ΤΟΠΙΚΑ

Αργότερα και με λιγότερα στη σύνταξη

αργότερα-και-με-λιγότερα-στη-σύνταξη-851206

Ρυθμίσεις που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται άμεσα και ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν το 2018 προβλέπει το κείμενο βασικών σημείων για το νέο ασφαλιστικό το οποίο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει έως τις 16 Απριλίου.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας “σβήνουν και γράφουν” αυτές τις μέρες για να καταλήξουν στην ” ποσοτικοποίηση” των αλλαγών (βασική σύνταξη, νέος τρόπος υπολογισμού βάσει επιμέρους συντελεστών).
Οι συντελεστές που θα καθορίζουν το ύψος της σύνταξης όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος θα αποτελέσουν πολιτική απόφαση αλλά θα εξαρτηθούν και από την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων.
Στις αλλαγές άμεσης εφαρμογής, μετά την ψήφιση του σχετικού σχεδίου – νόμου για το Ασφαλιστικό το Μάιο, περιλαμβάνονται:
α) Ενιαίος φορέας διαχείρισης των αποθεματικών (αξίας 29,5 δισ. €, συν τα κεφάλαια του ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών), δίχως να θίγονται τα περιουσιακά δικαιώματα των ταμείων.
β) Καθορισμός ενιαίων μηχανισμών ελέγχου (της Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του ΣΕΠΕ, των ταμείων.)
γ) Συνδιαχείριση των πόρων των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων (μία και ενιαία διαπραγμάτευση για όλες τις προμήθειες του συστήματος)
δ) Σύσταση Κέντρων Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων (Κ.Ε.Α.)
ε) Θεσμοθέτηση παράλληλης ασφάλισης για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων, που έχουν ασφαλιστεί πριν από το 1993
στ) ενιαίο καθεστώς ασφάλισης συνταξιούχων, που εργάζονται σε άλλες θέσεις εργασίας
η) απαγόρευση προγραμμάτων εθελουσίων εξόδων.
Ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί κατά 2 χρόνια έως το 2015.
Από 61.4 που είναι σήμερα θα ανέλθει στα 63.5. Να σημειωθεί πως το 2003 ήταν 62.7 αλλά η πολιτική των εθελουσίων εξόδων της Ν.Δ. κατέβασε τον μέσο όρο στα 61.4 έτη
θ) Κεντρική επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων, και εκσυγχρονισμός του καταλόγου βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων
ι) Νέες διαδικασίες ασφάλισης για οικόσιτο προσωπικό και αγρεργάτες.
ια) Αντικίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης
ιβ) Θέσπιση κινήτρων παραμονής στην αγορά εργασίας (κίνητρα παραμονής
μετά την τριακονταπενταετία, και αντίστοιχα για όσους παραμένουν μετά το 65ο έτος)
ιγ) Από 1/7/2011 διεκπεραίωση από το τραπεζικό σύστημα όλων των συναλλαγών στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων (μισθοδοσία, απόδοση εισφορών)
ιδ) Ενιαίο κέντρο πληρωμής συντάξεων (προκείμενου να επιτευχθεί ο ενιαίος έλεγχος της τήρησης της νομοθεσίας περί διπλοσυνταξιούχων)
ιε) ρύθμιση του χρόνιου προβλήματος της διαδοχικής ασφάλισης, με σχεδιαζόμενη έναρξη εφαρμογής το 2011.
Σε δεύτερη φάση
Οι μακροπρόθεσμες αλλαγές που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται το 2018 προβλέπουν:
α) Λογιστικό διαχωρισμό προνοιακών παροχών (σύνταξη, γενικές παροχές) και κατά κυριολεξία συντάξεων.
β) Καθορισμό μίας, κοινής για όλους τους ασφαλιστικού φορείς, βασικής σύνταξης, η οποία θα είναι σύνταξη γήρατος, με τις ευνόητες βέβαια εξαιρέσεις (π.χ. βαρέα και ανθυγιεινά) και θα καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια, ανεξαρτήτως αν ο δικαιούχος έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ή αν θα έχει έστω και ένα ένσημο. Η βασική σύνταξη θα έχει προνοιακό χαρακτήρα και θα καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το νέο αρχιτεκτονικό σχήμα θα περιλαμβάνει εκτός από τη βασική και την ανταποδοτική σύνταξη που θα αναλογεί στο χρόνο εργασίας και τις καταβληθείσες εισφορές. Ως βάση υπολογισμού θα καθορίζεται η δεκαετία ή δεκαπενταετία κατά την έναρξη εφαρμογής, το 2018, και το σύνολο του εργατικού βίου, προς τα τέλη της επόμενης δεκαετίας ενώ οι συντελεστές υπολογισμού θα είναι κλιμακούμενοι, από τα 15 έως τα 40 χρόνια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου