ΤΟΠΙΚΑ

Δεν ζητάμε βοήθεια κανενός

δεν-ζητάμε-βοήθεια-κανενός-851206

«Θέλουμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας. Γι’ αυτό η Ελλάδα δεν ζητά οικονομική βοήθεια. Με τις προσπάθειες και τις θυσίες όλων μας ξέρουμε ότι θα τα καταφέρουμε, αρκεί η χώρα μας να μπορεί να δανείζεται με λογικούς όρους», δήλωσε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου παρουσιάστηκε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
«Υπ’ αυτούς τους όρους η χώρα μας δεν ζητά και δεν θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από κανέναν. Ούτε από τους Ευρωπαίους εταίρους, ούτε από το Διεθνές Νομισματικό ταμείο, που θα ήταν η ύστατη επιλογή μας» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.
«Η Ελλάδα δεν ζητά από κανέναν να πληρώσει για τα δικά της χρέη. Ζητάμε πολιτική στήριξη, έτσι ώστε να μπορούμε να δανειζόμαστε με λογικούς όρους, έτσι ώστε οι θυσίες του ελληνικού λαού να μην πηγαίνουν χαμένες σε αυξημένο κόστος δανεισμού ή σε κερδοσκόπους» υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι αναμένει ισχυροποιημένο μήνυμα στήριξης από τους εταίρους στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου. «Αναμένουμε και το σήμα στήριξης να επιβεβαιωθεί και πάλι και να ισχυροποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης βδομάδας. Η μάχη που δίνουμε είναι συνεχής, είναι καθημερινή» είπε.
Το διακύβευμα είναι, επεσήμανε, κατά πόσο έχουμε τη βούληση να θέσουμε τις αγορές και πάλι στην υπηρεσία της κοινωνίας.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε πως η προσπάθεια που καταβάλλει πλέον η χώρα αναγνωρίζεται και χαιρετίζεται, και αυτό αποτελεί το πρώτο και απαραίτητο βήμα για να γεφυρώσουμε το χάσμα αξιοπιστίας, που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση.
«Είναι τιτάνιο το έργο αυτής της κυβέρνησης, όλων σας. Είναι δύσκολο έργο, αλλά ξέρω ότι θα τα καταφέρουμε. Έχουμε την στήριξη πιστεύω της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού» είπε ο πρωθυπουργός.
«Θα έλεγα ότι έχουμε το θετικό ότι πια η προσπάθειά μας αναγνωρίζεται […] Η Ελλάδα δεν είναι η χώρα ούτε των κούφιων λόγων, ούτε των υποσχέσεων που συνεχώς αθετούνται, ούτε της διαφθοράς, ούτε της τεμπελιάς, ούτε της ήσσονος προσπάθειας, όπως θέλησαν να μας χαρακτηρίσουν» τόνισε.

Φορολογικό
νομοσχέδιο
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο «κάνουμε το πρώτο αποφασιστικό βήμα για μια δίκαιη κατανομή των υποχρεώσεών μας απέναντι στην πολιτεία και το κοινωνικό σύνολο, αλλά και για την αναδιανομή των εισοδημάτων στη χώρα. Βάζουμε τέλος στο σύστημα που ευνοούσε κάποιους προνομιούχους.»
«Είναι πατριωτικό καθήκον να συμβάλουν όλοι στα δημόσια έσοδα, όλοι ανάλογα με τις πραγματικές τους δυνατότητες, ανάλογα με τα πραγματικά τους εισοδήματα […] Με το νομοσχέδιο φέρνουμε τη φορολογική δικαιοσύνη στη χώρα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε «ότι είναι ένα νομοσχέδιο που φέρνει τα πάνω-κάτω στο φορολογικό σύστημα και αλλάζει σχεδόν κάθε πτυχή του συστήματος φορολογίας».
«Είναι ένα δίκαιο σύστημα όπου οι φορολογούμενοι πολίτες συνεισφέρουν ισότιμα ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Ένα αναδιανεμητικό νομοσχέδιο, που συμβάλλει αποτελεσματικά στα έσοδα του προϋπολογισμού, αλλά δεν επιβαρύνει επιπλέον τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αντίθετα τα ελαφρύνει» συμπλήρωσε ο Παπακωνσταντίνου.

Αλλαγές

Οι αντιδράσεις, ακόμη και μέσα στην κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις διαμαρτυρίες βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, οδήγησαν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να πάρει πίσω όλες αυτές τις εξαιρέσεις που δημιουργούσαν την αίσθηση ότι «η κυβέρνηση Παπανδρέου συντηρεί τις φορολογικές ανισότητες» και παράλληλα «υποκύπτει στους εκβιασμούς συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων».
Οι χαρακτηρισμοί αυτοί, που ακούστηκαν στη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο με τη συμμετοχή του υπουργού και του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Φιλ. Σαχινίδη, απηχούν σε γενικές γραμμές το κλίμα που επικρατεί στην κυβέρνηση με αφορμή το φορολογικό νομοσχέδιο.
Εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο να συνέλθει και πάλι το Υπουργικό Συμβούλιο, μάλλον την προσεχή Δευτέρα, προκειμένου να συζητηθούν οι εισηγήσεις των υπουργών. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, οι εισηγήσεις και οι προτάσεις τους θα παραληφθούν από το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να ενταχθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο.
Θέλουμε στήριξη της Ε.Ε. και όχι του ΔΝΤ
Για το ενδεχόμενο να αναγκαστεί η Ελλάδα να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε εκ νέου την ευρωπαϊκή κοινότητα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.
Μιλώντας ενώπιον των Ευρωπαίων βουλευτών, ξεκαθάρισε ότι η χώρα έχει αναλάβει τις ευθύνες της έναντι της Ευρώπης και του κοινού νομίσματος, λαμβάνοντας τα πιο σκληρά μέτρα στη σύγχρονη ιστορία της, και ζήτησε ισχυρή πολιτική στήριξη από την ΕΕ κατά των κερδοσκόπων.
Την ίδια ώρα, δημοσιοποιούνται εκ νέου σενάρια περί προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ στις αρχές Απριλίου, καθώς και γερμανικές προτροπές προς αυτήν την κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να υποχωρεί το ευρώ και να ανεβαίνει το spread.
Ο Γ. Παπανδρέου δεν απέκλεισε την επιλογή του ΔΝΤ, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να προσφύγει σε αυτό. Η Ελλάδα προτιμάει μια λύση, η οποία δεν θα περιλαμβάνει προσφυγή για οικονομική βοήθεια στο ΔΝΤ, τόνισε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.
Κατά την ομιλία του, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε: «Δεν αναζητώ αποδιοπομπαίο τράγο και κάποιον για να επιρρίψω τις ευθύνες. Πρώτος αναγνώρισα τις ευθύνες της χώρας και η κυβέρνηση έλαβε τα αναγκαία μέτρα».
Ο πρωθυπουργός μίλησε για «τα πιο σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί ποτέ στη χώρα» υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει τις ευθύνες της, ως μέλος της ευρωπαϊκής κοινότητας, και αποδεικνύει την πρόθεσή της να στηρίξει το κοινό νόμισμα.
Σημείωσε ότι εκτός των μέτρων αυτών, προχωρούν και οι βαθιές κοινωνικές και θεσμικές αλλαγές. Παρατήρησε, ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μια νύχτα, καθώς χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για να εμπεδωθούν.
Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, στο μεσοδιάστημα η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται με τέτοια επιτόκια.
«Δεν μπορούμε να μειώσουμε το χρέος μας με τέτοια επιτόκια δανεισμού. Ζητάμε από το λαό θυσίες για να μειώσουμε το έλλειμμα και την ίδια ώρα κάποιοι -πίσω από τα κομπιούτερ τους- επιτίθενται με κερδοσκοπική διάθεση. Δεν ζητάμε χρήματα από τους Γερμανούς, τους Γάλλους ή τους Ισπανούς. Ζητάμε μια ισχυρή πολιτική στήριξη για να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις».

Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε τη συνεργασία των Ευρωπαίων για «να αναγκάσουμε τις αγορές, έστω και με πιεστικό τρόπο, να αλλάξουν στάση». Τόνισε «έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε αυτή τη ρητορεία και την καταστροφολογία, αλλά είναι θέμα της Ευρώπης πλέον. Χρειάζονται βαθύτερες αμοιβαίες δεσμεύσεις για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου