ΤΟΠΙΚΑ

Τηλεφροντίδα ασθενών στο σπίτι…

τηλεφροντίδα-ασθενών-στο-σπίτι-851206

Ενα από τα προγράμματα που έχουν εγκριθεί και ενταχθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση για λογαριασμό του CitiesNet στο οποίο συμμετέχουν και οι Δήμοι Βόλου και Νέας Ιωνίας, είναι αυτό που αφορά στον «εξοπλισμό και την οργάνωση ολοκληρωμένου δικτύου παροχής υπηρεσιών τηλεφροντίδας ασθενών με χρόνια νοσήματα». Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό για την υλοποίησή του 990.000 ευρώ και πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από πιστώσεις του ΕΣΠΑ.
Όπως τονίστηκε κατά την παρουσίαση των προτάσεων της CitiesNet και του Δήμου Βόλου σε εκδήλωση που έγινε την περασμένη Τρίτη στο Δημαρχείο, το προτεινόμενο έργο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός κέντρου τηλεφροντίδας ασθενών με χρόνια νοσήματα, το οποίο και θα αποτελέσει κόμβο εξυπηρέτησης των έντεκα δήμων της Ψηφιακής Κοινότητας Κεντρικής Ελλάδος ( CitiesNet) και ειδικότερα των παρακάτω έντεκα Δήμων : Βέροιας, Βόλου, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κατερίνης, Κοζάνης, Λαμιέων, Λαρισαίων, Νέας Ιωνίας και Τρικκαίων. Οι παραπάνω Δήμοι, όταν θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα -το αργότερο το 2015 οπότε και θα λήξει το ΕΣΠΑ- θα απολαμβάνουν αρχικά υπηρεσίες βασιζόμενες στα παρακάτω προγράμματα:
– Πρόγραμμα Τηλεφροντίδας για την Παρακολούθηση και Θεραπεία Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη κατ΄ οίκον
– Πρόγραμμα Τηλε – καρδιολογίας για ασθενείς με Χρόνια Καρδιακή Ανεπάρκεια (ΧΚΑ)
– Διαγνωστική προσέγγιση ασθενών με αρρυθμίες και « αίσθημα παλμών» με τη χρήση συσκευής καρδιογραφικής καταγραφής συμβάντων, διάγνωσής τους και αυτόματης μετάδοσής τους μέσω τηλεφωνικού δικτύου
– Βιολογική τηλεμετρία υπερτασικών ασθενών με τη χρήση συστήματος βασισμένο στην κινητή τηλεφωνία και στο διαδίκτυο
– Ρύθμιση θεραπευτικής αγωγής σε ασθενείς με Χρόνιο Βρογχικό Άσθμα /Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας ( ΧΑΠ) μέσω τηλεσπειρομέτρησης /τηλε-οξυμετρίας
– Πρόγραμμα εντοπισμού ασθενών και άμεσης κλήσης για βοήθεια.
Όπως τονίζεται στη σχετική πρόταση που έχει κατατεθεί και έχει εγκριθεί το κέντρο τηλεφροντίδας θα εγκατασταθεί στο Δήμο Τρικκαίων ο οποίος διαθέτει σημαντική εμπειρία και στελέχωση σε εφαρμογές τηλε – ιατρικής και τηλεπρόνοιας για να ανταποκριθεί στη φιλοξενία των κεντρικών δομών (π.χ διακομιστές, servers κ.λ.π.) του προγράμματος τηλεφροντίδας και εκεί θα έχουν απομακρυσμένοι πρόσβαση όλοι οι υπόλοιποι Δήμοι – μέτοχοι της CitiesNet. O κάθε Δήμος θα εξοπλίσει με περιφερειακές συσκευές φορητής βιολογικής τηλεμετρίας υφιστάμενες υποδομές (π.χ. Βοήθεια στο Σπίτι) και θα εξυπηρετείται από τα δημοτικά ιατρεία, ιατρούς συμβεβλημένους με τις δημοτικές υπηρεσίες, δομές υγείας καθώς και συμβεβλημένα με το πρόγραμμα νοσοκομεία της περιοχής. Οι ποσότητες εξοπλισμού (τεμάχια) που αντιστοιχούν για τους 11 συνολικά Δήμους είναι: ΣΕΤ = 59, ΤRACKER= 423 και ΚΑΤΑΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑΣ =77. Το ΣΕΤ είναι ο τερματικός εξοπλισμός χρηστών και περιλαμβάνει ηλεκτροκαρδιογράφο, σπειρόμετρο, πιεσόμετρο, οξύμετρο, γλυκοζόμετρο και ζυγαριά. Στο Δήμο για την εφαρμογή του προγράμματος αντιστοιχούν 7 ΣΕΤ 52 ΤΡΑCKER και 9 Καταγραφικά Καρδιακής Λειτουργίας. Αντίστοιχα στο Δήμο Νέας Ιωνίας αντιστοιχούν δύο ΣΕΤ, 23 ΤRACKER και 4 Καταγραφικά Καρδιακής Λειτουργίας.
Στα πλαίσια του ολικού προγράμματος τηλεφροντίδας θα επιλέγονται ασθενείς με χρόνια νοσήματα (όπως χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, βρογχικό άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, άνοια, αρρυθμίες) από τους ιατρούς του προγράμματος με κριτήριο την ανάγκη εντατικής παρακολούθησης και ρύθμισης της θεραπευτικής αγωγής ή /και με προβλήματα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, όπως άτομα (ΑΜΕΑ, μεγάλη ηλικία , έλλειψη συγγενών).
Στους ασθενείς που θα πληρούν τα κλινικά κριτήρια και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα , θα παρέχονται από το Κέντρο Τηλεφροντίδας συσκευές φορητής βιολογικής τηλεμετρίας (τηλεκαρδιογράφος, τηλεπιεσόμετρο, τηλεσπιρόμετρο, τηλεμετρητής σακχάρου κ.λ.π.) με δυνατότητα αποστολής της μέτρησης μέσω κινητού τηλεφώνου στο κέντρο τηλεπρόνοιας του Δήμου και από εκεί μέσω του Διαδικτύου στον ειδικό ιατρό. Ο θεράπων ιατρός συνδεόμενος μέσω Διαδικτύου θα μπορεί να ενημερώνεται για τις μετρήσεις και είναι σε θέση να δώσει τηλεφωνικές οδηγίες στον ασθενή στην οικία του για τροποποίηση της αγωγής όταν απαιτείται ή να τον καλέσει στο ιατρείο για επιπλέον εξετάσεις. Το Κέντρο Τηλεφροντίδας θα διαθέτει σύστημα διαχείρισης πληροφοριών των ασθενών και θα διατηρεί ηλεκτρονικό φάκελο.
Οι ιατροί του προγράμματος τηλε- φροντίδας οι οποίοι θα λαμβάνουν τις μετρήσεις θα είναι ιατροί των δημοτικών ιατρείων /δημοτικών ιδρυμάτων / Κέντρων Ανοικτής Προστασίας (ΚΑΠΗ) /Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» ή συμβεβλημένοι ιδιώτες ιατροί με το πρόγραμμα τηλε-φροντίδας του Δήμου, καθώς και γιατροί των Γενικών Νοσοκομείων του ΕΣΥ ή των ασφαλιστικών φορέων των δημοτών (π.χ. ΙΚΑ) που θα εξυπηρετούνται με το πρόγραμμα Τηλεφροντίδας και θα συμβληθούν με το αντίστοιχο πρόγραμμα Τηλεφροντίδας του Δήμου που αναφέρεται παραπάνω.
Τα οφέλη του προγράμματος θα είναι πολλαπλά καθώς θα παρέχουν υποστήριξη από απόσταση ένα μέρος των ασθενών που εξυπηρετούνται από το φορέα παροχή υπηρεσιών υγεία και που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες: Υποστήριξη της επιστημονικής συνεργασίας και πληρέστερη εικόνα του ασθενούς / τήρηση πλήρους ιατρικού φακέλου και προγράμματα εξατομικευμένης παρακολούθησης και καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου