ΤΟΠΙΚΑ

Καταγγελίες – σοκ για το Ορφανοτροφείο – Απλυτα στη φόρα βγάζει ο νέος Πρόεδρος

καταγγελίες-σοκ-για-το-ορφανοτροφεί-52103

Καλεί Εισαγγελέα για ανήλικη που έμεινε έγκυος και ανώνυμο ανήλικο για λογαριασμό του οποίου το ίδρυμα εισπράττει επίδομα από την Πρόνοια

Το απόλυτο χάος στη λειτουργία του Ορφανοτροφείου Βόλου, αποκαλύπτει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο νέος Πρόεδρος και παλιός τρόφιμος του ιδρύματος, Αγγελος Αγραφιώτης. Με την αλλαγή της σκυτάλης στη διοίκηση του Ορφανοτροφείου άρχισαν να βγαίνουν… άπλυτα στη φόρα. Ο κ. Αγριαφιώτης μιλά για υπεξαίρεση χρημάτων, ταμειακές διευκολύνσεις, ξεπούλημα της περιουσίας του ιδρύματος για κάλυψη χρεών… Δείχνει μάλιστα το δρόμο της αυτεπάγγελτης παρέμβασης της Εισαγγελίας στο Ορφανοτροφείο για υποθέσεις τροφίμων: μιας ανήλικης που έμεινε έγκυος και το συμβάν «κουκουλώθηκε» και ενός ανηλίκου χωρίς όνομα για λογαριασμό του οποίου το Ορφανοτροφείο εισπράττει εδώ και 12 χρόνια επίδομα από την Πρόνοια!

Για παρατυπίες που θέτουν σε κίνδυνο τους τροφίμους αλλά και την υπόσταση του ιδρύματος κάνει λόγο ο νέος Πρόεδρος του Ορφανοτροφείου Βόλου, Αγγελος Αγραφιώτης. Ο κ. Αγραφιώτης προβαίνει σε μια σειρά αποκαλύψεων στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ με στόχο να κάνει την κοινωνία της πόλης κοινωνό των προβλημάτων στη λειτουργία του Ορφανοτροφείου Βόλου. Προβλήματα που δεν περιορίζονται μόνο σε οικονομικές υποθέσεις που θα συζητηθούν και θα διερευνηθούν σε βάθος, αλλά που άπτονται της ίδιας της φιλοξενίας των τροφίμων…

Μικτό χωρίς προδιαγραφές

Τα προβλήματα για το Ορφανοτροφείο Βόλου ξεκινούν από τη λειτουργία του ως μικτού χωρίς να υπάρχουν οι προδιαγραφές…

Σύμφωνα με τον κ. Αγριαφιώτη, το ίδρυμα είναι αρρένων. Το 1988 δίχως καμία απόφαση του τότε διοικητικού συμβουλίου, δέχθηκαν για πρώτη φορά θήλυ και έκτοτε λειτουργεί ως μικτό. Το 2010, η τότε διοίκηση προέβη σε αλλαγή του εσωτερικού κανονισμού και παρά του ότι το ίδρυμα στερείται υποδομής για να λειτουργεί ως μικτό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δεν φρόντισαν για την τροποποίησή του.

Το ίδρυμα σήμερα φιλοξενεί 22 παιδιά από όλη την Ελλάδα (9 κορίτσια 10-18 ετών και 13 αγόρια 8-17 ετών) ηλικίας 8-18 ετών.

Χωρίς γιατρούς

Δύο από τα παιδιά, σύμφωνα με τον κ. Αγραφιώτη, αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις, φιλοξενούνται αντικαταστατικά θέτοντας σε κίνδυνο τα ίδια αλλά και τα υπόλοιπα υγιή παιδάκια και λαμβάνουν καθημερινά φαρμακευτική αγωγή.

Σε ένα τρίτο παιδί δεν χορηγείται η νοσηλεία του, παρά του ότι θα έπρεπε να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή σύμφωνα με τους γιατρούς. Το ίδρυμα στερείται εξειδικευμένου προσωπικού, το οποίο θα φροντίζει τα παιδιά που χρήζουν ειδικής φροντίδας.

Η ιατρική παρακολούθηση των παιδιών προβλέπεται, στον εσωτερικό κανονισμό, να γίνεται από ιατρό άπαξ εβδομαδιαίως, κάτι το οποίο δεν τηρείται.

Σύμφωνα με το νέο πρόεδρο του ιδρύματος, η νοσηλεία στον εσωτερικό κανονισμό, προβλέπεται να γίνεται από…. υπαλλήλους του Ορφανοτροφείου, πτυχιούχους Α.Ε.Ι. με κατεύθυνση Παιδαγωγικών σπουδών, οι οποίοι όμως στερούνται αδείας εργασίας νοσηλευτή, του υπουργείου Υγείας. Επίσης, δεν προβλέπεται πουθενά στο καταστατικό, η τύχη των παιδιών μετά τα 18, εφόσον αυτά δεν συνεχίζουν το σχολείο τους, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπονται έρμαια. Από το καταστατικό προβλέπεται η πρόσληψη οδηγού – συνοδού, ο οποίος δεν υπάρχει. Προβλέπεται επίσης η πρόσληψη ψυχολόγου, αλλά ούτε αυτή έχει πραγματοποιηθεί. «Ουσιαστικά έχει καταργηθεί η κοινωνική υπηρεσία», καταγγέλλει ο κ. Αγραφιώτης.

Ανήλικη εγκυμονούσα

Σοκ, προκαλεί καταγγελία του κ. Αγραφιώτη για εγκυμονούσα ανήλικη: «το 2013 ανήλικη τρόφιμος του ιδρύματος, που έπρεπε να απολαμβάνει ειδικού χειρισμού, έμεινε έγκυος κατά τις εξόδους που της επέτρεπαν να λαμβάνει. Δεν ενημερώθηκε η εισαγγελία για την κατάσταση αυτή, αλλά η υπόθεση «καλύφθηκε» μέσα από μια «τραγική έκθεση» της τότε κοινωνικής λειτουργού προς την πρόνοια, η οποία απέκρυψε από το νόμο τα πραγματικά γεγονότα, διότι ενδεχομένως να προέκυπταν ποινικές ευθύνες της ίδιας αλλά και της τότε διοίκησης. Το παιδί αφέθηκε να κάνει ό,τι θέλει, αποχώρησε από το ίδρυμα αν και ανήλικη και σήμερα έχει φέρει στον κόσμο ακόμη ένα παιδάκι….και φυσικά κανείς δεν λογοδότησε γι’ αυτό. Η υπόθεση αυτή πρέπει να απασχολήσει αυτεπάγγελτα, την εισαγγελία πλημμελειοδικών Βόλου».

Ανώνυμος τρόφιμος

Υπεξαίρεση χρημάτων ανήλικου τροφίμου από προηγούμενη διοίκηση του Ορφανοτροφείου, είναι μία ακόμη σοβαρή καταγγελία στην οποία προβαίνει ο κ. Αγραφιώτης. Οπως λέει, σε τρόφιμο του ιδρύματος ο οποίος φιλοξενείται από το 2004 (εδώ και 12 χρόνια), οι διοικήσεις της τελευταίας 12ετίας, δεν φρόντισαν να του δώσουν όνομα, φρόντισαν όμως, με τη συνδρομή της κοινωνικής λειτουργού, το 2013 να τον εγγράψουν στην πρόνοια για να λαμβάνει μηνιαίο επίδομα, το οποίο όμως δεν καταθέτουν σε λογαριασμό του (εξαιτίας έλλειψης ονόματος) αλλά το καταθέτουν στο λογαριασμό του ιδρύματος και εξαφανίζεται… «Και αυτή η υπόθεση, πρέπει να απασχολήσει αυτεπάγγελτα, την εισαγγελία πλημμελειοδικών Βόλου, για την υπεξαίρεση των χρημάτων του τροφίμου επί 4 χρόνια», αναφέρει ο κ. Αγραφιώτης.

Ποινικό μητρώο από τα 15 τους

Ο κ. Αγραφιώτης μιλάει και για παραμέληση ανηλίκων. Τρόφιμοι από τα 14 τους βγαίνουν έξω μέχρι αργά το βράδυ χωρίς κανείς να εποπτεύει πού πάνε και ποιες είναι οι παρέες τους.

«Το ορφανοτροφείο με ανοχή των προηγουμένων διοικήσεων, έχει μετατραπεί σε «πανδοχείο» και τα παιδιά εκμεταλλευόμενα την ανυπαρξία διοίκησης, λειτουργούν παραβατικά, όπως το κάθε ένα επιθυμεί ή και ομαδικά, φτάνοντας στο σημείο να επιτίθενται λεκτικά και σωματικά στις επιμελήτριες. Τα παιδιά οδηγούνται στη δικαιοσύνη, καταδικάζονται και «αποκτούν» ποινικό μητρώο από τα 15 τους….και έτσι καθίστανται ανίκανα να εφοδιαστούν με την οποιαδήποτε άδεια εργασίας της διοίκησης, στο μέλλον», αναφέρει.

Μαγειρεύει αποθηκάριος

Ούτε καν στοιχειώδεις υγειονομικοί κανόνες δεν τηρούνται. Ενδεικτικά αναφέρει ο κ. Αγραφιώτης στις 7.3.2016 στις 11.00 π.μ., βρέθηκε κατσαρόλα με έτοιμο φαγητό (πατάτες με φασολάκια) ξεσκέπαστη πλέον της μίας ώρας και ο κάδος των απορριμμάτων ξεσκέπαστος μέσα στην κουζίνα, δίπλα στη λάντζα και σε λάχανο πλυμένο, έτοιμο για σαλάτα. «To υγειονομικό το 2005, 2009 και 2010 προέβη σε αιφνίδιους ελέγχους στην κουζίνα, αποθήκη τροφίμων και WC και έκανε σοβαρές παρατηρήσεις δίχως όμως ανταπόκριση… Οταν απουσιάζει η μαγείρισσα και σύμφωνα με δηλώσεις των εργαζομένων, μαγειρεύουν όλοι, ακόμη και ο αποθηκάριος! Και ας στερούνται πτυχίο μαγείρου όπως απαιτεί ο εσωτερικός κανονισμός. Το να μαγειρεύουν οι επιμελητές και όχι ο αποθηκάριος, προβλέπεται στον εσωτερικό κανονισμό!», επισημαίνει.

Επίσης στο χώρο που βρίσκονται τα πλυντήρια, υπάρχει διαρροή νερού στο πάτωμα, με κίνδυνο ηλεκτροπληξίας και θανατηφόρα βλάβη σε όποιον βρεθεί εκεί, εάν υπάρξει διαρροή ρεύματος. Υπάρχουν διάσπαρτα στο υπόγειο, πλέον των πέντε χαλασμένων πλυντηρίων.

Οφειλές 280.000 ευρώ

Η προβληματική λειτουργία του Ορφανοτροφείου, επεκτείνεται και στο οικονομικό σκέλος. Ο κ. Αγραφιώτης μιλά για εργαζόμενους που λαμβάνουν έναντι του μισθού τους και για κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών του ιδρύματος από εργαζόμενους το Δεκέμβριο του 2015, κάτι που προκάλεσε οικονομική ασφυξία στο ίδρυμα. Οσα χρήματα μπαίνουν στο λογαριασμό τα εισπράττουν εργαζόμενοι με αποτέλεσμα το Ορφανοτροφείο να μη μπορεί να λειτουργήσει.

Κάνει λόγο για αντικαταστατικές προσλήψεις εργαζομένων που στερούνται τυπικών προσόντων, για εργαζόμενους που έχουν κλειδιά από τις θύρες του ιδρύματος, για αποθήκη τροφίμων που παρουσιάζει μεγάλες αποκλίσεις.

Ο κ. Αγραφιώτης μιλά για συνολικές οφειλές του ιδρύματος ύψους 280.588 ευρώ (Δημόσιο 102.006 € εκ των οποίων 62.339 € εκτός ρυθμίσεων και 39.667 € με ρύθμιση, ΙΚΑ 88.744 € αρρύθμιστα, ΔΕΗ 9.873€, ΔΕΣΦΑ 4.508 €, ΔΕΥΑΜΒ 452 €, εργαζόμενοι 59.988 €, λογιστής 6.134 €, προμηθευτές 8.883 €) και για ρυθμίσεις που χάνονται εξαιτίας αδυναμίας καταβολής των δόσεων. Οι ρυθμίσεις χάνονται, εξαιτίας αδυναμίας καταβολής τους.

«Ο λογαριασμός της ΔΕΗ μηνιαίως ανέρχεται στο ποσό των 1.000 € και του ΟΤΕ στα 280 €», αναφέρει ο κ. Αγραφιώτης καταγγέλλοντας αδιαφορία των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά επισημαίνει ότι οι ισχυροί προβολείς του προαυλίου, ήταν αναμμένοι στις 27 και 28.2.2016 στις 11.00 το πρωί. Στο υπόγειο βρέθηκαν φώτα αναμμένα, καθώς και κλιματιστικό σε γραφείο σε λειτουργία επί 2ωρο, όταν δεν ήταν κανείς μέσα.

Ξεπούλημα ακινήτων

Μέσα σε τρία χρόνια, από το 2011 έως το 2013, διοικήσεις του Ορφανοτροφείου προχώρησαν σε πωλήσεις ακινήτων για να καλύψουν χρέη και τη λειτουργία του ιδρύματος. Συνολικά εισπράχθηκαν 239.500 ευρώ από πωλήσεις ακινήτων (92.840 ευρώ το 2011, 62.000 το 2012 και 84.660 ευρώ το 2013).

Συνολικά στην περιουσία του Ορφανοτροφείου συγκαταλέγονται 50 ακίνητα, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ελλάδα. Τα περισσότερα εξ αυτών είναι εγκαταλειμμένα – ασυντήρητα και έτσι δεν μπορούν να ενοικιαστούν. Το ίδρυμα αν και αδυνατεί, υποχρεούται να καταβάλει κανονικά ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τους νόμους του κράτους. Αρκετά ακίνητα έχουν καταπατηθεί και έχει διακοπεί κάθε διεκδίκησή τους.

Επιπλέον οφείλονται προς το ορφανοτροφείο, ενοίκια ύψους 30.000 € περίπου και διεκδικούνται νομικά.

«Υπεξαίρεση» χρημάτων από εγγραφές

Η προηγούμενη διοίκηση της φιλοπτώχου φέρεται σύμφωνα με τον κ. Αγραφιώτη να «υπεξαίρεσε ποσό 550 ευρώ που εισέπραξε από την εγγραφή 55 νέων μελών». Οι αιτήσεις των νέων μελών πρωτοκολλήθηκαν το προηγούμενο όμως το Δ.Σ. ενέκρινε μόλις 9 από τις 55 εγγραφές κι όχι όλες όπως είχε υποχρέωση.

Ο ίδιος αναφέρεται και σε μία ακόμη περίπτωση: Πρόεδρος του Δ.Σ προηγούμενης διοίκησης του Ορφανοτροφείου Βόλου, προέβη σε προσωπικό δανεισμό από επιχειρηματία της πόλης μας, ύψους 1.000 €, κάνοντας χρήση της ιδιότητάς του Προέδρου, με αιτιολογία «ταμειακή διευκόλυνση του Ορφανοτροφείου», δίχως αυτά τα χρήματα να έχουν εισρεύσει στο ταμείο του ιδρύματος και δεν τα επέστρεψε με αποτέλεσμα ο επιχειρηματίας να τα ζητά από τη σημερινή διοίκηση. «Η διοίκησή μας έπειτα από αίτημα του δανειστή μεσολάβησε και τα χρήματα θα επιστραφούν στον δανειστή από τον πρώην πρόεδρο, ως το τέλος του μήνα», υπογραμμίζει ο κ. Αγραφιώτης.

Γίνεται επίσης λόγος για γραμμάτια είσπραξης που εκδίδονταν χωρίς τα χρήματα να έχουν μπει στο ταμείο του ιδρύματος «αλλά παρακρατούνταν από την πρόεδρο του Δ.Σ.».

Αλλαγή πλεύσης

«Η κατάσταση που επικρατεί στο ίδρυμα, είναι πολύ χειρότερη από όσα αναφέρω… Απαιτείται, εκτός από πολύ δουλειά όλου του Δ.Σ σε συνεργασία με τους εργαζομένους και εθελοντές που συμπαρίστανται στην εκάστοτε διοίκηση, η τροποποίηση του καταστατικού και ο επαναπροσδιορισμός του εσωτερικού κανονισμού και η προσαρμογή του στους νόμους και την πραγματική κατάσταση του σήμερα και των δυνατοτήτων του ιδρύματος, ώστε οι τρόφιμοι να απολαμβάνουν προστασίας, θαλπωρής και κοινωνικής εκπαίδευσης, για να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία.

Το μεγαλύτερο κόστος, είναι το κόστος των εργαζομένων, το οποίο ξεπερνά μηνιαίως το ποσό των 12.180 €. Τα υπόλοιπα λειτουργικά μηνιαία έξοδα του ιδρύματος, ανέρχονται στο ποσό των 1.250€. Συνολικά το ίδρυμα μηνιαίως έχει έξοδα της τάξης των 13.430€ περίπου.

Τα μηνιαία έσοδα του ιδρύματος, ανέρχονται στο ποσό των 9.500 € – 10.400 € περίπου και προέρχονται από δωρεές συμπολιτών μας, από διάφορες εκδηλώσεις, από ενοίκια ακινήτων τα οποία με δυσκολία συγκεντρώνονται και από κρατική επιχορήγηση ύψους 1.500 € μηνιαίως, η οποία όμως δεν εισπράττεται, εξαιτίας οφειλών του ιδρύματος προς το δημόσιο.

Το ίδρυμα δημιουργεί νέες οφειλές κάθε μήνα, 3.000 € – 3.500 € και προφανώς η συνέχιση της λειτουργίας του, με τον ίδιο τρόπο, καθίσταται αδύνατη.

Μεταξύ άλλων η νέα διοίκηση, θα προβεί σε διεκδίκηση όλων των χρηματικών απαιτήσεων του Ορφανοτροφείου και σε διάφορες κινήσεις και προσπάθειες αναδιάρθρωσης της λειτουργίας του, ώστε να δοθεί περισσότερο βάρος στην ποιοτική προσφορά προς τους τροφίμους, να μειωθούν οι μηνιαίες δαπάνες και να αυξηθούν τα έσοδα, και έτσι η λειτουργία του ιδρύματος να καταστεί μη προβληματική. Παράλληλα θα προβεί σε όποιες αναγκαίες κινήσεις, για να εξαλειφθούν οι οφειλές και η πορεία του ιδρύματος και η συνεισφορά του στην τοπική κοινωνία, να καταστεί ουσιαστική», αναφέρει ο κ. Αγραφιώτης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου