ΤΟΠΙΚΑ

ΖΑΝ ΚΛΟΝΤ ΤΡΙΣΕ: «Εφαρμόσιμη λύση που μάλλον δεν θα χρειαστεί η Ελλάδα»

ζαν-κλοντ-τρισε-εφαρμόσιμη-λύση-που-μ-851206

Περικυκλωμένος από πλήθος δημοσιογράφων μετά τη λήξη των παλινδρομήσεων και δολιχοδρομιών που ακολουθήθηκαν για την εξεύρεση λύσης του ελληνικού προβλήματος, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας κ. Ζ.Κ.Τρισέ απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων, χωρίς να έχει προετοιμασθεί ειδική συνέντευξη Τύπου και μετά την ενημέρωση που έγινε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (και όχι πρόεδρο της Ε.Ε., όπως κακώς γράφει ο ελληνικός Τύπος), Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο:
«Η λύση που επιλέχθηκε είναι εφαρμόσιμη. Με αυτήν ανορθώνεται η αξιοπιστία της Ελλάδας, αν και ο μηχανισμός συνδυασμού κεφαλαίων του ΔΝΤ και διμερών δανείων από την Ευρωζώνη δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί, διότι η Ελλάδα θα επανακτήσει ταχέως την εμπιστοσύνη της αγοράς. Παράλληλα η εμπλοκή του ΔΝΤ στον μηχανισμό βοήθειας δεν παραβιάζει την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αφήνει αμετάβλητες τις ευθύνες των κυβερνήσεων στη ζώνη του Ευρώ.
Επίσης η ΕΚΤ διατηρεί την ανεξαρτησία της που είναι ιερή και απαραβίαστη και κανένας δεν την αμφισβητεί, ενώ οι Κυβερνήσεις της Ζώνης Ευρώ έχουν τη μέγιστη υπευθυνότητα».
Σε ερώτηση: «Ποια θα είναι τα κριτήρια της ΕΚΤ για μία δυνητική έκκληση της Ελλάδας για βοήθεια;» ο κ.Τρισέ εξήγησε: «Ο γενικός κανόνας θα είναι η κρίση για την χρηματοπιστωτική αστάθεια για την αιτούσα χώρα και για την Ευρωζώνη. Αλλά, επαναλαμβάνω, δεν υποθέτουμε ότι αυτός ο μηχανισμός θα χρειασθεί να ενεργοποιηθεί».
Σημαντική ήταν η απόφαση του κ. Τρισέ (πιθανότατα καθ’ υπαγόρευση του Γάλλου Προέδρου, του οποίου είναι τοποτηρητής) να παρατείνει τα έκτακτα μέτρα ρευστότητας στις τράπεζες και μετά το 2011, πράγμα που βοηθά και την Ελλάδα αλλά και τις ακολουθούσες χώρες με ανάλογες οικονομικές κρίσεις (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία). Με το σχέδιο αυτό αποτρέπονται δυνατότητες παρέμβασης
στην Ευρωπαϊκή Ένωση του ΔΝΤ, που τόσο υποστήριξε η κ. Μέρκελ.
Οι ληφθείσες τελικές αποφάσεις είναι τέτοιες που να μην υποπτεύονται οι Ευρωπαίοι πολίτες ότι η Γερμανία παίζει το παιχνίδι των ΗΠΑ (βλέπε ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ 21.2.10 άρθρο με τίτλο «Συνεργός των ΗΠΑ και της Βρετανίας η Γερμανία απεργάζεται διάλυση της ΟΝΕ») σε συνδυασμό με τις επικείμενες εκλογές στη Ρηνανία-Βεστφαλία. Από την ευρωπαϊκή πλευρά το παιχνίδι ευνοεί τις θέσεις του Πρόεδρου Σαρκοζί, ο οποίος από μακρού υποστηρίζει παλιότερο σχέδιο δημιουργίας Οικονομικής Κυβέρνησης της Ε.Ε., για την οποία αντιτίθενται και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και κυρίως οι ΗΠΑ, οι οποίες επιδιώκουν με κάθε τρόπο την τροχοπέδη κάθε προόδου και εξέλιξης της Ε.Ε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου