ΤΟΠΙΚΑ

Και τα έξοδα κηδείας

και-τα-έξοδα-κηδείας-851206

Αντιλαμβάνομαι ότι τα χτυπήματα είτε των αγορών είτε των «συγγενών» μας σαν την κ. Μέρκελ είναι πολλά και δυνατά τόσο που δικαιολογούν κάποια ζάλη στους οικονομικούς εγκεφάλους της κυβέρνησής σας, κ. Πρόεδρε. Αλλά για όλα τα πράγματα υπάρχουν και όρια.
Αυτή η διάταξη στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο με την οποία προβλέπεται επιβολή σημαντικής φορολογίας ακόμη και στις αποζημιώσεις απολυόμενων, ξεπερνάει και τα όρια του εξοργιστικού. Τείνει προς το απάνθρωπο.
Για σκεφθείτε για παράδειγμα όλους τους άνδρες και γυναίκες αρκετά ώριμης ηλικίας που έχασαν τη δουλειά τους με την αποβιομηχάνιση της Κεντρικής Δυτικής Μακεδονίας και παραμένουν ακόμη άνεργοι, χωρίς πια να δικαιούνται και το επίδομα του ΟΑΕΔ. Θα αισθάνονται… τυχεράκηδες που απολύθηκαν πριν δυο ή τρία χρόνια και έτσι δεν είχε την δυνατότητα το κράτος να βάλει χέρι ακόμη και στην αποζημίωση τους.
Με τη φόρα που έχουν πάρει ορισμένοι, σε λίγο θα προτείνουν να φορολογούνται ακόμη και τα έξοδα… κηδείας που καταβάλλει το ΙΚΑ ή οποιοσδήποτε άλλος οργανισμός σε όσους φεύγουν από τον επί γης παράδεισο που λέγεται Ελλάς, την «οικονομικά ισχυρή» και «πρωταγωνιστή των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή μας», όπως μας λέγατε όλοι επί τόσα χρόνια.
Είναι μια προσοδοφόρος ιδέα, δεδομένου ότι έχουμε και αύξηση αυτοκτονιών απελπισμένων από την κρίση. Απολύεται ένας εργαζόμενος, του παίρνετε φόρο από την αποζημίωση για την σωτηρία της πατρίδας. Μετά παθαίνει κατάθλιψη, οδηγείται στην αυτοκτονία, οπότε ξαναβοηθάει την πατρίδα με τον φόρο επί του επιδόματος κηδείας.
Ας με συγχωρήσουν οι αναγνώστες για το μακάβριο σημερινό σημείωμα, αλλά μόλις προ πέντε ημερών απολύθηκε φίλος τυπογράφος, 56 ετών, με ένα παιδί σε φάση μεταπτυχιακού και ένα άνεργο, παρά τα δυο πτυχία του. Και η προοπτική να βρει σύντομα δουλειά είναι περίπου ίση με το να κερδίσει το λαχείο. Από τέτοιους θα βρείτε να πάρετε όσα μας λείπουν;
Δεν ψάχνετε αποτελεσματικότερα και σε καμιά άλλη τσέπη και όχι μόνο στων μισθωτών και των συνταξιούχων, για να βρείτε τα λεφτά που «υπάρχουν»; Διότι ως τώρα οι μόνες τσέπες που αδειάζουν είναι αυτές οι δύο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου