ΤΟΠΙΚΑ

Διαπίστωσε τις ελλείψεις στο Νοσοκομείο

διαπίστωσε-τις-ελλείψεις-στο-νοσοκομ-851206

Ο χειρουργικός τομέας στο Νοσοκομείο Βόλου κινδυνεύει να κατεβάσει ρολά. Η μεγάλη έλλειψη αναισθησιολόγων –κενές είναι οι επτά από τις δέκα θέσεις- εμποδίζει να εξυπηρετηθούν ακόμη και επείγοντα περιστατικά. Οι γιατροί των χειρουργικών τμημάτων λόγω του λιγοστού σε αριθμό προσωπικού αισθάνονται όμηροι.

Το Μαιευτικό Χειρουργείο δεν λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια, με αποτέλεσμα οι καισαρικές να θεωρούνται έκτακτα περιστατικά, αλλάζοντας αιφνιδιαστικά το πρόγραμμα των χειρουργείων. Στα εξωτερικά ιατρεία του Αχιλλοπούλειου ο χρόνος αναμονής είναι μεγάλος. Το Νοσοκομείο δεν διαθέτει Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, διότι η ΔΕΠΑΝΟΜ ξέχασε να κατασκευάσει σηπτικό χειρουργείο. Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εξαιτίας των πολλών κενών θέσεων, δηλώνει ότι βρίσκεται στα όρια κατάρρευσης, ενώ η επίσχεση εργασίας των γιατρών, οι οποίοι διεκδικούν την καταβολή δεδουλευμένων, προκαλεί σοβαρή δυσλειτουργία.
Η «ακτινογραφία» των προβλημάτων στο τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα που επεχείρησε με τη χθεσινή του επίσκεψη ο νομάρχης Απ. Παπατόλιας έδειξε ότι το Νοσοκομείο Βόλου νοσεί.
Στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, συνοδευόμενος από τον αντινομάρχη Πρόνοιας Λεων. Αναστασίου, ο κ. Παπατόλιας παρακολουθούσε διευθυντές και υπευθύνους να παραθέτουν τεράστια προβλήματα, ελλείψεις προσωπικού και μεγάλα λειτουργικά ελλείμματα.
Η ανακατασκευή της παλιάς πτέρυγας έχει εγκαταλειφθεί, περιέγραψε ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Λεων. Μπάδρας και ανέδειξε ως ένα από τα μείζονα προβλήματα την έλλειψη αναισθησιολόγων, αλλά και του μεγάλου χρόνου αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία.
Στην παλαιά πτέρυγα η ανακατασκευή έχει προχωρήσει σε εκείνους τους χώρους που προβλέπεται να αναπτυχθεί το πρόγραμμα Ψυχαργώς. Όμως ενώ οι διαβεβαιώσεις θέλουν να ολοκληρώνεται σε δύο μήνες, γρίφο αποτελεί το πώς θα λειτουργήσει χωρίς προσωπικό. «Οι προσλήψεις δεν προχώρησαν και με τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε ακόμη και αν το κτήριο παραδοθεί», εξήγησε ο υπεύθυνος του Ψυχαργούς Μιχ. Δικαιάκος και εξαπέλυσε βολές κατά της ΔΕΠΑΝΟΜ για μη συνεργασία της με τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου.
Πίσω έχουν μείνει οι εργασίες στους χώρους της παλαιάς πτέρυγας για τη Β’ Παθολογική και τη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας.
«Όλοι γνωρίζουν τα προβλήματα, αλλά νιώθουν την ανάγκη επίλυσής τους μόνο όταν έρχονται ως ασθενείς», ανέφερε ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου και διευθυντής της Μαιευτικής Κλινικής Γ. Γεωργαδάκης, αναφερόμενος στα μεγάλα προβλήματα της Κλινικής και χαρακτηρίζοντας τη νυν διοίκηση διώκτη του τμήματος της Μαιευτικής.
Τις ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και ασθενοφόρα περιέγραψαν ο γραμματέας του συλλόγου των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σωτ. Βολιώτης και η πρόεδρος των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας Νέλυ Χονδρογιάννη.
Μετά το τέλος της συνάντησης, κωδικοποιώντας τα τεράστια προβλήματα, τις ελλείψεις προσωπικού και τα μεγάλα λειτουργικά ελλείμματα, ο Απ. Παπατόλιας στάθηκε κυρίως στη μετεγκατάσταση της Β’ Παθολογικής Κλινικής και της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας στο χώρο της παλιάς Μαιευτικής Κλινικής.
«Είναι αδύνατον –είπε- να μην προχωρήσει αυτή η μετεγκατάσταση, διότι όχι μόνο δεν θα υλοποιηθεί ένα έργο πνοής για το Νοσοκομείο, αλλά θα χαθούν και οι πολύτιμοι συγχρηματοδοτούμενοι πόροι του ΕΣΠΑ.»
Από την επίσκεψη ο νομάρχης κατέγραψε στα μεγάλα «αγκάθια» λειτουργίας του Νοσοκομείου τη μη αξιοποίηση της δυναμικής που έχει σήμερα η Μαιευτική Κλινική, το ζήτημα της συστηματικής καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας σε σχέση με τη λειτουργία του προσωπικού του Νοσοκομείου, πολλές ελλείψεις στο προσωπικό και οδηγούς ασθενοφόρων, κυρίως στα Κέντρα Υγείας και τις ελλείψεις εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού σε όλα τα νέα τμήματα.
«Όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να λυθούν με την άμεση ενεργοποίηση των φορέων της Πολιτείας. Η ΔΕΠΑΝΟΜ οφείλει να ξεπεράσει τις χρόνιες παθογένειες και αγκυλώσεις της και να ολοκληρώσει τις μελέτες», δήλωσε ο κ. Παπατόλιας και πρόσθεσε:
«Είναι αδιανόητο σε μία περίοδο που όλοι οι Έλληνες πολίτες κάνουν τέτοιες θυσίες, να συνεχίσει να επιβαρύνεται το σύστημα υγείας με δυσανάλογα μεγάλο κόστος και να μην προχωρούν απρόσκοπτα οι διοικητικές διαδικασίες στελέχωσης των ευαίσθητων οργανισμών της χώρας μας.
Χρέος όλων μας είναι να συνδράμουμε την Πολιτεία, αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε τους αρμόδιους φορείς για να κάνουν επιτέλους τη δουλειά τους».
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο του Βόλου ο κ. Παπατόλιας επισκέφθηκε το κτήριο της παλαιάς πτέρυγας του Αχιλλοπούλειου και την υπό ανακαίνιση πτέρυγα της νέας Ψυχιατρικής Κλινικής Εφήβων – Παίδων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου