ΤΟΠΙΚΑ

Μηνύματα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες ~ Έστειλαν μαθητές με τα ποιηματά τους

μηνύματα-αλληλεγγύης-στους-πρόσφυγε-57584

Συγκλονιστικοί οι στίχοι με τους οποίους μαθητές πολεμούν το ρατσισμό

Ισχυρό πλήγμα κατά του ρατσισμού, κατάφεραν χθες μαθητές σχολείων της Μαγνησίας. Με όπλο τους, τους στίχους, έστειλαν τα δικά τους αντιρατσιστικά μηνύματα μέσα από τα ποιήματα που συνέθεσαν οι ίδιοι. Την ώρα που στο ΣΕΑ Αερινού έφθανε νέα «φουρνιά» προσφύγων, οι μαθητές απήγγειλαν τα ποιήματά τους, ανοίγοντας την αγκαλιά τους στους πρόσφυγες.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Μα για σκέψου

μπορείς να κρίνεις με πατέρα μετανάστη,

με παππούδες πρόσφυγες,

μπορείς;»,

η στροφή του ποιήματος που απήγγειλε η μαθήτρια του Γυμνασίου Βελεστίνου, Βάια Μπόλκα.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η μαθήτρια υπογράμμισε την ανάγκη αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι και η Ελλάδα έχει προσφυγικές μνήμες.

Μέσα από τους στίχους της η μαθήτρια του 5ου Γυμνασίου Βόλου, Κατερίνα Ακριβοπούλου, περιγράφει το δράμα των προσφύγων που ταξιδεύουν σε επικίνδυνες συνθήκες για να φθάσουν στη δική τους γη της Επαγγελίας:

«Φεύγουν οι ανθρώπινες ζωές

σαν φύλλα στον αέρα.

Η απώλεια με στιγματίζει

μέρα με τη μέρα.

Φοβάμαι πάνε οι φίλοι μου

και η οικογένειά μου.

Πνίγονται σε μία θάλασσα

και φεύγουν μακριά μου»,

οι στίχοι που απήγγειλε ζητώντας από την κοινωνία να αγκαλιάσει και να βοηθήσει τους πρόσφυγες που φθάνουν στην πατρίδα μας.

Χθες, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, ακούστηκε η φωνή των μαθητών. Μαθητές και από τις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης, εμπνεύστηκαν και έγραψαν ποιήματα με αντιρατσιστικά μηνύματα εστιάζοντας στο προσφυγικό ζήτημα.

Περί τα 70 ποιήματα, αποτελούν το σχολικό ανθολόγιο. Σχεδόν 40 έγραψαν μαθητές από 10 σχολεία της δευτεροβάθμιας και 30 ποιήματα συνέθεσαν μαθητές από 20 σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα 35 από αυτά απαγγέλθηκαν χθες από τους δημιουργούς τους, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης σε εκπαιδευτικούς και γονείς που παρακολούθησαν την κοινή εκδήλωση που διοργάνωσαν οι διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας.

«Πες το με ένα ποίημα είναι το θέμα της εκδήλωσής μας και αφορά στο προσφυγικό ζήτημα, που έχει αναχθεί σε μείζονος σημασίας από τη στιγμή που και η περιοχή μας θα κληθεί να φιλοξενήσει αριθμό προσφύγων. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε: να στείλουμε μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και ιδίως στα μικρά παιδιά», ανέφερε ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γιώργος Πολύζος.

«Στην ελληνική εκπαίδευση για να περάσουμε στους μαθητές μας το καλό κι αγαθό έχουμε πολλούς τρόπους. Ο σημερινός είναι ένας καινοτόμος τρόπος. Εχουμε τους «καλύτερους» ποιητές – μαθητές που απήγγειλαν ποιήματα ενάντια στο ρατσισμό. Ετσι περνάμε αντιρατσιστικά μηνύματα μέσα από καινοτόμες δράσεις και στόχος είναι να συμβάλλουν στον πόλεμο κατά του ρατσισμού», σημείωσε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου