ΤΟΠΙΚΑ

Δύο μονάδες αγριαγκινάρας στο Αερινό

δύο-μονάδες-αγριαγκινάρας-στο-αερινό-851206

Σε συμφωνία αποκλειστικής χρήσης του σπόρου αγριαγκινάρας που έχει εξελίξει το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τα επόμενα τρία έτη για την καλλιέργεια 1.500.000 στρεμμάτων έχει έρθει ο Όμιλος Apollo Capital Group, και οι εταιρίες Ελληνική βιομάζα Α.Ε. και η Τράπεζα Ενέργειας Α.Ε., ενώ στη Μαγνησία οι δύο μονάδες τελικά των οποίων έχει δρομολογηθεί η εγκατάσταση και αδειοδότηση εργοστασίων για παραγωγή ενέργειας από βιομάζα θα βρίσκονται στο Αερινό με ετήσια δυνατότητα απορρόφησης 125.000 τόνους.

Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται η απόφαση της ΡΑΕ για την αδειοδότηση του Ομίλου εγκατάστασης και λειτουργίας εργοστασίων παραγωγής βιομάζας από τη χρήση αγριαγκινάρας.
Σε πρώτη φάση στόχος των ιθυνόντων είναι η κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση βιομάζας από την καλλιέργεια αγριαγκινάρας ισχύος 10MGW, του οποίου η τροφοδοσία θα γίνεται από την πρώτη ύλη που θα παράγουν οι αγρότες που θα συμβληθούν με την εταιρία. Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε ύψος 20 εκ. ευρώ, ενώ στόχος είναι η κατασκευή τελικά τριών μονάδων με την επένδυση να αγγίζει τα 60 εκ. ευρώ.
Όπως είχε δηλώσει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Αλέξανδρος Ευσταθίου «δεν θα γίνεται σε καμία περίπτωση εισαγωγή πρώτης ύλης από φτηνές περιοχές όπως μέχρι σήμερα κάναμε από την Ινδία, Ουκρανία και Γεωργία, αλλά θα είναι αποκλειστικά αυτοπαραγόμενη».
Η εταιρία επέλεξε μεταξύ και άλλων πόλεων το Βόλο, καθώς
πρόκειται για κομβικό σημείο. Από την εγκατάσταση που θα κατασκευαστεί στη Μαγνησία θα εξυπηρετήσει παράλληλα τους αγρότες της Καρδίτσας, Λάρισας, Παλαμά και Φαρσάλων, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ήδη η εταιρία έχει έρθει σε επαφή με τους αγρότες από τις συγκεκριμένες περιοχές.
Για την καλλιέργεια της αγριαγκινάρας, την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα και τα οφέλη των παραγωγών ο κ. Ευσταθίου σε συνεργασία με τον καθηγητή Νικόλαο Δαναλάτο, του Τμήματος Γεωπονίας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρόκειται να προβούν σε ενημερωτικές διαλέξεις για την παραγωγή ενέργειας από Βιομάζα στο διάστημα 20-30 Απριλίου στην Καρδίτσα και το Παλαμά.
Σε πρώτη φάση προβλέπεται η καλλιέργεια 1.500.000 στρεμμάτων σε πανελλαδικό επίπεδο, κυρίως από αγρότες στη Θεσσαλία, αλλά και στις περιοχές Κοζάνης, Φλώρινας, Γρεβενών, Σερρών, Ξάνθης, Δράμας, Έβρου.
Παράλληλα έχουν αγορασθεί γήπεδα σε συνολικά εννιά σημεία της Θεσσαλίας, δύο γήπεδα έχουν αγοραστεί στο Αερινό, ώστε να γίνει η κατασκευή εργοστασίων παραγωγής ενέργειας με πολλαπλά οφέλη για την περιοχή και το περιβάλλον με την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Συνολικά έχει δρομολογηθεί η εγκατάσταση και αδειοδότηση εργοστασίων για παραγωγή ενέργειας από βιομάζα σε επτά περιοχές και θα κατασκευαστούν 24 μονάδες δυνατότητα απορρόφησης 125.000 τόνους ετησίως, καθώς και άλλες μονάδες σε άλλα σημεία της χώρας.
Πάντως σύμφωνα με τα προβλεπόμενα οι παραγωγοί θα έχουν προχωρήσει πρώτα σε συμφωνία με την εταιρία και θα παρέχουν την πρώτη ύλη στο εργοστάσιο. Η τιμή του προϊόντος θα κυμαίνεται από 55 – 70 ευρώ ο τόνος και το προϊόν θα συλλέγεται από τον αγρότη είτε με μηχανήματα της εταιρίας της δεύτερης θυγατρικής της «Βιομάζα Καρδίτσας», είτε θα δημιουργηθούν ομάδες 10 – 20 καλλιεργητών, οι οποίοι θα νοικιάζουν τα μηχανήματα της εταιρίας και με φορτηγά θα μεταφέρει ο ίδιος το προϊόν στην πόρτα του εργοστασίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου