ΤΟΠΙΚΑ

Αντιδράσεις για τις αυξήσεις στα καύσιμα

αντιδράσεις-για-τις-αυξήσεις-στα-καύσ-47850

Θα είναι ό,τι χειρότερο για την αγορά, λένε οι βενζινοπώλες

Αντιδράσεις πυροδοτεί στους βενζινοπώλες η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη κατά 10 λεπτά που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών ως ένα από τα μέτρα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Οι αυξήσεις στα καύσιμα είναι αυτή τη στιγμή ό,τι χειρότερο για την αγορά, είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Μαγνησίας, Αποστόλης Βολιώτης, ο οποίος φέρνει το θέμα προς συζήτηση σήμερα στη Γενική Συνέλευση των βενζινοπωλών στις 9 το βράδυ στα γραφεία της ΟΕΒΕΜ στην οδό Παύλου Μελά.

Η κατανάλωση των καυσίμων το πρώτο τρίμηνο του 2016 συγκριτικά με πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα παραμένει στα ίδια επίπεδα, παρά το γεγονός ότι το κόστος μειώθηκε και μάλιστα σημαντικά, ενώ και ο καιρός είναι σύμμαχος και ευνοεί εξόδους.

Αυτή τη στιγμή η αμόλυβδη κοστίζει 1,35 ευρώ το λίτρο, ενώ πέρυσι είχε φτάσει και το 1,50 ευρώ το λίτρο. Το πετρέλαιο κίνησης αντίστοιχα στα 1,05 ευρώ το λίτρο από 1,30 ευρώ το λίτρο και 95 λεπτά το λίτρο αντίστοιχα.

«Από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα δεν κινηθήκαμε όπως περιμέναμε αν και οι συγκυρίες ήταν ευνοϊκές. Αν αυξήσουν τα καύσιμα, ο αντίκτυπος θα είναι μεγάλος στις μεταφορές. Η δε αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ντίζελ κίνησης με τη βενζίνη θα είναι δυσβάσταχτη αφού θα εκτιναχθεί στα ύψη, καθώς θα αυξηθεί κατά 39% και θα φτάσει το 1,40 ευρώ το λίτρο» είπε ο ίδιος. Οι βενζινοπώλες εξετάζουν ήδη τους τρόπους με τους οποίους θα αντιδράσουν, ενώ εκτιμούν ότι και το σενάριο με την αντικατάσταση των τελών δεν θα έχει αποτελεσματικότητα. «Την Κυριακή έχουμε Συνέλευση στις 10 το πρωί στην Αθήνα όλοι οι πρόεδροι όλων των Συλλόγων για να δούμε πως θα κινηθούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου