ΤΟΠΙΚΑ

O ρόλος του ΔΝΤ στο επίκεντρο προβληματισμού

o-ρόλος-του-δντ-στο-επίκεντρο-προβληματ-851206

Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί, εκτός και αν παραστεί επείγουσα ανάγκη, να πιει το «πικρό ποτήρι» της προσφυγής στην οικονομική βοήθεια του ΔΝΤ, ενώ το οικονομικό επιτελείο εκφράζει την ελπίδα να μην χρειαστεί ποτέ να ενεργοποιηθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός βοήθειας.
Στον μηχανισμό στήριξης, οι χώρες της ευρωζώνης -μέσω διμερών δανείων- θα προσφέρουν τα 2/3 της βοήθειας (εκτιμώμενου ύψους 22 δισ. ευρώ περίπου) και το υπόλοιπο 1/3 το ΔΝΤ.
Σε δηλώσεις του, μετά τη συμφωνία των χωρών της ευρωζώνης την βοήθεια στην Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ελπίδα να μην χρειαστεί η χώρα να χρησιμοποιήσει το «δίχτυ ασφαλείας».
Η παρέμβαση Τρισέ σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ελλάδα λειτουργεί σταθεροποιητικά για το τραπεζικό σύστημα της χώρας, προσέθεσε.
Κυβερνητικοί κύκλοι, σχολιάζοντας τη συμφωνία στην ΕΕ, υπογράμμιζαν ότι η Ελλάδα δεν σκοπεύει να ενεργοποιήσει τον συγκεκριμένο μηχανισμό, καθώς επιθυμεί να δανειστεί από την αγορά και προς αυτήν θα κινηθεί.

Σε ό,τι αφορά το ερώτημα των όρων που θέτει το ΔΝΤ για την συμμετοχή του στον μηχανισμό, τονίστηκε ότι το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν ζητά επιπρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή από την Ελλάδα και αυτό έχει επιβεβαιωθεί και από συζητήσεις που είχαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης με το Ταμείο στο πρόσφατο παρελθόν.

Έντονες αντιρρήσεις για τον ρόλο του ΔΝΤ εξέφρασε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Πάντως, χθες, Παρασκευή, «μάζεψε» τις επικριτικές δηλώσεις του και είπε ότι «έχουμε πολύ καλή εκτίμηση για τη γνώμη του ΔΝΤ, συνεργαστήκαμε με το ΔΝΤ στην Αθήνα. Ουδέποτε είπα ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ είναι αυτό ή εκείνο. Πάντα λέω ότι πρέπει να έχουμε τη μέγιστη υπευθυνότητα από την πλευρά των κυβερνήσεων στη ζώνη του ευρώ».
Λιγότερο «διπλωματικός», ο υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ, Πορτογάλος, Βίτορ Κονστάνσιο, δήλωσε ότι το ΔΝΤ δεν θα πρέπει να έχει ρόλο στην όποια βοήθεια προς την Ελλάδα.
«Όπως δήλωσα κατά τη διάρκεια των ακροάσεών μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκτιμώ ότι το ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητο και δεν θα πρέπει να έχει ρόλο» είπε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου