ΤΟΠΙΚΑ

Νέα περιστατικά αερορύπανσης ~ Καταγγελίες για οσμή δηλητηρίου στην ατμόσφαιρα

νέα-περιστατικά-αερορύπανσης-καταγγ-69239

Αναφέρονται από τον Ιατρικό Σύλλογο με ερωτήματα στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Ερωτήματα στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό με αφορμή νέες καταγγελίες πολιτών του Βόλου για αερορύπανση και δυσοσμία τις νυκτερινές ώρες, απευθύνει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ευθ. Τσάμης, επισημαίνει στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» ότι «το παράξενο είναι ότι αυτή η οσμή δηλητηρίου στην ατμόσφαιρα του Βόλου δεν εντοπίζεται σε περιόδους με χαμηλές θερμοκρασίες, που θα απαιτούσαν λειτουργία εστιών καύσης για θέρμανση κατοικιών, αλλά σε νύχτες με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες».

Ειδικότερα στην ανακοίνωση, αναφέρονται τα εξής:

«O Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας γίνεται για άλλη μια φορά αποδέκτης διαμαρτυρίας και καταγγελιών πολιτών σχετικά με την καύση ακατάλληλων υλικών, με ιδιαίτερα δυσάρεστη οσμή κατά τις βραδινές, αλλά και τις πρωινές ώρες, που έχουν σαν αποτέλεσμα την δημιουργία συμπτωμάτων σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως προβλήματα οφθαλμών, αλλεργικών αντιδράσεων αλλά και σε πολλές περιπτώσεις δύσπνοιας. Το φαινόμενο αυτό έχει ως συνέπεια αρκετοί συμπολίτες μας να προσέρχονται στα ιατρεία με προβλήματα υγείας που συνδέονται άμεσα με την αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων. Δεν πέρασε μεγάλο διάστημα από την πρόσφατη ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας για το φαινόμενο της αιθαλομίχλης στην πόλη μας και τις επιπτώσεις της στην υγεία των συμπολιτών μας. Πρόσφατη είναι εξ’ άλλου η συνάντηση που έγινε στο Διοικητήριο για την αιθαλομίχλη μεταξύ του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κου Αγοραστού Κων/νου και των φορέων της πόλης, με σκοπό την λήψη μέτρων προς αποφυγή επιβάρυνσης της υγείας των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Επειδή αυτήν την περίοδο η αιθαλομίχλη δεν οφείλεται σε αεροψεκασμούς, ούτε σε αύξηση καύσης ξύλων προς θέρμανση, λόγω της σχετικής καλοκαιρίας, θεωρούμε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα και να διερευνήσουν τις πηγές πρόκλησης της αιθαλομίχλης αυτήν την περίοδο που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με επικίνδυνους ρύπους.

Ερωτάμε τον περιφερειάρχη:

  1. Εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη για το πότε θα εγκατασταθούν οι μετρητές ατμοσφαιρικής ρύπανσης και σε ποια σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου
  2. Εάν έχουν ενεργοποιηθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την διερεύνηση περιπτώσεων παράνομης καύσης υλικών και εντοπισμό αυτών των εστιών, προκειμένου να σταματήσει η δράση τους, σύμφωνα με τους κανονισμούς. Ολοι διερωτώνται ποια είναι η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε κ. Περιφερειάρχα. Η κατάσταση που επικρατεί δεν πάει άλλο και δεν μπορούμε να διακινδυνεύουμε καθημερινά την υγεία των ευπαθών ομάδων στην πόλη μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου