ΤΟΠΙΚΑ

Εκαναν βόλτα στις Κυκλάδες οι Τούρκοι!

εκαναν-βόλτα-στις-κυκλάδες-οι-τούρκοι-851206

Με μία νέα ποιοτικά αναβαθμισμένη πρόκληση συνέχισαν το κρεσέντο της επιθετικότητας οι Τούρκοι χθες, μία ημέρα πριν την εθνική επέτειο. Για τρίτη φορά τις τελευταίες 20 ημέρες, ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο έφτασε σχεδόν μέχρι τα παράλια της Αττικής, αφού προηγουμένως είχε διαπλεύσει ολόκληρο το Αιγαίο για 24 ώρες!
Η τουρκική κορβέτα «Μπάφρα», περίπου στις 2:15 τα ξημερώματα της Τετάρτης, παραβίασε τους κανόνες της αβλαβούς διέλευσης, ενώ έπλεε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων στο στενό του Κάβο Ντόρο. Η πυραυλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού «Κρυσταλλίδης» ενημέρωσε τον κυβερνήτη του τουρκικού πολεμικού να απομακρυνθεί από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Λίγη ώρα μετά, το τουρκικό πολεμικό βγήκε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Οι αρχικές πληροφορίες ότι η τουρκική κορβέτα “Μπάφρα” προκάλεσε συναινετική νηοψία ελληνικού εμπορικού σκάφους ελέγχονται ως ανακριβείς. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το πλήρωμα του τουρκικού πλοίου δεν κάλεσε στον ασύρματο του παραπλέοντος εμπορικού πλοίου «Αρχάγγελος» ζητώντας ενημέρωση για το δρομολόγιο που ακολουθούσε. Η επίσημη εκδοχή αναφέρει ότι το τουρκικό πολεμικό δεν εξέπεμψε σήμα στο “Αρχάγγελος” ούτε και ζήτησε από τον πλοίαρχο του εμπορικού ενημέρωση για το λιμάνι προορισμού του, ποιο είναι το όνομα του πλοίου και από πού απέπλευσε. Συνομιλία καταγράφηκε, αλλά υπήρξε μεταξύ του λιμεναρχείου Ραφήνας και άλλου παραπλέοντος εμπορικού πλοίου και εκ παραδρομής μεταφέρθηκε από το Πεντάγωνο σαν επικοινωνία της τουρκικής κορβέτας με το ελληνικό πλοίο “Αρχάγγελος”.
Η πορεία της τουρκικής κορβέτας, που απέπλευσε μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας από το ναύσταθμο της Σμύρνης, είναι «εντυπωσιακή»! Ξεκίνησε από τη Σμύρνη, πέρασε ανάμεσα από Λέσβο και Χίο, και μετά προς Λήμνο, όπου άλλαξε πορεία και συνέχισε νότια. Ξαναπέρασε δυτικά της Χίου, έπλευσε ανάμεσα σε Ικαρία και Σάμο, συνέχισε κατά μήκος μικρασιατικών παραλίων, πέρασε ανοιχτά της Κω, κινήθηκε δυτικά της Ρόδου και έπλευσε ανάμεσα σε Τήλο και Χάλκη. Περίπου στις 9 το πρωί της Τρίτης βρισκόταν νότια της Αστυπάλαιας, συνέχισε πλέοντας μεταξύ Ιου, Σαντορίνης και Φολεγάνδρου, κινήθηκε δυτικά της μήλου, πέρασε ανάμεσα σε Αντίμηλο και Φαλκονέρα, συνέχισε στο στενό της Κέας-Κύθνου και μετά πλέοντας εντός ελληνικών χωρικών υδάτων πέρασε το Κάβο Ντόρο. Στις 2.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης βγήκε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και περίπου στις 11 το πρωί της Τετάρτης βρισκόταν στα διεθνή ύδατα ΒΔ της Ικαρίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου