ΤΟΠΙΚΑ

Εργασία με μπλοκάκι σε εργοστάσια καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας»

εργασία-με-μπλοκάκι-σε-εργοστάσια-κατ-56937

Σοβαρές καταγγελίες ότι εργοστάσια και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο Βόλο απασχολούν εργαζόμενους με μπλοκάκι σε ειδικότητες όπως μηχανικοί αλλά και σε ανειδίκευτους εργάτες από τους οποίους ζητούν να ανοίξουν βιβλία στην εφορία για να συνεχίσουν να εργάζονται, έκανε το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» που σήμερα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει λεπτομέρειες για το θέμα.

Οπως καταγγέλλει νέοι μηχανικοί και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, εξαναγκάζονται να προσληφθούν με το καθεστώς του δελτίου παροχής υπηρεσιών, εξασφαλίζοντας έτσι το προνόμιο ο εργοδότης να μην τους οφείλει ασφαλιστικές εισφορές, να μην τους καταβάλλει δώρα, επιδόματα αδείας, ασθένειας, άδειες, αποζημίωση απόλυσης κ.ά. Στα εργοστάσια μάλιστα της περιοχής μας (ΜΕΤΚΑ, ΒΕΜΕΚΕΠ, ΑΓΕΤ κ.ά.) -σύμφωνα με το Συνδικάτο- η μορφή αυτή έχει επεκταθεί όχι μόνο στους επιστήμονες αλλά και σε ανειδίκευτους εργάτες οι οποίοι καλούνται όπως και οι πρώτοι, να ανοίξουν βιβλία στην εφορία, να πληρώνουν λογιστές, να φορολογούνται σαν αυτοπασχολούμενοι, να μη μπορούν να καλύψουν τις εισφορές τους στα ταμεία.

«Ζούμε όλοι στο πετσί μας -σημειώνει επίσης το Συνδικάτο «Μήτσος Παπαρήγας»- τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και των αντιλαϊκών-αντεργατικών μέτρων που προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ολοκληρώνοντας στην κυριολεξία την «βρώμικη δουλειά» που είχαν ξεκινήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ζούμε όλοι στο πετσί μας την εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς και στα εργοστάσια της περιοχής μας. Οι εργοδότες πατώντας πάνω στους αντιλαϊκούς νόμους που χτίζονται «λιθαράκι λιθαράκι» εδώ και χρόνια από την ΕΕ, τους μονοπωλιακούς ομίλους και την εκάστοτε κυβέρνηση, επιβάλλουν εργασιακό μεσαίωνα».

Οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι -σύμφωνα με το συνδικάτο- παρότι δουλεύουν με καθεστώς μισθωτής σχέσης εξαρτημένης εργασίας, εξαναγκάζονται από τον εργοδότη για να μπορούν να δουλέψουν να υπογράφουν συμφωνητικά «ανεξαρτήτων υπηρεσιών» ή συμβάσεις έργου, σαν να πρόκειται για εργολάβους επιχειρηματίες. Οι συνάδελφοι αυτοί έχουν καθορισμένο τόπο εργασίας, καθορισμένο ωράριο και βέβαια συγκεκριμένα καθήκοντα που τους ανατίθενται, όπως και όλοι οι συνάδελφοι μισθωτοί, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που εργαζόμενοι δουλεύουν με τέτοιες σχέσεις εργασίας για πάνω από 10 χρόνια είτε με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων τους είτε με συμφωνητικό ανεξαρτήτων υπηρεσιών αορίστου χρόνου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου