ΤΟΠΙΚΑ

Ανοίγουν ξανά φάκελοι αναπήρων μετά από δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ

ανοίγουν-ξανά-φάκελοι-αναπήρων-μετά-α-46387

Η διοίκηση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ ζήτησε στοιχεία για τους θιγόμενους που είδαν τα επιδόματά τους να… πετσοκόβονται

Ανοίγουν ξανά οι ιατρικοί φάκελοι αναπήρων, που περνώντας από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηριών στο ΙΚΑ Βόλου, είδαν τα επιδόματά τους να… πετσοκόβονται.

Το θέμα είχε αναδείξει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του την Τρίτη 29 Μαρτίου και χθες υπήρξε παρέμβαση από τη διοίκηση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, η οποία πρόκειται να προβεί σε δειγματοληπτικό έλεγχο στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών του Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ Μαγνησίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οπως είχε καταγράψει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ τουλάχιστον έξι περιπτώσεις αναπήρων, είδαν τα επιδόματά τους να κουτσουρεύονται, αφού πρώτα γνωματεύσεις έγιναν… κουρελόχαρτα. Η πιστοποίηση των αναπηριών και κατ’ επέκταση το ύψος των επιδομάτων αναπηρίας κρίνεται με αποφάσεις του ΚΕΠΑ στο ΙΚΑ Βόλου.

Ο φάκελος των δικαιολογητικών που προσκομίζεται στο ΚΕΠΑ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και προσδιορισμό του δείκτη νοημοσύνης των εξεταζόμενων. Τα παιδιά με αναπηρίες έχουν γνωματεύσεις ύστερα από εξετάσεις και αντίστοιχα τεστ από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Ομως, μολονότι προσδιορίζεται ότι ένα παιδί έχει δείκτη νοημοσύνης μικρότερο του 30, οι επιτροπές αλλάζουν σύμφωνα με την Πρόεδρο του Συλλόγου, Ράνια Καρανικόλα τη γνωμάτευση και ανεβάζουν το δείκτη νοημοσύνης στο 45.

«Τα παιδιά παίρνουν μεν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, κρίνονται ακατάλληλα για εργασία αλλά την ίδια ώρα με την άνοδο του δείκτη νοημοσύνης, βγαίνουν από την κατηγορία της βαριάς αναπηρίας», είχε αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η κ. Καρανικόλα.

Αυτό φαίνεται να έχει συμβεί σε τουλάχιστον έξι παιδιά, που είδαν το επίδομα αναπηρίας να μειώνεται από τα 550 ευρώ περίπου κάθε μήνα στα 330 ευρώ, μέσα σε πέντε λεπτά που διαρκεί η εξέταση στο ΚΕΠΑ.

Διερεύνηση από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ

Το ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, προκάλεσε την παρέμβαση της Διοίκησης του ΙΚΑ ΕΤΑΜ. Ζητήθηκαν στοιχεία από την κ. Καρανικόλα προκειμένου να ανοιχθούν ξανά οι φάκελοι και να διαπιστωθεί τι έχει συμβεί. Σε επίσημη ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ αναφέρει:

«Οι Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕΠΑ λειτουργούν με γνώμονα την εξασφάλιση ενιαίας υγειονομικής κρίσης σε όλες τις περιπτώσεις που απαιτείται πιστοποίηση της αναπηρίας, βάσει του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας και κατά ιατρική κρίση. Σε κάθε περίπτωση, η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ επικοινώνησε με τον Σύλλογο Γονέων ΑμεΑ Μαγνησίας, ζητώντας στοιχεία για τις αναφερόμενες περιπτώσεις και θα προβεί σε διερεύνηση των εν λόγω ιατρικών φακέλων, στο πλαίσιο δειγματοληπτικού ελέγχου. Στόχος του Ιδρύματος παραμένει πάντοτε η ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου