ΤΟΠΙΚΑ

Υπό “επιτροπεία” η συγγραφική ομάδα

υπό-επιτροπεία-η-συγγραφική-ομάδα-851206

Σταδιακή στροφή στο θέμα του βιβλίου της Ιστορίας της Στ Δημοτικού πραγματοποιεί το υπουργείο Παιδείας, ύστερα από ανοιχτές απειλές εκ μέρους μητροπολιτών ότι η κυβέρνηση θα «πληρώσει», όπως «πλήρωσε» η κυβέρνηση Σημίτη το θέμα των ταυτοτήτων.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Ανδρέας Καραμάνος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ανακοίνωσε ότι η συγγραφική ομάδα τίθεται ουσιαστικά «υπό επιτροπείαν» ιστορικών που θα επιλέξει το υπουργείο.
Πρόσθεσε ακόμη ότι, αν οι διορθώσεις κριθούν από το υπουργείο μη ικανοποιητικές, «υπάρχουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσε να συμβεί. Έτσι όπως είναι το βιβλίο αυτή τη στιγμή, είναι πολύ δύσκολο να εμφανιστεί ξανά την επόμενη σχολική χρονιά. Θα εμφανιστεί εφόσον η συγγραφική ομάδα κάνει δεκτές τις παρατηρήσεις, διορθωμένο».
Ειδικότερα, ο κ. Καραμάνος ανέφερε ότι η συγγραφική ομάδα «ανέλαβε εντός πολύ συντόμου χρονικού διαστήματος να ακολουθήσει τις οδηγίες», προσθέτοντας: «Όταν λέω σύντομο χρονικό διάστημα, σημαίνει τον επόμενο μήνα. Θα φέρει το νέο κείμενο, που δεν θα περάσει έτσι, θα υποστεί δεύτερο έλεγχο και από το υπουργείο και από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Θα ελέγξει δηλαδή το υπουργείο αν και κατά πόσον ελήφθησαν υπόψη οι παρατηρήσεις της Ακαδημίας Αθηνών».
Σημείωσε ακόμη ότι ο έλεγχος επί των διορθώσεων θα γίνει από επιτροπή που θα συστήσει το υπουργείο «από ειδικούς ιστορικούς που θα μας βοηθήσουν, τους οποίους θα επιλέξουμε εμείς».
Την ίδια ώρα, πηγές του υπουργείου Παιδείας άφηναν να διαρρεύσει ότι τις επόμενες ημέρες το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο θα αποστείλει σε όλα τα σχολεία CD-ROM, το οποίο είναι ήδη έτοιμο και περιλαμβάνει όσα δεν λέει το βιβλίο, π.χ. για τους ήρωες του 1821, για τη σφαγή της Σμύρνης, για την περίοδο 40 – 44 κτλ.

Οι δάσκαλοι

Αναφορικά με το βιβλίο Ιστορίας της Στ τάξης Δημοτικού, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Δ. Μπράτης είπε χθες ότι υπήρξε προχειρότητα, γιατί δεν διδάχθηκε πρώτα σε πιλοτική βάση για να διαπιστωθούν τα προβλήματα, κάτι που έγινε όχι μόνο με το βιβλίο της Ιστορίας, αλλά και τα υπόλοιπα.
Ο κ. Μπράτης τόνισε ότι το βιβλίο δεν πρέπει να αποσυρθεί, αλλά να διορθωθεί μετά από παρεμβάσεις όμως των ίδιων των εκπαιδευτικών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου