ΤΟΠΙΚΑ

Οι νέες τεχνολογίες στη γεωργία

οι-νέες-τεχνολογίες-στη-γεωργία-48359

Αναπτύχθηκαν στο συνέδριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Στη γεμάτη αίθουσα του αμφιθεάτρου της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο, ολοκληρώθηκε το συνέδριο για τις νέες τεχνολογίες στη σύγχρονη γεωργία. Φοιτητές, αγρότες και επιχειρηματίες παρακολούθησαν τρεις σημαντικές ομιλίες εστιασμένες στις τεχνολογίες παραγωγής θερμοκηπιακών προϊόντων με μειωμένες εισροές, ενώ συμμετείχαν και σε έναν εξίσου ενδιαφέροντα διάλογο.

Πρώτος ομιλητής ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Κίττας περιέγραψε τι σημαίνει θερμοκηπιακή καλλιέργεια, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η έρευνα έφερε σε υψηλά επίπεδα την ανάπτυξη των θερμοκηπίων, αλλά και στη σοβαρή δουλειά που γίνεται εκ μέρους του Σχολής, από την οποία εξάγεται τεχνογνωσία σε πολλές χώρες του κόσμου.

«Στην αρχή της καριέρας μου η Ελλάδα είχε περίπου 42 χιλ. στρέμματα θερμοκηπίων και η Τουρκία περίπου 35 χιλ. Και τώρα που σιγά – σιγά φθάνω στο τέλος της η Ελλάδα έχει γύρω στις 57 χιλ. και η Τουρκία 580 χιλ. στρέμματα», ανέφερε χαρακτηριστικά θέλοντας να τονίσει τη σημασία της πολιτικής βούλησης στον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης.

Ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών Δημήτριος Σάββας αναφέρθηκε στην εισήγησή του στην καλλιεργητική φροντίδα των θερμοκηπιακών προϊόντων, αναλύοντας με συγκεκριμένα παραδείγματα και νούμερα τις ιδιαιτερότητες του τομέα των καλλιεργειών.

Παράλληλα εξήγησε και τη σημασία της υδροπονικής καλλιέργειας που προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στην ποιότητα και το κόστος παραγωγής, καθώς ο καλλιεργητής έχει όλο το προϊόν καθαρό χωρίς απώλειες, γεγονός σημαντικό για το εισόδημά του.

Σημαντική τέλος ήταν και η εισήγηση του κ. Αθανάσιου Σαπουνά, εκ μέρους της εταιρείας αγροτικών πληροφοριακών συστημάτων Agrostis σχετικά με τη βιωσιμότητα των θερμοκηπίων και τις τεχνικές και οικονομικές παραμέτρους από τις οποίες εξαρτάται. Δήλωσε αισιόδοξος για τις προοπτικέςτουκλάδουστηνΕλλάδα, καθώς υπάρχουν οι βασικές προδιαγραφές, απαιτείται όμως σωστή ενημέρωση, έρευνα και συντονισμός.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, αναπτύχθηκε διάλογος, στονοποίοδιαπιστώθηκεέκδηλοενδιαφέρονγια τις δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες στη βελτίωση των αγροτικών καλλιεργειών, αλλά και ανησυχία για το αν οιεμπλεκόμενοιφορείς και επαγγελματίεςείναι επαρκώς ενημερωμένοι τόσο για αυτές τις δυνατότητες, όσο και για τα εργαλεία αξιοποίησής τους.

Η διοργάνωση του συνεδρίου αποτελεί μέρος του έργου «Adapt2Change» (Προσαρμογή της γεωργικής παραγωγής στην κλιματική αλλαγή και στους περιορισμένους υδατικούς πόρους) το οποίο έχει στόχο την επίδειξη της ικανότητας προσαρμογής της γεωργικής παραγωγής στην κλιματική αλλαγή και στην περιορισμένη παροχή υδατικών πόρων. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Life της Ευρωπαϊκής Ενωσης και υλοποιείται από το ΤΕΙ Θεσσαλίας (επικεφαλής εταίρος), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΤΕΙ Πειραιά, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών Κύπρου, το KEK Ευρωπληροφόρηση Α.Ε. και τηνICON Group Τεχνική ΕΠΕ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου