ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Στο Μόζα 400 πρόσφυγες έως την Τετάρτη

στο-μόζα-400-πρόσφυγες-έως-την-τετάρτη-52080

Κλείνει το ΣΕΑ Αερινού

Τετρακόσιοι πρόσφυγες αναμένεται να μεταφερθούν έως την Τετάρτη από την Ειδομένη στο Βόλο και να φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Μόζας Α.Ε. στο 4ο χλμ της εθνικής οδού Βόλου – Λάρισας, που θα λειτουργήσει ως κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, μετά από πρόταση του Δήμου Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σήμερα, ξεκινούν εργασίες από συνεργεία του Δήμου σε συνεργασία με την 32ηΤΑΞΑΣ για τη διαμόρφωση του χώρου, προκειμένου να είναι έτοιμος για την εγκατάσταση των προσφύγων. Στο μεταξύ χθες, έφυγαν και οι τελευταίοι -41 στον αριθμό- πρόσφυγες από το κέντρο στο ΣΕΑ Αερινού, οι οποίοι κατευθύνονται προς τις κατασκηνώσεις της Κατερίνης. Το κέντρο φιλοξενίας καταργείται και ήδη χθες ο στρατός άρχισε να ξεστήνει τις σκηνές. Σε αγώνα ταχύτητας καλείται να συμμετάσχει Δήμος Βόλου και 32η ΤΑΞΑΣ, προκειμένου έως την Τετάρτη, να ετοιμαστεί ο χώρος στις εγκαταστάσεις της Μόζας Α.Ε. για τη φιλοξενία προσφύγων.

Ανώτατοι αξιωματούχοι του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας επικοινώνησαν το Σάββατο με τη δημοτική αρχή Βόλου, δίνοντας το «πράσινο φως» για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της Μόζας Α.Ε. ως κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Μάλιστα, ενημέρωσαν ότι έως την Τετάρτη, θα μεταφερθούν στο χώρο 400 πρόσφυγες από την Ειδομένη.

Δύο μέρες χρόνο έχουν τα συνεργεία για να προχωρήσουν στις απαραίτητες εργασίες. Χθες, ο εκτελών χρέη Δημάρχου, Θάνος Θεοδώρου συναντήθηκε με το διοικητή της 32ης ΤΑΞΑΣ, προκειμένου να συνεννοηθούν για τις εργασίες που πρέπει να γίνουν, ξεκινώντας από σήμερα το πρωί.

Οι εγκαταστάσεις της Μόζας Α.Ε. ήταν ο χώρος που είχε προταθεί από τον ίδιο το Δήμο Βόλου για τη φιλοξενία προσφύγων σε «ανθρώπινες συνθήκες». Ωστόσο είχε ζητηθεί και χρόνος δέκα ημερών για την προετοιμασία του χώρου. Υπενθυμίζεται ότι μέσα στην εβδομάδα είχε προκληθεί αναστάτωση από έγγραφο του αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Αμυνας, που ζητούσε τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Βόλου για την αξιοποίηση του χώρου της κατασκήνωσης στην Πορταριά. Στην προοπτική αντέδρασε άμεσα δημοτική αρχή, τοπική κοινότητα, ένωση ξενοδόχων αλλά και φορείς της περιοχής και μέσα σε λίγες ώρες, η πρόταση απορρίφθηκε.

Κλείνει το ΣΕΑ Αερινού

Στο μεταξύ, έφυγαν χθες και οι τελευταίοι 41 πρόσφυγες από το ΣΕΑ Αερινού, το οποίο καταργείται. Το Σάββατο το πρωί, επιπλέον 18 άτομα από το σύνολο των 59 (56 Αφγανοί και 3 Ιρανοί, εκ των οποίων τα 21 ανήλικα παιδιά) κατέθεσαν αίτημα να φύγουν από το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας. Με λεωφορείο μεταφέρθηκαν στο σταθμό των τρένων στο Βελεστίνο. Οι 18 επέλεξαν αντί να μεταφερθούν στο στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου στη Λάρισα για να είναι πιο κοντά στα σύνορα, να πάρουν το τρένο για Αθήνα.

Στο κέντρο παρέμειναν 41 άτομα, τα οποία την Κυριακή το μεσημέρι έφυγαν επίσης. Με λεωφορείο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας και μετά από αίτημά τους, μεταφέρθηκαν στο camping Κατερίνης.

Η αποχώρηση και των τελευταίων προσφύγων συνοδεύτηκε από την κατάργηση του ΣΕΑ Αερινού ως κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Από το μεσημέρι και μετά ο στρατός άρχισε να ξεστήνει σκηνές, ενώ εθελοντές της Λέσχης Ειδικής Δυνάμεων, άρχισαν να απομακρύνουν τις τέντες, τις καρέκλες και τον υπόλοιπο εξοπλισμό που είχαν διαθέσει. Σήμερα, η Αυτοκινητόδρομος αναμένεται να απομακρύνει τις χημικές τουαλέτες και ο Δήμος Ρήγα Φεραίου τους κάδους απορριμμάτων.

«Ως Δήμος κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για τη φιλοξενία των προσφύγων», ανέφερε ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου