ΤΟΠΙΚΑ

Γολγοθάς για το Δώρο Πάσχα στους Δήμους

γολγοθάς-για-το-δώρο-πάσχα-στους-δήμο-851206

Σε αληθινό Γολγοθά εξελίχθηκε η χθεσινή ημέρα για εκατοντάδες εργαζόμενους στους Δήμους της Μαγνησίας, προκειμένου να τους καταβληθεί το Δώρο Πάσχα. Σε πολλούς Δήμους της Μαγνησίας, όπως στο Βόλο, τη Νέα Ιωνία και την Πορταριά, καταβλήθηκε μόνον το Δώρο του Πάσχα, ενώ τους οφείλεται ο μισθός του μηνός Μαρτίου. Συνδικαλιστές του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ, σημειώνουν ότι υπάρχουν εργαζόμενοι και σε άλλους Δήμους που δεν έχουν πληρωθεί και οι οποίοι δεν έχουν γνωστοποιήσει το πρόβλημά τους στο Σύλλογο.
Πιο συγκεκριμένα μόνον Δώρο Πάσχα πήραν οι 162 συνολικά εργαζόμενοι στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Νέας Ιωνίας που απασχολούνται με διάφορες μορφές εργασίας (αορίστου χρόνου, ορισμένου χρόνου), ενώ δεν πήραν το μισθό του μηνός Μαρτίου, όπως τους είχε διαμηνύσει σε συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους την περασμένη Παρασκευή ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Στεφ. Λάζος, επικαλούμενος τους μειωμένους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους ( ΚΑΠ) που απέστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών στους ΟΤΑ όλης της χώρας.
Προβλήματα με καθυστερήσεις δεδουλευμένων υπάρχουν και στο Δήμο Πορταριάς. Οι δεκαεννιά συνολικά εργαζόμενοι της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου (επτά αορίστου και δώδεκα από διάφορα προγράμματα) πληρώθηκαν χθες το Δώρο Πάσχα, ωστόσο δεν έχουν πληρωθεί την εξόφληση του Δεκεμβρίου, καθώς και τα δεδουλευμένα του Ιανουαρίου, του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου.
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα υπάρχει στο Δήμο Βόλου. Ήδη από προχθές ήταν σε επαγρύπνηση ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας, όσο και το ΠΑΜΕ, προκειμένου να πληρωθούν το Δώρο οι εργαζόμενοι στις Δημοτικές Επιχειρήσεις και Οργανισμούς και ειδικότερα στον Καλλιτεχνικό Οργανισμό, στο ΔΟΥΚ, στο Δημοτικό Ραδιόφωνο και στους πρώην εργαζόμενους της ΔΗΤΕΒ που μετά την κατάργησή της απορροφήθηκαν από το Δήμο και το ΕΑΚ. Στους εργαζόμενους του Καλλιτεχνικού Οργανισμού καταβλήθηκε χθες πρόσθετο ποσό 30.000 ευρώ προκειμένου να πληρωθούν το Δώρο Πάσχα. Τελικά, σύμφωνα με την Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων κ. Π. Αγραφιώτη, πληρώθηκε το Δώρο του Πάσχα η πλειονότητα από τους 180 συνολικά εργαζόμενους. Δεν πήραν Δώρο Πάσχα 15 εργαζόμενοι αορίστου χρόνου. Επίσης οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα του μηνός Φεβρουαρίου, ενώ τους οφείλονται τα δεδουλευμένα του μηνός Μαρτίου.
Πρόβλημα προέκυψε με την καταβολή του Δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους στο ΔΟΥΚ και στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, το οποίο δόθηκε μειωμένο κατά 30% όπως και στον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα, κάτι που δεν συνέβη με τους εργαζόμενους στον Καλλιτεχνικό Οργανισμό, που είναι επίσης Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Αντίθετα ο νομικός σύμβουλος του ΔΟΥΚ και του Δημοτικού Ραδιοφώνου υποστήριξαν ότι και οι δύο συγκεκριμένες Δημοτικές Επιχειρήσεις ανήκουν στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και ως εκ τούτου πρέπει να ισχύσει η περικοπή του Δώρου Πάσχα κατά 30%, όπως ισχύει για όλους του μόνιμους που εργάζονται στο Δημόσιο Τομέα. Το συγκεκριμένο θέμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστών. Κλιμάκιο του ΠΑΜΕ συναντήθηκε για το θέμα με το γενικό γραμματέα του Δήμου κ. Χαρβάλα, ενώ αργά το μεσημέρι για το ίδιο θέμα συναντήθηκε με το Δήμαρχο Βόλου και το προεδρείο του Σωματείου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας. Εκεί υποστηρίχθηκε η άποψη ότι μετά από ερώτημα στην Επιθεώρηση Εργασίας υποστηρίχθηκε ότι είναι νόμιμη η καταβολή του 75% του Δώρου Πάσχα, εάν οι υπόχρεοι έχουν οικονομικά προβλήματα και με τον όρο ότι το υπόλοιπο 25% θα καταβληθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου. Επίσης από το Δήμο θα ζητηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών η αποστολή διευκρινιστικής εγκυκλίου, αν η περικοπή του Δώρου Πάσχα κατά 30 % ισχύει και για τις επιχειρήσεις που δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από τους Δήμους και από ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως συμβαίνει με το ΔΟΥΚ, τον Καλλιτεχνικό, το Δημοτικό Ραδιόφωνο κ.α.
Ανακοίνωση της ΔΑΣ/ΟΤΑ
Για το θέμα καταβολής του Δώρου Πάσχα τα μέλη της ΔΑΣ/ΟΤΑ Εργαζομένων κ. κ. Διον. Φαλαγκάρης και Εύη Καρυδάκη έδωσαν στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:
«Για ασύγγνωστη πλάνη καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή Βόλου η Δ.Α.Σ-ΟΤΑ Εργαζομένων, αφού ο Δήμαρχος κ. Α. Βούλγαρης με φακίρικες μεθόδους άφησε όχι μόνον απλήρωτους εργαζόμενους κάποιων Δημοτικών Επιχειρήσεων, αλλά και καταβάλλοντας μέρος του πασχαλινού δώρου προς αυτούς, αποφασίζει καταρχήν την περικοπή μισθού κατά 7% και δώρου κατά 30%, βάσει του αντεργατικού νόμου που αφορά σε εργαζόμενους του Δημοσίου. Μετά τη χθεσινή παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας και συνδικαλιστικών φορέων, ο Δήμαρχος, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, δηλώνει ότι “δεν πρόκειται περί περικοπής μισθού και δώρου, αλλά ελλείψει χρημάτων του Δήμου Βόλου, για καταβολή μέρους του δώρου, με την δέσμευση ότι το υπόλοιπο θα καλυφθεί στο μισθό του Απριλίου”. Πλην του συνεχιζόμενου εμπαιγμού των εργαζομένων από το Δήμαρχο Βόλου, αν πρόκειται, δηλαδή, περί περικοπής μισθού και δώρου ή για έναντι των οφειλομένων που θα καλυφθούν τους επόμενους μήνες, θα πρέπει να προστεθεί και η τακτική τού “διαίρει και βασίλευε” προς τους εργαζόμενους, αφού αυτή τη στιγμή η Δημοτική Αρχή Βόλου έχει πληρώσει στο ακέραιο, ως όφειλε, δώρο και μισθό σε εργαζόμενους στις επιχειρήσεις , (Καλλιτεχνικός –ΔΕΥΑΜΒ) αφήνοντας, στην ουσία απλήρωτους εργαζόμενους άλλων επιχειρήσεων (ΔΟΥΚ – ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ).
Η Δ.Α.Σ-ΟΤΑ Εργαζομένων, διεκδικεί την μη εφαρμογή του αντεργατικού νόμου, την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων χρημάτων , χωρίς περικοπές καθώς και το δώρο του Πάσχα για όλους τους εργαζόμενους στους Δημοτικές Επιχειρήσεις, Οργανισμούς και Δήμους της Μαγνησίας , καταγγέλλοντας επίσης για ολιγωρία και την πλειοψηφία (Αριστερή Συσπείρωση) του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, γιατί ενώ υπάρχουν απλήρωτοι τόσοι εργαζόμενοι και η παράταξή μας από νωρίς χθες το πρωί ζήτησε από την πρόεδρο έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, η πρόεδρος απήντησε ότι “δεν χρειάζεται”, προφανώς γιατί αυτό απαιτεί ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, τον οποίο η ίδια με συνέπεια υπηρετεί».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου