ΤΟΠΙΚΑ

Aπέχουν για 11η εβδομάδα οι δικηγόροι

aπέχουν-για-11η-εβδομάδα-οι-δικηγόροι-48920

Εξετάζεται, ωστόσο, διεύρυνση του πλαισίου των αδειών

Συνέχιση της αποχής από τα καθήκοντά τους για ενδέκατη εβδομάδα αποφάσισαν οι δικηγόροι ζητώντας απόσυρση του ασφαλιστικού και διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς, παρά το γεγονός ότι οι σχεδόν τρίμηνες κινητοποιήσεις «ματώνουν» τον κλάδο.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Λάζαρος Γαϊτάνης, ενημέρωσε ότι σήμερα η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος θα συνεδριάσει στις 5 το απόγευμα στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών προκειμένου να αποφασίσει για συνέχιση της αποχής έως τη Δευτέρα, 4 Απριλίου 2016. Η Ολομέλεια, ανέφερε χαρακτηριστικά, θα συζητήσει για την απόφαση που έλαβε χθες η συντονιστική επιτροπή των δικηγόρων και θα κάνει απολογισμό για τις έως σήμερα εξελίξεις ενόψει και της φερόμενης ως επικείμενης κατάθεσης του σχεδίου νόμου τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Ωστόσο, εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας στην οποία βρίσκονται πολλοί πλέον επαγγελματίες του κλάδου λόγω της παρατεταμένης συνέχισης των κινητοποιήσεων, αλλά και των δυσμενών οικονομικών η Ολομέλεια θα συζητήσει τρόπους για τη διεύρυνση του πλαισίου των αδειών.

«Θα εξετάσουμε τους τρόπους διεύρυνσης κυρίως στη βάση των ασφαλιστικών μέτρων και των προσωρινών διαταγών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γαϊτάνης.

Οι δικηγόροι ζητούν απόσυρση του σχεδίου νόμου και έναρξη του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς. Εκτιμούν ότι δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα από το σχέδιο Νόμου για το ασφαλιστικό, το οποίο κρίνουν ότι είναι καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα. Διαμαρτύρονται για το άρθρο 53 με το οποίο θεσπίζεται νέο σύστημα πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών από 1-1-2017 για ασφαλισμένους του Ε.Τ.Α.Α. και του Ο.Α.Ε.Ε., που θα έχουν ενταχθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.), οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλλουν πλέον ασφαλιστικές εισφορές σε ποσοστό 20% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος του 2016.

Να επισημανθεί ότι κατά τη διάρκεια της αποχής «χάθηκαν» περί τις 2.677 παραστάσεις, ενώ στον αέρα βρίσκονται ενοίκια, κοινόχρηστα, φως, εισφορές, μισθοί. Την ίδια στιγμή 240 δικηγόροι από σύνολο 572 είχαν ολόκληρο το περασμένο έτος το πολύ έως 10 παραστάσεις στα Δικαστήρια. Αναλυτικά, το 13,4% των δικηγόρων είχαν μηδενικές παραστάσεις (δίκες – γραμμάτια παγίων εισφορών), το 16,7% είχαν μία έως πέντε παραστάσεις, το 12% έξι έως δέκα παραστάσεις!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου