ΤΟΠΙΚΑ

600 μαθητές για το προσφυγικό ~ Σε εξέλιξη 20 εκπαιδευτικά προγράμματα

600-μαθητές-για-το-προσφυγικό-σε-εξέλιξη-20-71497

Μαθητές μιλούν για το προσφυγικό, τη μετανάστευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ευαισθητοποιούνται και ευαισθητοποιούν

Βήματα γνωριμίας με τους ανθρώπους που περνούν τα σύνορα ως πρόσφυγες αναζητώντας ένα ασφαλέστερο και καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη, κάνουν μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία τους, τουλάχιστον 600 μαθητές του νομού. Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, οι μαθητές μιλούν για το υπ’ αριθμόν ένα θέμα συζήτησης των ημερών, το προσφυγικό, ενημερώνονται, ευαισθητοποιούνται και ευαισθητοποιούν. Πρόκειται για μία δράση – γροθιά στο ρατσισμό και την προκατάληψη…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Συνολικά σε 17 σχολικές μονάδες του νομού, Γυμνάσια και Λύκεια, εκπονούνται εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν σχέση με το προσφυγικό ζήτημα. Περίπου 60 καθηγητές είναι υπεύθυνοι των 20 συνολικά προγραμμάτων που εκπονούνται στα σχολεία και στα οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 600 μαθητές. Την αξία του εθελοντισμού ως στάση ζωής, ανακαλύπτουν μέσω του ομότιτλου εκπαιδευτικού προγράμματος μαθητές του 1ου Γυμνασίου Βόλου, με υπεύθυνες καθηγήτριες τις Στέλλα Δημητρακοπούλου και Σοφία Ξυραφάκη. «Νοιάζομαι και δρω ως ενεργός πολίτης του τόπου μου», είναι το δεύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εξελίσσεται στο σχολείο με υπεύθυνες καθηγήτριες τις Μελαχρινάκη Κατερίνα, Πανιγιρτζόγλου Αθηνά.

Πρόγραμμα με θέμα «Η παγκοσμιοποίηση μέσα από την τέχνη της σκέψης» εκπονείται στο 1ο ΕΠΑΛ Αλμυρού με υπεύθυνες καθηγήτριες τις Αποστολία Κοτζαγιώτου και Μαρία Τσούγκρα, ενώ στο 2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας οι μαθητές «μελετούν» τους μετανάστες και πρόσφυγες μέσα από τον κινηματογράφο υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους Ευ. Αναστασίου και Δημ. Αποστόλου. Το ίδιο πρόγραμμα εκπονείται και στο 3ο Γενικό Λύκειο Βόλου με υπεύθυνες καθηγήτριες τις Μαρία Ζμα, Γεωργία Παπαργύρη και Αλεξία Βέτσικα.

«Γνωρίζω τον άλλο, γνωρίζω τον εαυτό μου», είναι το πρόγραμμα που υλοποιείται στο 3ο Γυμνάσιο Βόλου σε δύο ομάδες, με υπεύθυνες καθηγήτριες τις Καλλιόπη Γαλάνη, Νεκταρία Γιακμολίδου και Κατερίνα Κατσούδα. «Κι αν ήσουν εσύ. Μετανάστευση και προσφυγιά στη Μαγνησία», είναι ο τίτλος του προγράμματος που παρακολουθούν μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας με υπεύθυνες καθηγήτριες τις Χαρίκλεια Αγαδή και Περιστέρα Μόσχου.

«Εσύ, εγώ, όλοι μαζί», το θέμα του προγράμματος στο 5ο Γυμνάσιο Βόλου με υπεύθυνες τις καθηγήτριες Αννα Βουρλογιάννη, Βασιλική Παρανόμου και Ελπινίκη Καμόσου.

«Μετανάστευση, συνύπαρξη και αλληλεπίδραση» ο τίτλος του προγράμματος που υλοποιείται στο 7ο Γυμνάσιο Βόλου με υπεύθυνες καθηγήτριες τις Κική Μύρικνα και Αγγελική Κορίνου.

«Ο Ρήγας ανάμεσά μας, αναγνωρίζοντας τις ελευθερίες των ανθρώπων και των λαών», είναι το θέμα με το οποίο έχουν καταπιαστεί οι μαθητές του 7ου Γενικού Λυκείου Βόλου υπό τις οδηγίες των καθηγητριών Ξανθής Σωτηράκη, Βάιας Ευσταθίου και Δημ. Κούτσικου.

Το μεταναστευτικό ως κοινωνικό θέμα μέσα από την τέχνη του λόγου και εικόνες προσεγγίζουν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Αγριάς υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους Ρεγγίνα Κανδύλα, Μαρία Λαλιά και Θάθα Ευάγγελου- Ζώη. «Οταν οι χώρες αδειάζουν» είναι το ένα εκ των δύο προγραμμάτων που «τρέχει» στο Γυμνάσιο Ευξεινούπολης με υπεύθυνες καθηγήτριες τις Αθανασία Σιαμέτη και Ευαγγελία Πετρά, ενώ το δεύτερο πρόγραμμα με τίτλο «Από την Ευρώπη των πολέμων στην Ευρώπη των ονείρων μέσα από τον κινηματογραφικό φακό των μαθητών», εξελίσσεται υπό τις οδηγίες των καθηγητριών Μαρίας Σταυραντώνη, Μαρίας Καραγιαννοπούλου και Αθανασίας Σιαμέτη.

«Νοιάζομαι και δρω» είναι το θέμα του εκπαιδευτικού προγράμματος που εξελίσσεται στο- Μουσικό Σχολείο Βόλου με υπεύθυνες καθηγήτριες τις Αρετή Τζανετοπούλου, Αθανασία Κονταξή και Αλέξανδρο Λαχανά. Το ίδιο πρόγραμμα εκπονεί και το Γυμνάσιο Ιωλκού με υπεύθυνες καθηγήτριες τις Ευαγγελία Μπαρτζώκα και Λαμπρινή Γιαννακού.

«Παγκοσμιοποίηση και διαπολιτισμικές σχέσεις μέσα από την τέχνη της σκέψης», ανακαλύπτουν στο Γυμνάσιο Ν. Αγχιάλου υπό τις οδηγίες των καθηγητριών Πελαγίας Τριανταφυλλοπούλουκαι Γεωργίας Χατζηθεοδώρου.

«Νοιάζομαι και δρω», είναι ο τίτλος του προγράμματος που παρακολουθού οι μαθητές των παραρτημάτων του 6ου και του 7ου Γυμνασίων Βόλου και του Γυμνασίου Ν. Αγχιάλου στα καταστήματα κράτησης του νομού, με υπεύθυνους καθηγητές τους Αναστασία Χατζηπλή, Σοφία Φράγκου και Καλλιόπη Τάσιου, Ι. Φόβο, Βασιλική Ζησοπούλου και Κ. Χαλούλη και Νικολέττα Ρούσση και Γ. Μιχαλόπουλο, αντίστοιχα.

Το προσφυγικό και στο μαθητικό Τύπο

Εκτός από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, το προσφυγικό προσεγγίζεται και μέσα από το μαθητικό Τύπο. Στις σχολικές εφημερίδες που εκδίδουν το 1ο Γυμνάσιο Αλμυρού, το 1ο Γυμνάσιο Βόλου, το 2ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, το Γυμνάσιο Ζαγοράς και το παράρτημα του 6ου Γυμνασίου Βόλου, υπάρχουν άρθρα για το προσφυγικό ζήτημα.

«Μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα οι μαθητές ανακαλύπτουν τις αξίες του ανθρωπισμού και του εθελοντισμού. Γίνονται ενεργοί πολίτες, δημοκράτες, με ευαισθησίες στα κοινωνικά θέματα. Φέτος, με αφορμή και το προσφυγικό ζήτημα δίνεται έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα που αποτελούν θέμα δημοκρατίας», ανέφερε μεταξύ άλλων η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, κ. Κική Δανιηλίδου.

Η ΔΔΕ Μαγνησίας ανοίγει το διάλογο για το προσφυγικό

Ημερίδα για το συντονισμό φορέων και κοινωνίας και την ανάληψη δράσεων

Μπροστάρης για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συντονισμό φορέων και κοινωνίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος σε επίπεδο νομού, μπαίνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Με τους πρώτους πρόσφυγες να έχουν ήδη περάσει από το νομό, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας διοργανώνει ημερίδα για το προσφυγικό την Πέμπτη 17 Μαρτίου, στο Δημαρχείο Βόλου.

Στην ημερίδα, θα γίνει ενημέρωση του κοινού για κοινωνικά και ιστορικά στοιχεία των προσφύγων, το λόγο θα πάρουν 18 φορείς μεταξύ των οποίων η ΕΛΜΕ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, ενώ θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές όπως του 1ου Γυμνασίου Αλμυρού που πρόσφατα συγκέντρωσε ένα φορτηγό τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους πρώτους πρόσφυγες στο ΣΕΑ Αλμυρού αλλά και της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, που επίσης έδωσε το παρών για να ανακουφίσει τον ανθρώπινο πόνο. Στο ίδιο πλαίσιο η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας θα ζητήσει την ενεργοποίηση των σχολείων για τη συγκέντρωση ειδών ανάγκης αλλά και για την ανάπτυξη δράσεων ευαισθητοποίησης της κοινωνίας. «Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να συντονίσουμε κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς για να προσφέρουμε ανακούφιση στους πρόσφυγες που δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου