ΤΟΠΙΚΑ

Εκστρατεία κατά της παιδικής εργασίας

εκστρατεία-κατά-της-παιδικής-εργασία-61153

Πρωτοβουλία της Αρσις προκειμένου να αποτραπεί το φαινόμενο και να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία

Ενημερωτική εκστρατεία κατά της παιδικής εργασίας πραγματοποιεί η Αρσις Βόλου, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στις οικογένειες των 21 παιδιών που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στο Βόλο.

Η καμπάνια που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα στο κέντρο της πόλης από την ομάδα του steetwork της Αρσις Βόλου, με τη συμμετοχή ευαισθητοποιημένων μαθητών και εκπαιδευτικών του 3ου Γυμνασίου, αποτέλεσε σημαντικό βήμα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Αρσις, υπογραμμίζεται ότι σχεδόν καθημερινά περίπου 100 παιδιά βρίσκονται σταθερά στους δρόμους των δύο μεγάλων πόλεων, Αθήνας και Θεσσαλονίκης. «Στο Βόλο, μέχρι στιγμής έχουμε διαπιστώσει 21 περιστατικά και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το street work» επισημαίνουν οι υπεύθυνοι της «Αρσις».

Από τις μαρτυρίες των ίδιων των παιδιών που εργάζονται στις πόλεις που έχει εφαρμοστεί το street work, καταδεικνύονται με γλαφυρό τρόπο οι αιτίες του φαινομένου και καταγράφεται η καταπάτηση των δικαιωμάτων τους: ανεργία των γονέων, φτώχεια της οικογένειας, κοινωνικός αποκλεισμός, κακοποίηση, αδυναμία πρόσβασης στην εκπαίδευση, στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών για την αξιοπρεπή διαβίωση… Μέσα από την καταγραφή, τις δημόσιες παρεμβάσεις και δράσεις που αναπτύσσονται από την Αρσις, επιδιώκεται η ενημέρωση και ανάδειξη όλων των διαστάσεων του φαινομένου, καθώς και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι οικογένειες τους. Παράλληλα η ουσιαστική και συστηματική υποστήριξη των παιδιών που βιώνουν την εργασιακή εκμετάλλευση και η συνεχής διεκδίκηση πρωτοβουλιών και μέτρων για την προστασία των παιδιών και των δικαιωμάτων τους.

Η Αρσις που δραστηριοποιείται στο Βόλο, μετά την πρώτη καταγραφή που διήρκησε δύο μήνες, ξεκινάει με δράσεις ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των πολιτών και η προσπάθεια θα συνεχιστεί με το σχεδιασμό ενεργειών υποστήριξης κάθε παιδιού, σύμφωνα με το βέλτιστο συμφέρον του.

Οι παραινέσεις που απευθύνουν οι ειδικοί της Αρσις στην τοπική κοινωνία, συνοψίζονται σε τέσσερις κινήσεις ουσιαστικής σημασίας για τα ίδια τα παιδιά που βιώνουν την παιδική εργασία. Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά «μη δίνετε χρήματα, διότι συντηρούν την παρουσία των παιδιών στο δρόμο και ενισχύουν το φαινόμενο της παιδικής εργασίας. Προσφέρετε κάτι χρήσιμο: Τρόφιμα, όπως χυμό, νερό, σάντουιτς κ.λ.π, ρούχα, όπως μπουφάν για το κρύο ή καπέλο για τον ήλιο, γάντια για να προστατεύονται καθώς εργάζονται μαζεύοντας σκουπίδια, οτιδήποτε αντιληφθείτε ότι θα χρειαζόταν ακόμα και παιχνίδια ή βιβλία».

Παράλληλα, όσοι αντιληφθούν κάποιο περιστατικό παιδικής εργασίας, καλούνται να επικοινωνήσουν με την Αρσις, για να βοηθήσουν στον εντοπισμό και την αρωγή του παιδιού.

Το τηλέφωνο επικοινωνίας, για χρήσιμες οδηγίες, είναι 2421215525, ενώ παράλληλα είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων το τηλέφωνο 1107 που ανήκει στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου