και νέοι διδάκτορες της Πολυτεχνικής Σχολής, συναντήθηκαν χθες το πρωί, στο αμφιθέατρο Κορδάτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, φορώντας τηβέννους και παρέλαβαν τα πτυχία τους σε μια συγκινητική τελετή ορκωμοσίας, που πλέον θα γίνεται ενιαία για κάθε σχολή.

Στόχος σύμφωνα με τον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής, Αθαν. Λουκά, είναι η ανάδειξη της ακαδημαϊκής πορείας των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πολλά τα νέα στοιχεία της χθεσινής τελετής ορκωμοσίας. Εκτός από την απονομή των πτυχίων και τίτλων, έγινε βράβευση των αριστούχων κάθε τμήματος, τιμήθηκε ένας από τους πρώτους αποφοίτους του τμήματος μηχανικών χωροταξίας, πολεοδομίας και περιφερειακής ανάπτυξης, ο κ. Κων. Μελαχροινός αλλά και η ομάδα Κένταυρος. Κάθε φορά, σύμφωνα με τον κ. Λουκά θα βραβεύεται και μια ομάδα φοιτητών που έχει διακριθεί στην επιστήμη, την τεχνολογία και τον πολιτισμό.

Λαμπρές σπουδές

Ο Κωνσταντίνος Μελαχροινός, αποφοίτησε πριν από 22 χρόνια από το τμήμα μηχανικών χωροταξίας, πολεοδομίας και περιφερειακής ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ηταν ένας από τους 14 πρώτους αποφοίτους του τμήματος, που έβγαινε στην αγορά εργασίας μέσα από ένα νεοσύστατο -τότε- τμήμα. Η πορεία του έως σήμερα έρχεται να καταδείξει το υψηλό επίπεδο σπουδών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Με εφόδιο το πτυχίο του δέχθηκε προτάσεις για συνεργασίες από διεθνείς οργανισμούς και εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ το σύνολο των αποφοίτων απορροφήθηκε είτε σε ιδιωτικούς είτε σε δημόσιους φορείς. Σήμερα είναι λέκτορας του τμήματος γεωγραφίας στο πανεπιστήμιο Quuen Mary του Λονδίνου. Τις εμπειρίες του μοιράστηκε με τους χθεσινούς αποφοίτους, διαβεβαιώνοντάς τους για το υψηλό επίπεδο σπουδών που έχουν κάνει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.Επικαλούμενος τη θολή φωτογραφία που έχει ως αναμνηστικό από την αποφοίτησή του -«η μακαρίτισσα σήμερα μητέρα μου ήταν συγκινημένη και δεν μπορούσε να κρατήσει σταθερή την κάμερα», είπε χαρακτηριστικά- ξεδίπλωσε τις αγωνίες των πρώτων αποφοίτων αν θα μπορούσαν να σταδιοδρομήσουν εργασιακά, αν έπρεπε να ακολουθήσουν σπουδές και για δεύτερο πτυχίο. Η δικαίωση για όλους ήρθε μέσα σε λίγους μήνες με την απορρόφησή τους από φορείς δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι και σήμερα, το επίπεδο σπουδών στο Π.Θ. είναι υψηλότατο με βάση τα διεθνή δεδομένα», είπε στους νέους αποφοίτους.

«Μαρσάρει» ο Κένταυρος

Τιμητική διάκριση και για την Ομάδα Κένταυρος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που συστήθηκε με σκοπό να συμμετέχει στο μεγαλύτερο παγκόσμιο διαγωνισμό Formula Student. Το 2011 λαμβάνει πρώτη φορά μέρος σε διαγωνισμό με σχέδια του αυτοκινήτου και κατακτά την 1η θέση στην ανάλυση κόστους και την 1η θέση στη γενική κατάταξη. Ενα χρόνο αργότερα στην Αγγλία, συμμετέχει με σχέδια και με μερικώς κατασκευασμένα κομμάτια του μονοθέσιου αυτοκινήτου και κατακτά την 3η θέση στο αγώνισμα σχεδιασμού, την 5η στο αγώνισμα του επιχειρηματικού πλάνου και την 9η στη γενική κατάταξη. Το 2013 βρίσκει την ομάδα του Π.Θ. με το πρώτο της ολοκληρωμένο μονοθέσιο, το Χείρωνα, να πετυχαίνει σε διαγωνισμό στην Ιταλία, την 1ηθέση στο αγώνισμα του επιχειρηματικού πλάνου και την 1ηθέση στην ανάλυση κόστους. Το 2014 αποφασίζει να κατασκευάσει το δεύτερο αγωνιστικό μονοθέσιο, το Νέσσο και με τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό της Ουγγαρίας λαμβάνει τη 10η θέση σε δυναμικό αγώνισμα και τη 12η θέση στο επιχειρηματικό πλάνο. Το περασμένο καλοκαίρι συμμετείχε στον απαιτητικότερο διαγωνισμό Formula Student, αυτόν της Γερμανίας κατακτώντας την 27η θέση ανάμεσα σε 71 ομάδες απ’ όλον τον κόσμο. Φέτος, η ομάδα έχει σχεδιάσει και προχωρά στην κατασκευή του τρίτου μονοθέσιου αυτοκινήτου του Θηρέα, με το οποίο θα λάβει μέροςτο ερχόμενο καλοκαίρι σε δύο διαγωνισμούς: στη Γερμανία από 9 έως 14 Αυγούστου και στην Ουγγαρία από 18 έως 21 Αυγούστου. Μάλιστα, σύμφωνα με τον αρχηγό της Ομάδας, Φειδία Στάμου, για το διαγωνισμό της Γερμανίας, άνοιξε τεστ γνώσεων και κανόνων που γίνεται παγκοσμίως για όλες τις ομάδες και η ομάδα κατάφερε να κάνει τον τέταρτο καλύτερο χρόνο από όλους τους συμμετέχοντες που ήταν στο σύνολό τους περισσότεροι απ΄250. Στην ομάδα Κένταυρος συμμετέχουν οι Φειδίας Στάμου, Θεοδωρής Αλιμονάκης, Ματίνα Καλιαμπέτσου, Σταύρος Διούδης, Κων. Αναγνωστόπουλος, Λίλη Σχίζα, Κυριάκος Τσαμαντουρίδης, Κων. Λιόντος, Κων. Καϊμενόπουλος, Γιάννης Οξύζογλου, Ελευθερία Χατζηχαραλάμπους, Στράτος Μορφίδης, Μιχάλης Χατζηκύρκου, Νικ. Κορφιάτης, Θεοδ. Ζερλέντης, Αθηνά Μπέκα και Χριστίνα Μουρκούλιεβα.

Απονομή πτυχίων και… προστατευτικών κρανών

Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή της απονομής πτυχίων των δύο αποφοίτων του μεταπτυχιακού προγράμματος διαχείρισης υδρομετεωρολογικών κινδύνων της Πολυτεχνικής Σχολής. Η Δήμητρα Πλίτση και ο Κων. Κουματζέλης, δεν πήραν μόνο τα πτυχία τους. Ο Κοσμήτορας τους φόρεσε και από ένα… προστατευτικό κράνος, απαραίτητος εξοπλισμός των πολιτικών μηχανικών στα εργοτάξια. Σε δηλώσεις τους στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, οι δύο απόφοιτοι μίλησαν για το ενδιαφέρον αλλά και επίκαιρο μεταπτυχιακό πρόγραμμα που παρακολούθησαν και για τους κινδύνους στο αστικό περιβάλλον εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Μεταπτυχιακή απόφοιτη η Αιμιλία Κραβαρίτη

Ανάμεσα στους μεταπτυχιακούς αποφοίτους της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Αιμιλία Κραβαρίτη, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του δήμου Βόλου. Η κ. Κραβαρίτη δεν πήρε απλώς το πτυχίο της στο «σχεδιασμό και ανάπτυξη τουρισμού και πολιτισμού». Ηταν η αριστούχος του προγράμματος με βαθμό 8,95 και βραβεύτηκε. «Μέσα από την όλη διαδικασία παρακολούθησης του προγράμματος, γίνεσαι πολύ καλύτερος σε αυτό που κάνεις. Ηδη πράγματα από τα μαθήματα κλήθηκα να τα εφαρμόσω στο χώρο εργασίας. Ηταν ένα πολύ ευχάριστο μεταπτυχιακό, σαν να ταξιδεύεις σε όλον τον κόσμο, αν και τα μαθήματα ήταν πολύ απαιτητικά», είπε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου