ΤΟΠΙΚΑ

Ο Ντίνος Μαστρογιάννης σε έργα Θεοδωράκη

ο-ντίνος-μαστρογιάννης-σε-έργα-θεοδωρ-851206

Σήμερα στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί στην Παλιά Ηλεκτρική η καλλιτεχνική σύμπραξη της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Βόλου με τον διακεκριμένο Βολιώτη πιανίστα Ντίνο Μαστρογιάννη, σε έργα Μίκη Θεοδωράκη, υπό την διεύθυνση του μαέστρου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Βύρωνα Φιδετζή. Στην αποψινή συναυλία θα παρουσιαστεί το κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι γράφτηκε το 1952 και παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρώτη από τον Ντίνο Μαστρογιάννη το 2005 στην Φιλανδία. Ο σολίστ πιάνου Ντίνος Μαστρογιάννης, ο οποίος συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια καλλιτεχνικής ζωής, δηλώνει «πανευτυχής» διότι ενώνει της δυνάμεις του με την Συμφωνική του Βόλου, ερμηνεύοντας έργα του κορυφαίου Μίκη Θεοδωράκη. Ο διακεκριμένος Βολιώτης σολίστας υπογραμμίζει επίσης ότι «είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο το γεγονός ότι ο Μίκης Θεοδωράκης του εμπιστεύτηκε το Κοντσέρτο για Πιάνο και Ορχήστρα «Ελικών» προκειμένου να το παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη.
Ανατρέχοντας στο μακροσκελές βιογραφικό του Ντίνου Μαστρογιάννη, αξίζει να αναφερθεί ότι άρχισε τα μαθήματα πιάνου με την Έλλη Αδάμ στο Βόλο και αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών (τάξη Αλίκης Βατικιώτη) με Δίπλωμα, με Άριστα παμψηφεί, A΄ Βραβείο και χρηματικό έπαθλο. Είναι ο μοναδικός Βολιώτης πιανίστας που κατέχει το ρεκόρ του Α΄ Βραβείου του Ωδείου Αθηνών τα τελευταία τουλάχιστο 40 χρόνια. Στη συνέχεια παρακολούθησε σεμινάρια και ιδιαίτερα μαθήματα στην
Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία, Βουλγαρία και Ελλάδα με τρεις παγκοσμίου φήμης πιανίστες και παιδαγωγούς, εμφανίστηκε σε 16 χώρες συμπράττοντας ως σολίστ με περισσότερες από 20 ορχήστρες, δίνοντας ατομικά ρεσιτάλ και ρεσιτάλ μουσικής δωματίου στις μεγαλύτερες αίθουσες, παγκοσμίως.
Οι κριτικές που έχει αποσπάσει από τον ευρωπαϊκό τύπο είναι διθυραμβικές και κάνουν λόγο για «το νέο μεγάλο ταλέντο της Ελλάδας», «έναν πρώτης τάξεως Ευρωπαίο σολίστ», ενώ σχόλια μεγάλων μουσικών προσωπικοτήτων παραδέχονται ότι «ανήκει στη γενιά των διαπρεπών νέων Ελλήνων πιανιστών» (Ρομπέρτο Σίντον), ότι «οι τεχνικές και μουσικές του ικανότητες ανταποκρίνονται απόλυτα σε διεθνές επίπεδο» (Πάουλ Μπαντούρα-Σκόντα) και ότι «είναι ένας αληθινός μουσικός» (Κονσταντίν Γκάνεφ). Μεγαλύτερος σταθμός στην καριέρα του ήταν η συνεργασία και προσωπική φιλία με το μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, του οποίου τα περισσότερα έργα για Πιάνο και Ορχήστρα ερμήνευσε επανειλημμένως στο εξωτερικό και στην Ελλάδα με εξαιρετική επιτυχία και απήχηση. Ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης έχει γράψει χαρακτηριστικά: «Η καινούρια σου ερμηνεία στο Κοντσέρτο για Πιάνο επιβεβαιώνει πλήρως την αρχική μου εντύπωση για την άψογη και εμπνευσμένη σου προσέγγιση στο έργο μου» και «ο τρόπος με
τον οποίο αντιμετώπισες τα έργα μου ανταποκρίνεται πλήρως στον βαθύτερό τους
χαρακτήρα, καθώς και στις δεξιοτεχνικές και πνευματικές απαιτήσεις, ώστε να προβάλλεται η πεμπτουσία τους. Για όλα αυτά σε ευχαριστώ και σε συγχαίρω».
Το Μάρτιο του 2005 ο Ντίνος Μαστρογιάννης παρουσίασε στη Φινλανδία την παγκόσμια πρώτη του επί 44 χρόνια χαμένου Κοντσέρτου για Πιάνο και Ορχήστρα «Ελικών» του Μίκη Θεοδωράκη, επανέλαβε δε από τότε το έργο αυτό πολλές φορές σε συμφωνικές συναυλίες από το Ζάγκρεμπ της Κροατίας μέχρι το Καζάν της Ρωσίας.
Ο Βύρων Φιδετζής έχει εμφανιστεί ως σολίστ και ως διευθυντής ορχήστρας με όλες τις ελληνικές συμφωνικές ορχήστρες, καθώς και με ξένα συγκροτήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μεξικό, Πολωνία, Ρωσία, Τσεχοσλοβακία, Ρουμανία, Αλβανία, Αρμενία, Ισλανδία, Βραζιλία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Κύπρο, Τουρκία, Κίνα κ.α.), προβάλλοντας πάντα τη νεοελληνική δημιουργία. Στη μακρόχρονη σταδιοδρομία του, ως σολίστ του βιολοντσέλου και ως διευθυντής ορχήστρας, έχει παρουσιάσει πάνω από 200 ελληνικά έργα, τα περισσότερα από αυτά σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση ή σε παρουσίαση στο κοινό μετά από πολύχρονη σιωπή.
Για την καλλιτεχνική του δράση η Ακαδημία Αθηνών τον τίμησε το 1975 με το βραβείο Σπύρου Μοτσενίγου. Έχει επίσης τιμηθεί από την Εθνική Λυρική Σκηνή, τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης καθώς και από άλλους φορείς. Για την προσφορά του στην ελληνική μουσική εξελέγη ομόφωνα επίτιμο μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών, ενώ για το δισκογραφικό του έργο, του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής. Το 2010 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μακροχρόνια και ουσιώδη προσφορά του στη μουσική. Η τιμή εισιτηρίου για την αποψινή συναυλία είναι 15 ευρώ και 10 ευρώ το μαθητικό εισιτήριο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου