ΤΟΠΙΚΑ

Πασχαλιά κατ’ οίκον οι Βολιώτες

πασχαλιά-κατ-οίκον-οι-βολιώτες-851206

Πάσχα… οικογενειακά και εντός των τειχών για τους Βολιώτες. «Το ταμείον είναι μείον», γι’ αυτό και οι περισσότεροι επιλέγουν να σουβλίσουν τον οβελία είτε σε στενό οικογενειακό κύκλο είτε σε συγγενικά σπίτια, προσαρμόζοντας πλέον τα ήθη και τα έθιμα στις ανάγκες του οικογενειακού κορβανά.
Την ίδια στιγμή αυξάνονται τα «κεσάτια» για τουριστικά πρακτορεία της περιοχής αλλά και ταξιδιωτικά γραφεία που υπολόγιζαν στην έξοδο του Πάσχα, όμως από ό,τι δείχνουν τα πράγματα «λογάριαζαν και αυτοί χωρίς τον ξενοδόχο».
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία για την πασχαλινή έξοδο στα νησιά των Βορείων Σποράδων η ακτοπλοϊκή κίνηση υπολογίζεται ότι θα είναι μειωμένη τουλάχιστον κατά 70%. «Πρόκειται για ρεκόρ πτώσης όλων των εποχών» λένε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ έμπειροι πράκτορες, οι οποίοι προσπαθούν να ξορκίσουν «το κακό» που έρχεται, αποδίδοντας κυρίως το φαινόμενο στο γεγονός ότι το Πάσχα φέτος είναι πολύ νωρίς εποχιακά αφενός και, αφετέρου, το κλίμα που έχει δημιουργηθεί με αφορμή την οικονομία δεν ενθαρρύνει εξόδους.
«Θα κάτσω… σπίτι»
Οι εξελίξεις αυτές έχουν επηρεάσει «την επιθυμία για ταξίδι», που θεωρείται από τους εκπροσώπους της τοπικής αγοράς ως ο κινητήριος μοχλός στην πραγματοποίηση ταξιδιών.
Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι ενώ οι τιμές για ταξίδια σε εσωτερικό και εξωτερικό είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές με προσφορές και ειδικές τιμές, η «έξοδος» των Βολιωτών σε εσωτερικό και εξωτερικό είναι πολύ μικρότερη από το 2008, που θεωρείται η τελευταία χρονιά πριν την κατηφορική πορεία της ελληνικής οικονομίας.
H οργανωμένη κίνηση προς τους ελληνικούς προορισμούς είναι μειωμένη μέχρι και 40%, ενώ σημαντικότερες είναι οι μειώσεις στα ταξίδια προς το εξωτερικό, που σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζουν και το 70% με 80%.
«Η ψυχολογία των περισσοτέρων είναι τέτοια που δεν επιτρέπει να προγραμματίσουν ταξίδια στο εξωτερικό. Παράλληλα όμως όσο ελκυστικές να είναι οι τιμές και οι προσφορές, με τις περικοπές που υποβάλλονται σε μισθούς είναι λογικό να ανατρέπεται κάθε άλλος προγραμματισμός» επεσήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Νίκος Βισβίκης.
Σύμφωνα βέβαια με τον ίδιο ένα μέρος της υποτονικότητας στις κρατήσεις αναμένεται να καλυφθεί μέσα στη Mεγάλη Eβδομάδα με τα ταξίδια της τελευταίας στιγμής προς τους παραδοσιακούς για τις εορτές του Πάσχα προορισμούς, αλλά και πιο κοντινά, άρα και οικονομικά ταξίδια.
Πρώιμο Πάσχα,
διστακτικοί οι ξενοδόχοι
Τα ξενοδοχεία στην ηπειρωτική Μαγνησία και μέσα στο Βόλο εν όψει του Πάσχα παρουσιάζουν μία πληρότητα της τάξεως του 70%. «Ούτε κλαίει ούτε γελάει», όπως υπογραμμίζουν οι ίδιοι οι ξενοδόχοι.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και για τα νησιά των Βορείων Σποράδων. Οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και τα οργανωμένα συγκροτήματα δεν έχουν καν ανοίξει, αφού το Πάσχα φέτος είναι πολύ νωρίς και, εάν μη τι άλλο, προσπαθούν να κάνουν συντήρηση δυνάμεων, αφού αδυνατούν να απασχολήσουν προσωπικό από τώρα και μέχρι τον Οκτώβριο που θα διαρκέσει η τουριστική περίοδος. Όσοι επισκέπτες έχουν επιλέξει ήδη να γιορτάσουν την Ανάσταση στα νησιά, έχουν φροντίσει να εξασφαλίσουν στέγη στα ξενοδοχεία ή δωμάτια που παραμένουν σε λειτουργία κατά τη διάρκεια του χρόνου ή λειτουργούν ως οικογενειακές επιχειρήσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου