ΤΟΠΙΚΑ

Πανάκριβος πάλι ο δανεισμός της χώρας

πανάκριβος-πάλι-ο-δανεισμός-της-χώρας-851206

Με επιτόκιο περίπου στο 6% και τις προσφορές να πλησιάζουν τα 7 δισ. ευρώ έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το νέο επταετές κοινοπρακτικό ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου, το πρώτο μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Το επιτόκιο, κοντά στο 6%, είναι αντίστοιχο του υφιστάμενου επταετούς ομολόγου. Εκτιμάται ότι το ποσό που θα αντλήσει το Ελληνικό Δημόσιο είναι το αρχικώς προγραμματισμένο των 5 δισ. ευρώ.
Το γεγονός ότι το ύψος των προσφορών διαμορφώθηκε κάτω από το ήμισυ των προσφορών που συγκεντρώθηκαν στην προηγούμενη έκδοση 10ετούς ομολόγου, νωρίτερα αυτό το μήνα, προκάλεσε νευρικότητα στις αγορές.
Το κόστος ασφάλισης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έναντι αθέτησης πληρωμών αυξήθηκε τη Δευτέρα μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών για την πώληση του επταετούς ομολόγου.
Συγκεκριμένα, τα credit default swaps (CDS) του 5ετούς ομολόγου διαμορφώνονταν στις 303,5 μονάδες βάσης από τις 295,3 μονάδες στο κλείσιμο της Νέας Υόρκης την Παρασκευή, σύμφωνα με την CMA Datavision.
Επίσης, το spread του 10ετούς ομολόγου διευρύνθηκε νωρίτερα στις 318 μονάδες βάσης, σε υψηλό ημέρας, έναντι 311 μονάδων βάσης στο κλείσιμο της Παρασκευής.
Ανάδοχοι της έκδοσης του ομολόγου, λήξεως 20 Απριλίου 2017, ορίστηκαν οι Alpha Bank, Bank of America-Merrill Lynch, Εμπορική, ΙNG και Societe Generale, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ.
Την εκτίμηση ότι τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων θα πέσουν και ότι θα εξομαλυνθούν οι όροι και οι συνθήκες δανεισμού της χώρας μας εξέφρασε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
Αναφερόμενος στο επταετές ομόλογο, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε μεταξύ άλλων ότι δεν γίνονται όλα αυτοματοποιημένα και πως τη στήριξη που ήθελε η κυβέρνηση την πέτυχε από τη Σύνοδο Κορυφής, χαρακτηρίζοντας το μηχανισμό ως «αξιόπιστη απειλή» προς όσους προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ελληνική οικονομική κρίση.
Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και του ΟΔΔΗΧ εκτιμούν ότι είναι εφικτή η υποχώρηση του spread, τις επόμενες εβδομάδες, προς τις 250-200 μονάδες βάσης.

Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη, λέει το ΔΝΤ

Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ότι θα χρειαστεί να το κάνει, είπε τη Μ.Δευτέρα ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Ντομινίκ Στρος-Καν.
Ο κ. Στρος-Καν είπε, πάντως, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις αυτή τη στιγμή ότι η χώρα θα χρειαστεί βοήθεια.
«Ελπίζω ότι δουλεύει η στρατηγική της ΕΕ για την Ελλάδα», είπε κατά την διάρκεια επίσκεψης του στην Πολωνία.
«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα, όπως και οποιοδήποτε άλλο μέλος μας, αλλά δεν φαίνεται σήμερα ότι θα είναι απολύτως απαραίτητη η βοήθεια» προσέθεσε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου