ΤΟΠΙΚΑ

Συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους ζητά το Συνδικάτο Μετάλλου

συμβάσεις-αορίστου-χρόνου-για-όλους-ζ-56202

Καταγγέλλοντας «μπλοκάκια» και μερική απασχόληση σε εργοστάσια και επιχειρήσεις

Μέτρα για τη μετατροπή των συμβάσεων έργου ορισμένου ή αορίστου χρόνου των εργαζομένων με μπλοκάκι, σε συμβάσεις αορίστου χρόνου με μισθωτή σχέση εξαρτημένης εργασίας με κατοχύρωση όλων των υπόλοιπων δικαιωμάτων τους (δώρα, επιδόματα, άδειες κλπ) ζήτησαν σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη της διοίκησης του συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας». Επίσης κάλεσαν τις διοικήσεις των σωματείων να εγγράψουν στη δύναμή τους, όλους τους εργαζόμενους που εργάζονται με μπλοκάκι.

Ο πρόεδρος του συνδικάτου Μετάλλου και βουλευτής του ΚΚΕ Κων. Στεργίου κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διότι όπως είπε «ολοκληρώνει στην κυριολεξία τη «βρώμικη δουλειά» που είχαν ξεκινήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να προετοιμάσουμε με όλες μας τις δυνάμεις την επιτυχία της 48ωρης απεργίας. Να σταλεί πιο δυνατό μήνυμα από την εργατική τάξη και το λαό μέσα από την απεργιακή συγκέντρωση την πρώτη μέρα και το συλλαλητήριο στην Αθήνα τη δεύτερη μέρα στο οποίο θα κατέβουμε μαζικά με πούλμαν και από τον Βόλο», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Στεργίου στην πλειοψηφία των εργοστασίων του Νομού αυξάνονται διαρκώς οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση, εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που οι συμβάσεις τους επεκτείνονται και ξαναεπεκτείνονται, ενοικιαζόμενοι, εργαζόμενοι σε εργολαβικά συνεργεία, εργαζόμενοι με εκ περιτροπής απασχόληση και διαθεσιμότητα καθώς και εργαζόμενοι με «μπλοκάκια».

«Εχουμε περιπτώσεις -ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος- που εργαζόμενοι δουλεύουν με τέτοιες σχέσεις εργασίας για πάνω από 10 χρόνια είτε με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων τους είτε με συμφωνητικό ανεξαρτήτων υπηρεσιών αορίστου χρόνου. Μέσα από το ΔΠΥ, ουσιαστικά σα Δούρειος Ιππος εισβάλλουν και απλώνονται οι λεγόμενες «νέες» εργασιακές σχέσεις, δηλαδή οι συνθήκες γαλέρας που θέλουν να επιβάλλουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους και που προωθεί και η σημερινή συγκυβέρνηση».

Η ταμίας του συνδικάτου και μέλος της διοίκησης του ΕΚΒ Χρυσούλα Τασολάμπρου τόνισε ότι το συνδικάτο Μετάλλου έχει πάρει σχετική απόφαση και εγγράφει ως μέλη του όλους τους εργαζόμενους που εργάζονται με μπλοκάκι καθώς, όπως τόνισε, τα σωματεία δεν μπορούν να κλείνουν τα μάτια και να αφήνουν έξω από αυτά τους εργαζόμενους και να τους αφαιρούν το δικαίωμα της συνδικαλιστικής δράσης και της πάλης για τα δικαιώματά τους.

Υπογράμμισε όλο αυτό το νομικό οπλοστάσιο έχει ψηφισθεί από όλες τις κυβερνήσεις πριν αλλά και μετά το 2010 και έτσι οι εργοδότες με στόχο την διασφάλιση των κερδών τους, εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους αυτούς να υπογράφουν τέτοιες συμβάσεις με ελαστική απασχόληση. Πρόκειται στην πλειοψηφία τους για νέους εργαζόμενους, μηχανικούς και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας μας, οι οποίοι εξαναγκάζονται να προσληφθούν με το απαράδεκτο καθεστώς του ΔΠΥ, εξασφαλίζοντας έτσι το προνόμιο ο εργοδότης να μην τους οφείλει ασφαλιστικές εισφορές, να μην τους καταβάλλει δώρα, επιδόματα αδείας, ασθένειας, άδειες, αποζημίωση απόλυσης κ.ά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου