ΤΟΠΙΚΑ

Πάρτι μικροσωματιδίων στο Βόλο λόγω αφρικανικής σκόνης

πάρτι-μικροσωματιδίων-στο-βόλο-λόγω-α-53936

Κόκκινο χτύπησε την Τετάρτη, ο δείκτης του σταθμού μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας. Οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων έφθασαν έως και 4 φορές πάνω από τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια εξαιτίας της αφρικανικής σκόνης!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η ρύπανση της ατμόσφαιρας ήταν ορατή διά γυμνού οφθαλμού. Η θολούρα που επικρατούσε πάνω από την πόλη, δεν ήταν μόνο από ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Δεν ήταν τα τζάκια και οι σόμπες που έκαιγαν για να δικαιολογήσουν την αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Η μεταφορά αφρικανικής σκόνης σηματοδότησε την κούρσα… ανόδου των τιμών ΡΜ10 στην ατμόσφαιρα του Βόλου, που επιβαρύνεται πλέον όχι μόνο το χειμώνα από την αιθαλομίχλη αλλά και την άνοιξη και το καλοκαίρι από τη σκόνη από τη Σαχάρα.

Ο μέσος ημερήσιος όρος συγκεντρώσεων ΡΜ10 έκλεισε στα 66μgr/m3, όταν τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια είναι 50 μgr/m3.

Οι ωριαίες όμως υπερβάσεις από το απόγευμα έως αργά το βράδυ, καταδεικνύουν την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας. Το πάρτι των μικροσωματιδίων ξεκίνησε από τις 3 το μεσημέρι, οπότε και οι συγκεντρώσεις κινούνταν στο όριο των 50 μgr/m3. Οι συγκεντρώσεις αυξάνονταν για να φθάσουν τα 163 μgr/m3 στις έξι το απόγευμα, να σκαρφαλώσουν στα 204 μgr/m3 στις επτά το απόγευμα, στα 198 μgr/m3 στις οκτώ το βράδυ και στα 155 στις εννέα το βράδυ. Μέχρι και τα μεσάνυκτα, ο δείκτης δεν έπεσε κάτω από τα 63 μgr/m3.

Χθες οι άνεμοι κατάφεραν να «καθαρίσουν» την ατμόσφαιρα στο Βόλο.

Το φαινόμενο παρακολούθησε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη. Οπως ανέφερε το πρόβλημα ήταν ορατό διά γυμνού οφθαλμού και οφείλεται στη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, που έπληξε όλη τη χώρα. Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές, οι δείκτες «χτύπησαν» ακόμη και 1000 μgr/m3.

«Ηταν ένα έντονο φαινόμενο που εμφανίστηκε σε πολλά σημεία της χώρας», σχολίασε η ίδια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου